Skocz do zawartości

[Docent] Poznańskie Targi Piwne


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

PTPTrudno uwierzyć, że to była dopiero druga edycja Poznańskich Targów Piwnych. Na ubiegłoroczną nie dotarłem ale już w tym roku ta impreza zyskała status obowiązkowej do odwiedzenia. Co spowodowało, że Targi uplasowały się w ścisłej czołówce polskich imprez piwnych? Po pierwsze marketing. Plakaty promujące wydarzenie pojawiły się na mieście, dzięki czemu zwiększała się szansa na przyciągnięcie ludzi średnio zainteresowanych tematem. Co więcej, plakaty te niosły walor edukacyjny i po prostu wyglądały świetnie! Sprawa druga to ilość piwnych premier. Blisko dwadzieścia nowych piw, które przygotowali polscy piwowarzy robiło wrażenie. Tak właściwie całe trzy dni można było poświęcić na ich degustację, co zresztą skrzętnie uczyniłem. Sprawa kolejna to miejsce. Wiadomo, teren Międzynarodowych Targów Poznańskich to miejsce optymalne. Hala zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie, była przestronna, dobrze wentylowana i ogrzewana zarazem. W końcu last but not least organizatorzy. Ekipa Setki, czołowego poznańskiego lokalu z dobrym piwem stanęła na wysokości zadania i bez żadnego strategicznego sponsora, własnymi siłami sprostała wyzwaniu organizacji dużej piwnej imprezy.

PTP_plakatyW Poznaniu pojawili się wszyscy najważniejsi jeśli chodzi o polską piwną scenę. O polskiej piwnej scenie opowiadałem zresztą w pierwszym dniu targów. Będę powtarzał to do znudzenia – na takich imprezach piwo jest owszem, ważne ale najważniejsi są ludzie, którzy czasem pokonują setki kilometrów by spotkać się z podobnymi piwnymi pasjonatami. Znowu dowiedzieliśmy się o mających otworzyć się w najbliższym czasie browarach rzemieślniczych. Sytuacja wygląda nawet tak, że kolejne spotykane po sobie osoby mówiły, że wkrótce ruszają z warzeniem piwa w swoich nowych browarach. Tempo zmian na piwnym rynku zatem nie słabnie.

docent.jpg?w=150&h=116

fot. Piotr Fajfer

Poznań właściwie zamknął festiwalowy sezon i na kolejną tego typu imprezę trzeba będzie czekać aż do kwietnia. Obserwując rozwój rynku właściwym byłoby zapełnienie przerwy grudzień-kwiecień. Okazało się, że halowe festiwale również przyciągają publiczność a specyfika naszego klimatu sprawia, że ich liczba będzie tylko rosnąć. Poznańska hala w trakcie Targów stała się jednym wielkim lokalem, choć zamykanym trochę zbyt wcześnie. Umożliwiło to jednak kontynuowanie imprezy na „afterach” organizowanych zarówno w Setce, jak i nowym lokalu Dom Piwa.

A jakie piwa zrobiły na mnie najlepsze wrażenie? O tym przeczytacie już wkrótce, w kolejnej części poświęconej festiwalowym debiutom.

http://targipiwne.pl

Marcin Strzelczyk (Reden)Grzesiek Zwierzyna (Pinta/Kraina Piwa)Ekipa Browaru BazyliszekMichał Kopik (Kingpin/PiwnyGaraż.pl)Robert Toczek (Strefa Piwa)Przyjaciele z Czeskiej RepublikiL1440423aL1440433IPA GlassL1440435Aneta Jakubiak (Ciechan)L1440442L1440443L1440448Marcin Stefaniak (Piwolog.pl)L1440455Janek Szała (SzałPiw)Sebastian Pabiszczak (SzałPiw)Szkło z pierwszej edycji PTPBartek Regulski (Setka) oraz ekipa KingpinaL1440476Niedźwiedz (ZUP), Marlena oraz mistrz drugiego planu Luklaz (Reden)L1440480L1440481Wojtek Frączyk (Widawa)Mateusz Borgel-Gogoliński (Kraftwerk)Łukasz Jajecznica (Podgórz)Justyna (Kraina Piwa) i Paweł Solik (Kraftwerk)L1440507aMirek Gałka (Jan Olbracht Toruń)L1440549L1440551L1440553Hana Mátlová (Strefa Piwa)Jacek Materski (Artezan)Adam Czogalla (Perun), Piotr Dusza (Tenczynek), Jacek Materski (Artezan)Grzesiek Stachurski i Maciek Skrzypokowski (Setka)L1440574Tomek Kopyra przemawia......do tłumówBartek Napieraj (AleBrowar)L1440584Bartek Napieraj i Michał Saks (AleBrowar)L1440591L1440592L1440594L1440595L1440596Ela Lucińska-FałatSilna załoga Pracowni PiwaMarek Bakalarski (Pracownia Piwa)L1440621Magda (Beer Geek Madness) i Leica M9Dorota Chrapek i Krzysiek Kula (Birbant)Kuli przedpremierowo polewa Robust Porter 18,1°Władca Kasztanów14 piw Pracowni w jednym szkleArek Wenta (AleBrowar)W drodze na after w Domu Piwa. Josefik i Piotr Musielak (Nepomucen)Dom PiwaL1440675Josefik TubeWyłania się JadwigaL1440692Maciej alkoholik i RychuL1440702L1440705Ekipa Browaru GzubL1440718L1440727L1440728L1440731Przemek Domagalski (Chmielarium)L1440737L1440738L1440741L1440743L1440745b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.