Krzyżak Opublikowano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 W dniu 10.04.2016 o 15:25, Jacenty napisał: Znalazłem w moich zapasach zestaw Dry Stout, kupiony w CP, ześrutowany. Leżał w zapomnieniu ponad rok. Słody 10 miesięcy po terminie przydatności, chmiel 1,5 roczny, tylko drożdże jeszcze w terminie. Nigdy nie miałem do czynienia z tak mocno przeterminowanym zestawem. Słód wygląda, pachnie i smakuje zupełnie normalnie, a to w zasadzie najważniejsze. Żadnych oznak pleśni czy innych wad. Nie spodziewam się więc przykrych niespodzianek, ale ponieważ jest to wyjątkowa sytuacja w moim browarze, postanowiłem podzielić się doświadczeniem. Ja odnalazłem w piwnicy paczkę 5kg słodu pilzneńskiego ze Strzegomia z przed 9 lat. Zawierucha przeprowadzkowa sprawiła, że kiedyś tak skrzętnie go ukryłem Słód do gara, zacieranie bez problemów, wydajność bardzo dobra, fermentacja normalna. Pils Bohemski wyszedł jakby był robiony ze słodu kupionego wczoraj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się