Skocz do zawartości

Płatki dębowe - samodzielny wyrób


szymcio

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z szanownych kolegów / koleżanek, używał samodzielnie wykonanych płatków / wiórków dębowych? Czy jest sens robić coś takiego? jeśli tak to w jaki sposób?

 

Pozdrawiam

Edytowane przez szymcio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem. Sezonowany dąb, kilka razy moczyłem i suszyłem w celu pozbycia się garbników. Potem rozpaliłem małe ognisko szczapki w kąbinerki i w ogień. Jak się zwęgliło z wierzchu to znaczyło że gotowe. Można też nad gazem. Do piwa jeszcze nie dawałem ale w destylacie ze słodu i kukurydzy (ala JD) spełniły swą powinność bez porównania z kupnymi czy też opiekanymi w piekarniku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.