szymcio Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Czy ktoś z szanownych kolegów / koleżanek, używał samodzielnie wykonanych płatków / wiórków dębowych? Czy jest sens robić coś takiego? jeśli tak to w jaki sposób? Pozdrawiam Edytowane 20 Listopada 2014 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Bierzesz beczkę dębową po whisky i wrzucasz do rębaka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 ale wtedy to nie są płatki dębowe tylko płatki dębowe whisky jak chcesz czyste dębowe to musiał byś je delikatnie opalić że by warstewka węgla się zrobiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 a prażenie w wysokiej temperaturze w piekarniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Warstewka węgla? Widziałem kilka razy płatki i nigdy węgla na nich nie było. Natomiast pewnie są tak jak pisze Konus podprażane w wysokiej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Ja zrobiłem. Sezonowany dąb, kilka razy moczyłem i suszyłem w celu pozbycia się garbników. Potem rozpaliłem małe ognisko szczapki w kąbinerki i w ogień. Jak się zwęgliło z wierzchu to znaczyło że gotowe. Można też nad gazem. Do piwa jeszcze nie dawałem ale w destylacie ze słodu i kukurydzy (ala JD) spełniły swą powinność bez porównania z kupnymi czy też opiekanymi w piekarniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Jak ktoś jest zainteresowany wyrabianiem samemu proponuję poczytać bratnie forum alkohole domowe:-) Tam mają w tym znacznie większe doświadczenie:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się