Wiechu Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Witam Szanownych, Jakiś czas temu, podczas luźnej rozmowy z moim dostawcą, wynikł temat klarowania piwa. Rzuciłem tematem tego, że chodzi mi po glowie wirówka sedymentacyjna do piwa podobna do takiej, której używałem kiedyś na laborkach na uczelni - pięknie by rozdzieliła piwo od większości drożdży. Artur (dostawca) powiedział, że widział swego czasu na allegro wirówkę mleczarską i zastanawia sie, jak skutecznie by odwirowała osad. Wiadomo, drożdże w refermentacji są niezbędne. Z drugiej strony - przed rozlaniem można by spokojnie piwo wyklarować właśnie poprzez odwirowanie. Czy któryś z Was miał z czymś takim do czynienia albo rozważał zakup? podaję przykładowego linka do allegro (pierwszy z góry po wpisaniu hasła 'wirówka do mleka') http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=wir%C3%B3wka+do+mleka&bmatch=seng-v8-p-aur-nwatch-3-prz-1106 i parametry: WYDAJNOŚĆ : OKOŁO 1000 LITRÓW NA GODZINĘ LICZBA TALERZY W BĘBNIE : 10-12 SZTUK OBROTY: 11500/MIN ZBIORNIK: 12 LITRÓW ILOŚĆ TŁUSZCZU PO ZWROCIE : OKOŁO 0,05 % Co o takim ustrojstwie sądzicie? pozdrawiam znad flaszki 'Destroyer Motherf°Cker 2 - Zemsta Miodku' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 a że tak spytam, co z natlenieniem piwa w trakcie tych operacji? Jakoś nie umiem sobie wyobrazić jak to zrobić tym ustrojstwem bez natlenienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiechu Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 a że tak spytam, co z natlenieniem piwa w trakcie tych operacji? Jakoś nie umiem sobie wyobrazić jak to zrobić tym ustrojstwem bez natlenienia. właśnie dlatego pytam - nie chcę strzelić sobie w stopę robiąc taki zakup. Z drugiej strony jeśli to wiruje na potęgę, to może i powietrze zostanie odwirowane? W sedymentacyjnych nie mialem z tym problemu, ale tutaj już moze istnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 to może i powietrze zostanie odwirowane? nie o powietrze chodzi tylko o sam tlen rozpuszczony i o to że on się łączy chemicznie (utlenia) z niektórymi związkami zawartymi w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Technologia znana w piwowarstwie, gdzieś na "znanym piwowarskim vlogu ;-)" była relacja z jakiegoś angielskiego... a może amerykańskiego browaru. Może kopyr pamięta i podpowie. https://www.google.pl/search?client=opera&q=centifugal+beer&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8#q=centrifuge+beer+filter Ale czy mleczarska wirówka się sprawdzi? Edytowane 22 Listopada 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 wirowanie można by zastosować po zacierani w celu wysładzania tak jak robi to gość na tych filmikach gdzie zaciera piwo w pralce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Amerykanie używają wirówki do klarowania. W Norymberdze na targach oglądaliśmy takie. Niestety mieli tylko bardzo duże. Mysli sie już o tym u polskich rzemieślników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 wirowanie można by zastosować po zacierani w celu wysładzania tak jak robi to gość na tych filmikach gdzie zaciera piwo w pralce Ale pięknie napowietrzony zacier;) alealex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 wirowanie można by zastosować po zacierani w celu wysładzania tak jak robi to gość na tych filmikach gdzie zaciera piwo w pralce Ale pięknie napowietrzony zacier;) Oglądam i zastanawia mnie czy elementy pralki są dopuszczone do kontaktu z żywnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 czy elementy pralki są dopuszczone do kontaktu z żywnością formalnie (znaki dopuszczenia, certyfikaty itp.), zapewne nie bo nikomu z produkujących pralki, nie zależało na tym. Teoretycznie jednak jest duża szansa na to, że tworzywa sztuczne (bo z nimi jest chyba największy problem) użyte do budowy pralek nie okażą się szkodliwymi, zwłaszcza w wyższych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się