Bartek Śliwiński Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Ehh... Dziękuję Wam wszystkim za porady! Przyznałam się chłopakowi, co planuję mu dać i dobrze zrobiłam! Orzekł bowiem, że on ma wielki gar i on chce od razu na głęboką wodę, tj. nie chce gotować z brewkitów, tylko z zacieraniem słodu. Skoro on już ma garnek, to czy potrzebuję wobec tego: - 2 fermentorów (w tym jeden z kranikiem?) - wężyk silikony 2m - cukromierz - łycha do mieszania - rurka do rozlewu - kapslownica (najlepiej Eterna? Tak się nią zachwycał...) - kapsle A co do samych składników, to będą mi potrzebne: - słód? - chmiel? Nie mam pojęcia ile tego ;/ I czy to już wystarczy? Co do słodu i chmielu to zajrzyj do sklepu piwowowarskiego. Znajdziesz tam zestawy surowcowe na konkretne gatunki piw. Od 40 do 100zl mniej więcej. Oczywiście do tego jeszcze drożdże, bo zazwyczaj trzeba je dobrać oddzielnie. Sklep na pewno doradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Wszystko masz w pierwszych postach tematu do którego linkowałem na początku dyskusji. W skrócie - filtrator i zestaw surowców na konkretne piwo (słód, chmiel, drożdże, dodatki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol23 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Znajdziesz tam zestawy surowcowe na konkretne gatunki piw. Tylko koniecznie zesrutowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Termometr trzeba, chyba jedna z ważniejszych rzeczy jeżeli chodzi o produkcję piwa z zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyuki Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Jaras, a do czego służy wężyk igielitowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Do dekantowania :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol23 Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 do czego służy wężyk igielitowy? Do tego samego co silikonowego, tylko ze jest tanszy i mniej uniewrsalny (wytrzymuje mniejsze temperatury). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ja nie na gwiazdkę, ale na imieniny wczoraj otrzymałem od żony termometr Thermapen. Super prezent. Dokładny, bardzo szybki i z certyfikatem kalibracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koyuki Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Jaki fajny termometr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Kupiła tutaj w Polsce na promocji. Sprawdzałem na zagranicznych stronach i najtaniej jest na ebay. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi