Kromka Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Witam, mógłby mi ktoś pomóc w przekształceniu receptury Jana Krysiaka Milk Stout z recptur z portalu na Rye Milk Stout. Piwo to wyszło mi genialnie i chciałbym dodać do niego oleistość i kremowość z żytnich słodów tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Podaję recepturę podstawową: Słody słód pale ale 5,0kg Słód Caramunich II 0,3kg Belgijski słód palony 0,2kg Słód palony z Żywca 0,2kg słód Carafa I 0,2kg Płatki jęczmienne 0,4kg Inne dodatki Laktoza 0,5kg Chmiele Chmiel Marynka granulat 30gr Drożdże Drożdże Fermentis Safale S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Najprościej to zamień płatki jęczmienne na żytnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 6% żyta to ciut mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 to ciut mało ciut mało na co, do czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kromka Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Ogólnie wolałbym użyć słodu żytniego niż płatków. I tu właśnie jest problem bo nie wiem jakie proporcje zastosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Nie ma co szaleć z żytem bo daje kwaśny smak przecież. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 chciałbym dodać do niego oleistość i kremowość Zamień płatki jęczmienne na owsiane, to wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kromka Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Pewnie tak, natomiast zależy mi na efekcie choć trochę zbliżonym do Joseph street z Pracowni Piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Ostatnio popełniłem Christmas Rye Ale 18,2 blg. Słód żytni stanowił 23,8% (2 kg) całości zasypu. I powiem szczerze, że żyto robi robotę. Piwo w konsystencji przypomina olej. Dosłownie. Więc jeśli chcesz konkretnie poczuć charakterystyczną "oleistość" żyta, to IMO z 1,5 kg powinieneś dodać do zasypu. Dla mnie receptura na twojego Rye Milk Stout'a powinna wyglądać mniej więcej tak: słód pale ale 4,0kg Słód Caramunich II 0,3kg Belgijski słód palony 0,2kg Słód palony z Żywca 0,2kg słód Carafa I 0,2kg Słód Żytni 1,5 kg Inne dodatki Laktoza 0,5kg Chmiele Chmiel Marynka granulat 30 gr -> 60 min. Chmiel jakiś na aromat granulat 20 gr -> 15 min. Drożdże Drożdże Fermentis Safale S-04 Byłbym zapomniał. Filtracja takiego piwa może sprawić ci troszkę problemów. Ale do odważnych świat należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kromka Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Kolejne pytanie, czy słód żytni to w tym wypadku to słód karmwelowy, czekoaldowy czy palony bo tylko takie są dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Tylko takie są dostępne gdzie? Słód żytni jest także w formie podstawowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Jest to forma podstawowa Kromka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kromka Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Na stronie Twojego Browaru. Choć możliwe, że jestem ślepy. Ok. Uzupełnili asortyment. Dzieki wielkie za pomoc. Edytowane 28 Listopada 2014 przez Kromka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Czasem im słody wychodzą, może rzeczywiście nie było... kilka dni minęło i już jest: http://twojbrowar.pl...ytni&results=11 Jeśli koniecznie chcesz użyć żyta to ja na Twoim miejscu bym zamienił 5kg pale ale na 3kg pale ale i 2kg żytniego. Ja przy podobnym zasypie robiłem przerwę beta-glukanową, na samym słodzie żytnim, choć nie wiem czy to w czymś pomogło... W każdym razie problemów z filtrowaniem nie miałem, choć tempo było zauważalnie mniejsze, to wciąż dobre. Ale to mogła być też kwestia tego, że miałem dość grubo ześrutowane słody... Edytowane 2 Grudnia 2014 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się