Skocz do zawartości

Browar Maruda


dzeju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tu można znaleźć moje zmagania i potyczki z warzeniem w marudnym browarze.

Nazwa wzięła się stąd że każdy w mojej rodzinie jest marudą (jeden większą drugi mniejszą) nawet moja dziewczyna, ona to już przebija wszystkich razem ze mną :D. Mam nadzieję że tego nie przeczyta :). Nie no może nie przesadzajmy z tym marudzeniem, ale nazwa browaru niech zostanie.

Postaram się opisać tyle, aby się nie namęczyć i przekazać jak najwięcej informacji. Pomoc i wsparcie mile widziane, jak i również też jestem otwarty na pomoc innym, więc jeśli mogę być przydatny to proszę pisać ;).

 

Sezon 2014/2015
Warka #1 - BB&BB (American Amber Ale) - etykieta
Warka #2 - Ążej (American Pale Ale) - etykieta
Warka #3 - Bender (Belgian Blond Ale) - etykieta
Warka #4 - Rusałka (Witbier) - etykieta
Warka #5 - SMaSH Sybilla szyszka - infekcja
Warka #6 - SMaSH Sybilla granulat - infekcja

Warka #7 - Licho (APA, miał być SH Kohatu) - etykieta

Warka #8 - Raróg (Russian Imperial Stout) - etykieta

Warka #9 - Słodki Potworek (Sweet stout - wysłodki) - etykieta

Warka #10 - 600 metrów (APA) - etykieta

 

Sezon 2015/2016

Warka #11 - Oświecone (Witbier) - etykieta

Warka #12 - Bender 2.0 (Belgian Blond Ale) - etykieta

Warka #13 - Rode Draak (Belgian IPA) - etykieta

Warka #14 - Merveilleuse (Belgian Dubbel) - etykieta

Warka #15 - Miodowe

Warka #16 - Lubaskie Ciemne (Milk Stout) - etykieta

Warka #17 - Lubaskie APA - etykieta

Warka #18 - Lubaskie Białe (Witbier) - etykieta

Warka #19 - Dary Losu (Saison) - etykieta

Warka #20 - 600 metrów 2.0 (APA)  - etykieta

 

Sezon 2016/2017

Warka #21 - Wieśniak (SMaSH Iunga) - etykieta

Warka #22 - Barley Wine

Warka #23 - Resz(t)ka (Mild po BW) - etykieta

Warka #24 - 600m 3.0 (APA) - etykieta

Warka #25 - Nebula (Witbier IV) - etykieta

Warka #26 - Lambic

 

Sezon 2017/2018

Warka #27 - K&K (AAA II) - etykieta

Warka #28 - Świeżynka (Kölsch) - etykieta

Warka #29 - K&K (Weizen) - etykieta

Warka #30 - K&K (Kölsch II) - etykieta

Warka #31 - XXVI (Sweet Stout II)

Warka #32 - XXVI (APA VII)

Warka #33 - XXVI (Witbier V)

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do sprzętu to wypiszę główne rzeczy, reszta jest oczywista:
- Garnek emaliowy 30l,
- 5 fermentory przeźroczyste 33l,

- 2 fermentory 15l,
- kapslownica eterna,
- chłodzenie kubeł budowlany do wanny,
- kilka termometrów, takich ręcznych i różne elektroniczne,
- mieszadło magnetyczne swojej roboty,

- śrutownik
- środki czystości, nadwęglan sodu, Starsan i sodę kaustyczną,
- wysładzanie za pomocą podziurkowanej miski (deszczownica)

- refraktometr, 2 areometry
- etykiety drukowane na atramentówce Epson, papier fotograficzny i klej do tapet. Super opcja, nie odpadają, nie rozmywają się, i odrywają się nawet na sucho bez problemu i pozostałości. (pomysł znaleziony tu gdzieś na forum)

i cała reszta mniejszych i większych gratów

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #1 - BB&BB (American Amber Ale)

 

Gotowy zestaw z alepiwo.pl (zmodyfikowany o dodanie Cascade)

 

Dane:

Data warzenia: 05.09.2014

Ekstrakt: 13°Blg

Goryczka: 48,2 IBU

Alkohol: 5,9 %Vol

Ilość: 18l

Surowce:

Słody:

3,3 kg – słód pilzneński

0,4 kg – słód Monachijski

0,3 kg – słód karmelowy jasny Litovel

0,4 kg – słód Caraamber

Chmiel:

36g – chmiel Chinook12,3% alfa

12g – chmiel Cascade 8,6% alfa

Drożdże:

Fermentis Safeale US-05

Zacieranie:

16l

zasyp słodów do 71°C

66°C 70'

76°C 10' (mash out)

Wysładzanie:

15 l wody z dodatkiem 1,5 łyżeczki kwasu mlekowego 80% ph(8,5 na 6,5)

76°C

Wysładzanie do 2°Blg

Do chmielenia wyszło 22,5L o gęstości około 11°Blg

Warzenie:

65'

20g Chinook 60'

16g Chinook 30'

12g Cascade 1'

Zadanie drożdży:

Chłodzenie do temperatury 22°C ok. 2h 40min (wanna)

Drożdże: Uwodnione, zostały wsypane do wody o temp. 27°C, po kilku minutach rozmieszane, pozostawione na ok. 2h (niestety tak wyszło). Dodane do fermentatora.

 

Fermentacja Burzliwa

06.09.2014 – 15.09.2014

 

Po ok 12h od zaszczepienia brzeczki pojawiły się wyraźne oznaki fermentacji.

Wahania temperatury fermentora od 19,5-23,5 średnio 20,5°C (bardzo rzadkie występowanie wyższych temperatur powyżej 22°C)

Blg z 13° do 2,3°

 

Fermentacja Cicha

15.09.2014 – 22.09.2014

 

Intensywne wydzielanie się dwutlenku węgla do 10 godzin po dekantacji z burzliwej.

Wahania temperatury od 17,5°C do 20,5°C, średnio 19°C.

Blg z 2,3° do 1,8°

Smak, zapach i wygląd bez zastrzeżeń. Wszystko w porządku.

 

Rozlew do butelek

22.09.2014

Temperatura butelkowania: piwa 19,2°C, powietrza 21°C

Dodane 94g glukozy w roztworze wodnym 0,7L 13°Blg

Planowane nagazowanie 2,2v/v

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #1

 

Nazwa już od początku była zarezerwowana inicjałami państwa młodych (mojego brata i bratowej). Pierwsze piwo i od razu na stół weselny. Rozeszło się w 3 pierwsze godziny co uważam za dobry omen.

Piwo było średnie. Powstały nawet moje własne notki degustacyjne w pliku i wszędzie pisało "widać że to pierwsze piwo". Żadnych wad, goryczka za duża wzięło się to stąd że waga, którą posiadałem na tą chwilę, nie była dokładna. Już teraz jest elektroniczna. Na początku fajnie było czuć owoce tropikalne, ale szybko piwo zrobiło się tylko słodowe. Zostało mi jeszcze jedno chcę zobaczyć jak będzie się sprawować po dłuższym czasie.

 

Wnioski:

Kupiłem wagę elektroniczną, chmielenie na zimno musi być przy takim stylu i jeszcze parę usprawnień co do procesu. Najdłużej jednak schodzi z chłodzeniem. Tego już nie zmienię, bo nie stać mnie na chłodnicę w tej chwili.

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

W sumie dobrze, nie wiedziałem nawet że istnieją takie nazwiska.

Dwie skrajności. W bajce robot, pijak alkoholik degenerat. A tu polityk, profesor i katolik.

Może trzeba będzie uwarzyć piwo co i by się profesor nie obraził, tylko jakieś słabe, poukładane i nudne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

etykieta:

popraw literówkę w nazwie producenta drożdżaków.

 

No tak się starałem żeby błędów nie było, i musiałem coś zepsuć. Całe szczęście goście na weselu pewnie nie wiedzieli w ogóle co tam pisze. Na piwie które już dawno zeszło to nie ma szans poprawić, ale tu na forum to nie będzie problemem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 - Ążej (American Pale Ale)

 

Receptura własna, z przeglądaniem receptur użytkowników forum.

 

Dane:

Data warzenia: 30.09.14

Ekstrakt: 13°Blg

Goryczka: 34 IBU

Alkohol: 5,9%Vol

Ilość: 24L

 

Surowce:

Słody:

4,6 kg – słód Pale Ale Strzegom

0,26 kg – słód karmelowy czerwony Strzegom

0,26 kg – słód Carahell Weyerman

0,22 kg – słód pszeniczny Litovel

Chmiel:

14g – chmiel Chinook 12,3% alfa

38g – chmiel Cascade 8,6% alfa

50g – chmiel Amarillo 9,2% alfa

Drożdże:

Fermentis Safeale US-05

Zacieranie:

18L

zasyp słodów 59°C

55°C 5'

zakwaszenie zacieru z 6,5ph na 5,5ph (10ml 80%kwasu mlekowego)

67°C 70'

76°C 10' (mashout)

Wysładzanie:

16,5L wody z dodatkiem 15ml kwasu mlekowego 80% ph(8,5 na 4,8)

80°C

Do chmielenia wyszło 27L o gęstości około 12,5°Blg

Warzenie:

70'

14g Chinook 60'

18g Cascade 19'

20g Amarillo (whirlpool, około 98-95°C)

Chmielenie na zimno:

20g Cascade

30g Amarillo

Chłodzenie i zadawanie drożdży:

Chłodzenie do temperatury 20°C ok 2h – do fermentora trafiło 21,5L brzeczki o gęstości 15°Blg

Z resztek chmielin wyciągnięte zostało około 0,5 litra brzeczki. Zagotowane, schłodzone i dodane ok. 3,5L wody mineralnej. Po czym wlane do fermentora.

Ostateczny pomiar cukru 13°Blg i ilosć brzeczki 25,2L

Drożdże: Uwodnione, 2h przed dodaniem (znów tak wyszło, to chłodzenie :D).

 

Fermentacja Burzliwa

01.10.2014 – 09.10.2014

Po około 10h od zaszczepienia brzeczki pojawiły się pierwsze objawy fermentacji.

Temperatura fermentora 18-21°C z przewagą 19-19,5°C ostatnie dwa dni 20,5°C

Blg spadło z 13° do 2,9°

Dekantacja 21°C, temperatura piwa 21°C na cichą.

 

Fermentacja Cicha

09.10.2014 – 15.10.2014

Dodanie chmieli 30g Amarillo, 20g Cascade

Temperatura fermentora od 19 do 21°C średnio 20°C

Blg spadło z 2,9° do 1,7°

 

Rozlew do butelek

15.10.2014

Temperatura butelkowania: piwa 20°C , powietrza 22°C

Dodane 132g cukru w roztworze wodnym 0,92L 13°Blg

Planowane nagazowanie 2,3v/v

 

Ocena piwa:

mój opis, mało kompletny: link

Floki: link

Green Fox: link

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2

 

Etykieta. Wciąż się dociera styl i wygląd etykiet. Może każde piwo będzie miało etykiety w innym stylu :)

Ążej - etykieta

 

edit.

No udało się mniejszy rozmiar zrobić nie tracąc na jakości. Człowiek uczy się całe życie.

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2

 

Wyszło fajne piwko, fajny aromat chmielu, cytrusy, owoce tropikalne no i żywiczny trochę. Wad nie stwierdziłem, ale wydawało mi się że mógł być lekki karton. Dwa piwa trafiły do depozytu, miło będzie jak spróbuje ich ktoś kto robi domowe piwa, przynajmniej ocena będzie miarodajna. Rozdałem z 20 butelek ludziom i wszystkim bardzo smakowało, tylko że to nie były oceny bynajmniej lekko profesjonalne. Nie mam wśród znajomych wielu miłośników smacznego piwa. Ci co się znali na takich smakach też sobie zachwalali.

 

Proces może nie dopracowany ale poprawiony względem pierwszej warki. Temperatury fermentacji też poprawione, no i zacierania.

 

Co do poprawienia temperatur zacierania, to przy pierwszym mogły być nie takie jakie bym chciał (błędny pomiar). Termometr piwowarski na alkohol, nie wiem jak się ta firma nazywa AllaFrance bodajże. No to tym termometrem jak się mierzy i nie włoży się go tak głęboko aż praktycznie cała ciecz w słupku termometru będzie zanurzona, to przy 68oC błąd wynosi nawet -3oC. Na to wychodzi że rozszerzalność cieplna cieczy, która znajduje się w tym termometrze nie ogranicza się tylko do zbiorniczka. Cały słupek cieczy musi się nagrzać do badanej temperatury aby pomiar był prawidłowy. Sprawdzone przy pomocy innego termometru, tym razem kupiony został elektroniczny.

Czyli moje pierwsze piwo było robione w innych temperaturach zacierania niż powinno, ale wszystko jest obarczone błędem mniejszym czy większym. Ważne że smakowało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na kolejne piwo, po zastanowieniu wyszło Belgian Blond Ale. I pierwsze co to zaczynamy przeszukiwać forum. Wyszło na to aby wyszedł dobry belg, to trzeba użyć płynnych drożdży... Akurat fajnie, w sklepie pojawiły się polskie tańsze płynne drożdże. To pomyślałem to jest opcja dla mnie.

 

Zrobiłem mieszadło, śliczne może nie wyszło (brak mi finezji w wykonaniach mechaniczno-elektronicznych), ale działa świetnie. Kolba litrowa kupiona i rdzeń magnetyczny.

ps. znalazłem fajny i tani sklep z rzeczami chemicznymi w Rzeszowie, więc tu przesyłka odpadła.

Mieszadło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze przy pierwszym piwie, wpadłem na pewien pomysł. Jak otrzymać temperaturę fermentacji "mniej więcej". Zastosowałem gumę do przyklejania karteczek na tablicach, i zwykły termometr.

Temperatura może nie jest w 100% zgodna z tym co jest w środku, ale za pomocą gumy tworzę jedną masę z fermentorem i wpływ temperatury zewnętrznej na pomiar jest bardzo niewielki. Drożdże zaś dbają o to aby temperatura była jednakowa w całym wiadrze. Tani i łatwy sposób.

Interesuję się pająkami i terrarystyką, więc wiem że przyklejane termometry ciekłokrystaliczne są dziadowe, i nie znoszą wyższych temperatur. Poza tym nie da się ich odkleić bez uszkodzenia.

Umiieszczenie termometru.

Umieszczenie termometru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 - Bender (Belgian Blond Ale)

Receptura własna, z przeglądnięciem receptur użytkowników.

 

Data warzenia: 18.11.2014

Ekstrakt: 15°Blg

Goryczka: 21,8 IBU

Alkohol: 6,3%

Ilość: 24 l

 

Surowce:

Słody:

5 kg – słód pilzneński Bruntal

0,26 kg – słód Carabelge Weyerman

0,26 kg – słód Carapils Weyerman

0,4 kg – słód pszeniczny Litovel

Chmiel:

30g – chmiel Styrian Goldings 3,7% alfa

30g – chmiel Hallertau Tradition 6,6% alfa

Dodatki:

Ciemny cukier kandyzowany belgijski 100g

Cukier trzcinowy 200g

Mech irlandzki 5g

Drożdże:

Fermentum Mobile FM26 Belgijskie pagórki, starter 1L

Zacieranie:

18L

zasyp słodów 59°C

55°C 10'

zakwaszenie zacieru z 6,5ph na 5,5ph (11,5ml kwasu mlekowego)

62°C 40'

72°C 30'

76°C 10' (mashout)

Wysładzanie:

18L wody z dodatkiem 12ml kwasu mlekowego 80% ph(8,5 na 5,2)

78°C

Wysładzanie do końca powyżej 4°Blg (wysładzał bym dalej, ale garnek za mały)

Do chmielenia wyszło 28L o gęstości około 13°Blg

Warzenie:

70'

20g Halleratu tradition 60'

10g Styrian Goldings 19'

5g Mech irlandzki 10'

20g Styrian Goldings, 10g Halleratu Tradition - whirlpool 98°C

Chłodzenie i zadawanie drożdży:

Chłodzenie do temperatury 18°C ok 2,5h – do fermentora trafiło 21,5L brzeczki o gęstości 15°Blg

Z resztek chmielin wyciągnięte zostało około 1 litra brzeczki. Zagotowane, schłodzone i dodane 0,6L wody mineralnej. Po czym wlane do fermentora.

Ostateczny pomiar cukru 14,5°Blg i ilosć brzeczki 23,8L

 

Dodawanie cukru pod koniec burzliwej:

Podbicie ekstraktu początkowego brzeczki z 14,5°Blg do 15°Blg

po 8 dniach burzliwej, 0,3kg cukru(0,1kg kandyzowany ciemny, 0,2kg trzcinowy) +0,86l wody = roztwór ok. 26°Blg

 

Fermentacja Burzliwa

19.11.2014 – 01.12.2014

Po około 10h od zaszczepienia brzeczki pojawiły się pierwsze objawy fermentacji, bardzo delikatne.

Temperatura fermentacji, rosnąca pierwsze dni 18-19°C później ok 21-22°C

26.11.2014

Zrobiłem pomiar cukru wynosił 5°Blg, wydawało mi się trochę za dużo, ale na następny dzień dodałem cukru, czyli 27.11.14. Wtedy było już 4,8°Blg.

Na koniec:

cukier spadł z 15°Blg do ok. 4°Blg.

 

Problem od fermentowania zrzucam na starter. Miałem z nim przygody, opiszę w następnym poście.

Piwo bez żadnych uchybień, poza ekstraktem, ale na cichej może jeszcze dojdzie,

 

Fermentacja Cicha

01.12.2014 – 08.12.2014

Miało być chmielenie na zimno 20g Styrian Goldings. Zrezygnowałem, może kiedyś indziej. Jednak chmiel nie jest tym co chcę w nim poczuć aż tak bardzo. Jak będzie mi tego brakowało wtedy spróbuje, i tak dodałem na koniec warzenia sporo tego chmielu.

 

Cukier spadł z 4°Blg do 3,1°Blg

 

Rozlew do butelek

08.12.2014

Temperatura butelkowania: piwa 20,5°C, powietrza 23°C

Dodane 133g cukru w roztworze wodnym 0,85L 15°Blg

Planowane nagazowanie 2,3v/v

Wyszło butelek 39x0,5L +13x0,33L = ok. 24L

 

Moja ocena: link

Bogi ocena: link

Deathhammer ocena: link

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaj adres - może się przyda

 

http://www.element.rzeszow.pl/

ul. Chmaja 4

 

Na żywo, wszedłem w blok hurtowych sklepów, nie pamiętając jak się ten sklep nazywa. Jakoś dotarłem pytając ludzi w innych pasażach. Schowany porządnie :D. Za biurkiem siedzi miła pani, polecam zadzwonić. Numer kontaktowy znajduje się na stronie. Nie wszystko ma na stanie, ale kolby Erlenmeyera 1L i 2L były (czego nie mogę teraz zagwarantować). Reszta na zamówienie, stąd to polecenie telefoniczne. Zauważyłem wiele przydatnych rzeczy dla piwowarów w gablotce. Termometry, pipety itd., ale nie byłem zainteresowany. Jest to sklep chemiczny, który sprzedaje rzeczy z certyfikatami dla chemików (czyli np. kwas mlekowy odpada). Za rdzeń i kolbę 1L Erlenmeyera zapłaciłem ok 30zł.

 

edit.

Kwas mlekowy odpada ze względu na cenę.

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.