dzeju Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Warka #27 AAA Dziś przelane na cichą. Dodane na zimno 70g Chinook, 20g Amarillo, 20g Cascade. Piwo po burzliwej bardzo fajne i przyjemne, dawno na tym etapie nie miałem takiego fajnego piwa (mimo wad). W aromacie śladowe ilości siarkowodoru i aldehydu octowego. Prawdopodobnie przez skoki temperatury i zestresowanie drożdży na początku, ale to się ułoży i drożdże powinny posprzątać po sobie. Nie ma tego dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Warka #27 AAA 30.11 Zabutelkowane z dodatkiem 103g cukru w roztworze wodnym 0,8l. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Piwo odfermentowało do 2,5°Blg co daje 5,6% alk. Wyszło 40x0,5 + 0,4 + 2x0,33 + 0,25 =~ 21,5l. Dużo uciekło z osadami i chmielem tym razem. Piwo poprawne, bardzo lekki aldehyd octowy, w butelkach po 1-2tyg. powinien zniknąć kompletnie. Warka #28 starter Wczoraj nastawiony starter FM42 Stare Nadreńskie, a jutro będzie warzone Kolońskie. Starter pracuje jak szalony. Nie mogłem ustawić mieszadła magnetycznego, musiałem zmienić rozstaw magnesów na mieszadle, co dodało mi godzinę pracy dłużej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Warka #28 - Świeżynka (Kölsch) Receptura własna, wzorowana na recepturach użytkowników piwo.org.Data warzenia: 05.12.17 Ekstrakt: 11,7°Blg Goryczka: 21,5 IBU Alkohol: 4,6% Ilość: 23l Surowce:Zasyp: 3,2kg - słód pilzneński Weyeramann 0,4kg - słód pszeniczny Malteurop 0,5kg - słód monachijski I Weyermann Chmiel: 13g - Iunga 12,5%alfa 2016 45g - Spalter Select 4,7%alfa 2016 Drożdże: FM42 Stare Nadreńskie Zacieranie: 13l Woda 7,2ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75% zasyp słodów 53°C 64°C 50' 72°C 10' 80°C 10'Wysładzanie: 20L 80°C wody z dodatkiem 7,0ml kwasu fosforowego 75% (7,1ph na 5,5ph) Do chmielenia wyszło 28,6L o gęstości około 10,3°BlgWarzenie: 70' 60' 5g Iunga 30' 8g Iunga 10' 20 Spalter Select 5' 25g Spalter Select Chłodzenie i zadawanie drożdży: Chłodzenie w wannie do temperatury 15°C ok 1h20' – do fermentora trafiło 24l brzeczki o gęstości 11,7°Blg + starter 0,8l. Fermentacja:05.12.17 - 22.12.17 Temp. fermentacji 15°C. Od 16-20 stopniowe podniesienie temp. do 20°C. Drożdże wystartowały po ok. 15-18h. Do fermentacji wrzucone kolanko miedziane. Odfermentowanie 3,2°Blg. Butelkowanie: 22.12.2017 Zabutelkowane z dodatkiem 108g glukozy w roztworze wodnym 0,58l. Planowane nagazowanie 2,0v/v. Piwo odfermentowało do 3,2°Blg co daje 4,6% alk. Wyszło 45x0,5 + 1x0,33 + 2x0,25 =~ 23l. Etykieta: Uwagi: - Jak zwykle lekki problem z starterem, obijam się i jeszcze nie kupiłem większej kolby.1l to zdecydowanie za mało i troszkę próbuje kipieć. Miałem jeszcze problem z ustawieniem mieszadła magnetycznego. - Start drożdży mimo wszystko dość ładny, jak na 15°C. Przy zadaniu brzeczka zdążyła się ogrzać do 16°C, ale jeden stopień obniżyć to nie jest aż tak duże przestępstwo. W innych piwach przypadkowo obniżałem o 3-4°C i piwa wychodziły smaczne i poprawne. Co najwyżej miały przy rozlewie lekkie wady typu aldehyd, siarkowodór. - Piwo planowane na sylwestra, więc raczej bez lagerowania i cichej (gdzie słabe warunki u mnie na tak niskie temperatury). Prawdopodobnie będzie mętne ale za to i świeże :). - Chciałem szybko zabutelkować i musiałem podnieść na koniec temperaturę co spowodowało nadprodukcję estrów i stylowe nie wyszło. Na 100% drożdże nie skończyły roboty i bojąc się o granaty wszystko zostało spite na Sylwestra. - Jak zwykle się coś psuje to wszystko na raz, podczas butelkowania wyłączyli wodę w sieci, ale sobie poradziłem, oraz w wiaderku do rozlewu kranik przeciekał. Edytowane 2 Lutego 2018 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Warka #29 - Weizen Receptura własna, wzorowana na recepturach użytkowników piwo.org.Data warzenia: 21.12.17 Ekstrakt: 12,0°Blg Goryczka: 13,6 IBU Alkohol: 5,6% obj. Ilość: 23,8 l Surowce:Zasyp: 1,9kg - słód pilzneński Weyeramann 2,2kg - słód pszeniczny Malteurop 0,25kg - słód carahell Weyermann Chmiel: 9g - Iunga 12,5%alfa 2016 10g - Spalter Select 4,7%alfa 2016 Drożdże: WB-06 Zacieranie: 14l Woda 6,8ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75% zasyp słodów 49°C 45°C 10' 64°C 50' 72°C 10' 80°C 10' wygrzewWysładzanie: 20L 80°C wody z dodatkiem 7,0ml kwasu fosforowego 75% (6,8ph na 5,2ph) Do chmielenia wyszło 28,6L o gęstości około 10,5°BlgWarzenie: 70' 60' 10g Spalter Select 20' 20g Iunga Chłodzenie i zadawanie drożdży: Chłodzenie w wannie do temperatury 15°C ok 1h10' – do fermentora trafiło 24,4l brzeczki o gęstości 12°Blg. Drożdże uwodnione 30min przed zadaniem. Fermentacja:21.12.17 - 26.01.18 Temp. fermentacji różna i czasem wysoka, święta i sylwester, brak kontroli. Drożdże wystartowały bardzo szybko. Odfermentowanie 1,6°Blg. Butelkowanie: 26.01.2018 Zabutelkowane z dodatkiem 142g cukru w roztworze wodnym 0,7l. Planowane nagazowanie 2,4v/v. Piwo odfermentowało do 1,6°Blg co daje 5,6% alk. Wyszło 43x0,5 + 5x0,33 + 1x0,25 + 1x0,4 =~ 23,8l. Uwagi: - Muszę się w końcu przekonać do dekokcji. - Fermentacja w nierównej temperaturze, oczywiście 2-3 pierwsze dni ok 15-16, ale później różne zmiany. Najpierw wyjazd na święta, później Sylwester, a na końcu komora fermentacyjna zajęta przez warkę #30. - Mimo tak nierównej fermentacji piwo pachniało i smakowało przed butelkowaniem perfekcyjnie. Etykieta: Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Warka #30 - Kölsch II Receptura własna.Data warzenia: 09.01.18 Ekstrakt: 12,0°Blg Goryczka: 21,5 IBU Alkohol: 5,1% obj. Ilość: 23,5 l Surowce:Zasyp: 3,7kg - słód pilzneński Weyeramann 0,2kg - słód pszeniczny Malteurop Chmiel: 13g - Iunga 12,5%alfa 2016 45g - Spalter Select 4,7%alfa 2016 Drożdże: FM42 Stare Nadreńskie - gęstwa po #28 Zacieranie: 13l Woda 6,8ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75% zasyp słodów 55°C 64°C 50' 72°C 10' 80°C 10' wygrzewWysładzanie: 20L 80°C wody z dodatkiem 7,0ml kwasu fosforowego 75% (6,8ph na 5,4ph) Do chmielenia wyszło 29L o gęstości około 10,5°BlgWarzenie: 70' 60' 5g Iunga 30' 8g Iunga 10' 20g Spalter Select 0' 26g Spalter Select Chłodzenie i zadawanie drożdży: Chłodzenie w wannie do temperatury 15,5°C ok 1h10' – do fermentora trafiło 24,4l brzeczki o gęstości 12°Blg. Drożdże wyciągnięte 2h przed zadaniem. Fermentacja:09.01.18 - 02.02.18 Temp. fermentacji pierwsze 2 tygodnie 14-14,5°C. później podniesienie 15-16,5°C Drożdże wystartowały bardzo szybko. Odfermentowanie 2,5°Blg. Butelkowanie: 02.02.2018 Zabutelkowane z dodatkiem 125g glukozy w roztworze wodnym 0,7l. Planowane nagazowanie 2,2v/v. Piwo odfermentowało do 2,5°Blg co daje 5,1% alk. Wyszło 40x0,5 + 2x0,33 + 3x0,25 + 1x2 ,0 =~ 23,5l. Uwagi: - Podczas butelkowania wyczuwałem dosyć dziwną lekko ściągającą goryczkę, ale myślę że to się ułoży w butelkach. Z resztą dużo czasu nie zostało do wypicia, może być lekki problem. Etykieta: Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 8 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 - Podczas butelkowania wyczuwałem dosyć dziwną lekko ściągającą goryczkę, ale myślę że to się ułoży w butelkach. Z resztą dużo czasu nie zostało do wypicia, może być lekki problem.Jak twardą masz wodę? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Woda w tej części Krakowa jest dość twarda i ma dużo CaCO3, nie mam dokładnych wyników badań wody. Kiedyś je widziałem, ale nie pamiętam gdzie. Dziś spróbowałem małą próbkę piwa i tej goryczki już nie czułem. W sumie ciekawi mnie skąd się to wzięło, może za wcześnie butelkowane, i drożdże po sobie sprzątały? Miesiąc temu robiłem bardzo podobną warkę i nie było tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 http://wodociagi.krakow.pl/jakosc-wody/jaka-mam-wode.html PDFy ze szczegółami na dole strony. dzeju 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Dnia 9.02.2018 o 12:05, marek- napisał: PDFy ze szczegółami na dole strony. O, super dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Chwilkę mnie tu nie było. Czas nadgonić zaległości. Warka #31 - XXVI Sweet Stout II Receptura własna.Data warzenia: 13.03.18 Ekstrakt: 12,5°Blg Goryczka: 23,5 IBU Alkohol: 3,9%obj. Ilość: 24,6l Surowce:Zasyp: 3,1kg - słód pale ale Viking 0,5kg - Special B Castle 0,25kg - czekoladowy ciemny 1200 VIking 0,1kg - jęczmień palony 0,4kg - płatki jęczmienne Chmiel: 13g - Iunga 9,5%alfa 2017 45g - Lubelski 3,8%alfa 2017 Dodatki: 500g ksylitol Drożdże: S-04 Zacieranie: 14l Woda 7,2ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 5ml kwasu mlekowego 80% zasyp słodów 51°C 68°C 65' 72°C 5' 80°C 10' wygrzewWysładzanie: 19L 80°C wody z dodatkiem 10ml kwasu fosforowego 80% (7,2ph na 5,3ph) Do chmielenia wyszło 29L o gęstości około 9,3°BlgWarzenie: 70' 60' 10g Iunga 30' 10g Iunga 10' 40g Lubelski, 500g ksylitol Chłodzenie i zadawanie drożdży: Chłodzenie w wannie do temperatury 14,8°C ok 1h20' – do fermentora trafiło 25,4l brzeczki o gęstości 12,5°Blg. Drożdże uwodnione 0,5h przed zadaniem. Fermentacja:13.03.18 - 01.05.18 Temp. fermentacji do 11.04 w komorze wzrastająca od 16°C-23°C na koniec. Później na zewnątrz w pokojowej. Drożdże wystartowały bardzo szybko. Odfermentowanie 5,6°Blg co daje 3,9 alko. bieda. Butelkowanie: 01.05.18 Zabutelkowane z dodatkiem 135g cukru w roztworze wodnym, 0,8l/16Blg. Planowane nagazowanie 2,2v/v. Wyszło 46x0,5 + 1x0,33 + 5x0,25 =~ 24,6l. Uwagi: - Pod koniec wysładzania zabrakło wody w sieci na 2h. Przerwa przed warzeniem, w obawie braku chłodzenia po gotowaniu. - Wydajność mi wyszła niższa niż zakładałem, trudno będzie nisko alkoholowe :). Za to przy butelkowaniu już mogłem całe wypić. Na upalne dni będzie jak znalazł. Edytowane 6 Maja 2018 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka #32 - XXVI APA Receptura własna.Data warzenia: 10.04.18 Ekstrakt: 13,1°Blg Goryczka: 37,6 IBU Alkohol: Ilość: Surowce:Zasyp: 4kg - słód pale ale Viking 0,5kg - pszeniczny Malteurop 0,25kg - Carahell Weyermann Chmiel: 20g - Iunga 9,5%alfa 2017 100g - Amarillo 7,9%alfa 2017 100g Mosaic 11,8% alfa 2016 Drożdże: Starter FM52 Amerykański Sen Zacieranie: 16l Woda 7,3ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 6ml kwasu mlekowego 80% zasyp słodów 55°C 64°C 60' 72°C 10' 80°C 10' wygrzewWysładzanie: 19L 80°C wody z dodatkiem 9ml kwasu fosforowego 80% (7,3ph na 5,4ph) Do chmielenia wyszło 29,2L o gęstości około 11,5°BlgWarzenie: 70' 60' 10g Iunga 30' 10g Iunga 10' 10g Amarillo 0' 50g Amarillo, 40g Mosaic Chłodzenie i zadawanie drożdży: Chłodzenie w wannie do temperatury 15,2°C ok 1h20' – do fermentora trafiło 25,6l brzeczki o gęstości 13,1°Blg. Drożdże starter 0,6l. Fermentacja burzliwa:11.04.18 - 03.05.18 Temp. fermentacji na początku 1,5tyg 16°C. Do dnia 01.05 w komorze wzrastająca do 23°C na koniec. Później na zewnątrz w pokojowej. Drożdże wystartowały po 24-30h. Odfermentowanie 2,5°Blg. Fermentacja cicha:03.05.18 - Dodany chmiel na zimno 60g Mosaic, 40g Amarillo. 24,2l. Temp. pokojowa ze względu na brak miejsca w komorze. Butelkowanie: Edytowane 6 Maja 2018 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 (edytowane) Warka #33 - XXVI Witbier Receptura własna.Data warzenia: 03.05.18 Ekstrakt: 11,9°Blg Goryczka: 12,6 IBU Alkohol: Ilość: Surowce:Zasyp: 1,75kg - słód pilzneński Weyermann 1,1kg - pszeniczny Malteurop 1,5kg - płatki pszeniczne Chmiel: 32g - Lubelski 3,8%alfa Dodatki: 15g kolendra indyjska 124g skórka 6x ze słodkiej pomarańczy, świeża, ściągnięta delikatnie obieraczką bez albedo 8g skórka z cytryny, ściągnięta obieraczką bez albedo Drożdże: Starter FM20 Białe Walonki Zacieranie: 15l Woda 7ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 5ml kwasu mlekowego 80% zasyp słodów 53°C 64°C 40' 72°C 15' 80°C 10'Wysładzanie: 18L 80°C wody z dodatkiem 7,5ml kwasu mlekowego 80% (7,0ph na 5,5ph) Do chmielenia wyszło 28,5L o gęstości około 10,6°BlgWarzenie: 70' 2g Lubelski 45' 30g Lubelski 5' kolendra, skórki z owoców Chłodzenie i zadawanie drożdży: Chłodzenie w wannie do temperatury 17,5°C ok 2h' – do fermentora trafiło 24,6l+0,6 starter brzeczki o gęstości 11,9°Blg. Fermentacja:03.05.18 Temp. fermentacji na początku 17°C Drożdże wystartowały po ok. 14h. Butelkowanie: Uwagi: - Ekstra cytrusowy aromat, oby się utrzymał aż do wypicia. Edytowane 6 Maja 2018 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się