dzeju Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Witam. Tu można znaleźć moje zmagania i potyczki z warzeniem w marudnym browarze. Nazwa wzięła się stąd że każdy w mojej rodzinie jest marudą (jeden większą drugi mniejszą) nawet moja dziewczyna, ona to już przebija wszystkich razem ze mną . Mam nadzieję że tego nie przeczyta . Nie no może nie przesadzajmy z tym marudzeniem, ale nazwa browaru niech zostanie. Postaram się opisać tyle, aby się nie namęczyć i przekazać jak najwięcej informacji. Pomoc i wsparcie mile widziane, jak i również też jestem otwarty na pomoc innym, więc jeśli mogę być przydatny to proszę pisać . Sezon 2014/2015 Warka #1 - BB&BB (American Amber Ale) - etykieta Warka #2 - Ążej (American Pale Ale) - etykieta Warka #3 - Bender (Belgian Blond Ale) - etykieta Warka #4 - Rusałka (Witbier) - etykieta Warka #5 - SMaSH Sybilla szyszka - infekcja Warka #6 - SMaSH Sybilla granulat - infekcja Warka #7 - Licho (APA, miał być SH Kohatu) - etykieta Warka #8 - Raróg (Russian Imperial Stout) - etykieta Warka #9 - Słodki Potworek (Sweet stout - wysłodki) - etykieta Warka #10 - 600 metrów (APA) - etykieta Sezon 2015/2016 Warka #11 - Oświecone (Witbier) - etykieta Warka #12 - Bender 2.0 (Belgian Blond Ale) - etykieta Warka #13 - Rode Draak (Belgian IPA) - etykieta Warka #14 - Merveilleuse (Belgian Dubbel) - etykieta Warka #15 - Miodowe Warka #16 - Lubaskie Ciemne (Milk Stout) - etykieta Warka #17 - Lubaskie APA - etykieta Warka #18 - Lubaskie Białe (Witbier) - etykieta Warka #19 - Dary Losu (Saison) - etykieta Warka #20 - 600 metrów 2.0 (APA) - etykieta Sezon 2016/2017 Warka #21 - Wieśniak (SMaSH Iunga) - etykieta Warka #22 - Barley Wine Warka #23 - Resz(t)ka (Mild po BW) - etykieta Warka #24 - 600m 3.0 (APA) - etykieta Warka #25 - Nebula (Witbier IV) - etykieta Warka #26 - Lambic Sezon 2017/2018 Warka #27 - K&K (AAA II) - etykieta Warka #28 - Świeżynka (Kölsch) - etykieta Warka #29 - K&K (Weizen) - etykieta Warka #30 - K&K (Kölsch II) - etykieta Warka #31 - XXVI (Sweet Stout II) Warka #32 - XXVI (APA VII) Warka #33 - XXVI (Witbier V) Edytowane 6 Maja 2018 przez dzeju Sh1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Co do sprzętu to wypiszę główne rzeczy, reszta jest oczywista:- Garnek emaliowy 30l,- 5 fermentory przeźroczyste 33l, - 2 fermentory 15l,- kapslownica eterna,- chłodzenie kubeł budowlany do wanny,- kilka termometrów, takich ręcznych i różne elektroniczne,- mieszadło magnetyczne swojej roboty, - śrutownik- środki czystości, nadwęglan sodu, Starsan i sodę kaustyczną,- wysładzanie za pomocą podziurkowanej miski (deszczownica) - refraktometr, 2 areometry- etykiety drukowane na atramentówce Epson, papier fotograficzny i klej do tapet. Super opcja, nie odpadają, nie rozmywają się, i odrywają się nawet na sucho bez problemu i pozostałości. (pomysł znaleziony tu gdzieś na forum)i cała reszta mniejszych i większych gratów Edytowane 14 Października 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Warka #3 - Bender (Belgian Blond Ale) Czy nazwa ma coś wspólnego z tym gościem? Edytowane 25 Listopada 2014 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Warka #1 - BB&BB (American Amber Ale) Gotowy zestaw z alepiwo.pl (zmodyfikowany o dodanie Cascade) Dane: Data warzenia: 05.09.2014 Ekstrakt: 13°Blg Goryczka: 48,2 IBU Alkohol: 5,9 %Vol Ilość: 18l Surowce: Słody: 3,3 kg – słód pilzneński 0,4 kg – słód Monachijski 0,3 kg – słód karmelowy jasny Litovel 0,4 kg – słód Caraamber Chmiel: 36g – chmiel Chinook12,3% alfa 12g – chmiel Cascade 8,6% alfa Drożdże: Fermentis Safeale US-05 Zacieranie: 16l zasyp słodów do 71°C 66°C 70' 76°C 10' (mash out) Wysładzanie: 15 l wody z dodatkiem 1,5 łyżeczki kwasu mlekowego 80% ph(8,5 na 6,5) 76°C Wysładzanie do 2°Blg Do chmielenia wyszło 22,5L o gęstości około 11°Blg Warzenie: 65' 20g Chinook 60' 16g Chinook 30' 12g Cascade 1' Zadanie drożdży: Chłodzenie do temperatury 22°C ok. 2h 40min (wanna) Drożdże: Uwodnione, zostały wsypane do wody o temp. 27°C, po kilku minutach rozmieszane, pozostawione na ok. 2h (niestety tak wyszło). Dodane do fermentatora. Fermentacja Burzliwa 06.09.2014 – 15.09.2014 Po ok 12h od zaszczepienia brzeczki pojawiły się wyraźne oznaki fermentacji. Wahania temperatury fermentora od 19,5-23,5 średnio 20,5°C (bardzo rzadkie występowanie wyższych temperatur powyżej 22°C) Blg z 13° do 2,3° Fermentacja Cicha 15.09.2014 – 22.09.2014 Intensywne wydzielanie się dwutlenku węgla do 10 godzin po dekantacji z burzliwej. Wahania temperatury od 17,5°C do 20,5°C, średnio 19°C. Blg z 2,3° do 1,8° Smak, zapach i wygląd bez zastrzeżeń. Wszystko w porządku. Rozlew do butelek 22.09.2014 Temperatura butelkowania: piwa 19,2°C, powietrza 21°C Dodane 94g glukozy w roztworze wodnym 0,7L 13°Blg Planowane nagazowanie 2,2v/v Edytowane 27 Listopada 2014 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Warka #3 - Bender (Belgian Blond Ale) Czy nazwa ma coś wspólnego z tymgościem? Dokładnie z tym . Etykiety jeszcze nie planowałem, ale mam zamiar umieścić tą postać na etykiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Warka #1 Nazwa już od początku była zarezerwowana inicjałami państwa młodych (mojego brata i bratowej). Pierwsze piwo i od razu na stół weselny. Rozeszło się w 3 pierwsze godziny co uważam za dobry omen. Piwo było średnie. Powstały nawet moje własne notki degustacyjne w pliku i wszędzie pisało "widać że to pierwsze piwo". Żadnych wad, goryczka za duża wzięło się to stąd że waga, którą posiadałem na tą chwilę, nie była dokładna. Już teraz jest elektroniczna. Na początku fajnie było czuć owoce tropikalne, ale szybko piwo zrobiło się tylko słodowe. Zostało mi jeszcze jedno chcę zobaczyć jak będzie się sprawować po dłuższym czasie. Wnioski: Kupiłem wagę elektroniczną, chmielenie na zimno musi być przy takim stylu i jeszcze parę usprawnień co do procesu. Najdłużej jednak schodzi z chłodzeniem. Tego już nie zmienię, bo nie stać mnie na chłodnicę w tej chwili. Edytowane 25 Listopada 2014 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Warka #3 - Bender (Belgian Blond Ale) Czy nazwa ma coś wspólnego z tymgościem? Dokładnie z tym . Etykiety jeszcze nie planowałem, ale mam zamiar umieścić tą postać na etykiecie. Dobrze ze nie z tym: http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ryszard_Bender Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Warka #1 etykieta: Edytowane 1 Grudnia 2014 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Dobrze ze nie z tym: http://pl.m.wikipedi.../Ryszard_Bender W sumie dobrze, nie wiedziałem nawet że istnieją takie nazwiska. Dwie skrajności. W bajce robot, pijak alkoholik degenerat. A tu polityk, profesor i katolik. Może trzeba będzie uwarzyć piwo co i by się profesor nie obraził, tylko jakieś słabe, poukładane i nudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 etykieta: popraw literówkę w nazwie producenta drożdżaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Warka #3 - Bender (Belgian Blond Ale) Czy nazwa ma coś wspólnego z tym gościem? a już myślałem, że to będzie odnośnik do jednego z piłkarskich braci Benderów... cóż zboczenie zawodowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 a już myślałem, że to będzie odnośnik do jednego z piłkarskich braci Benderów... cóż zboczenie zawodowe Widzę że muszę na tej etykiecie umieścić tą postać, za dużo innych skojarzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 etykieta: popraw literówkę w nazwie producenta drożdżaków. No tak się starałem żeby błędów nie było, i musiałem coś zepsuć. Całe szczęście goście na weselu pewnie nie wiedzieli w ogóle co tam pisze. Na piwie które już dawno zeszło to nie ma szans poprawić, ale tu na forum to nie będzie problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Warka #2 - Ążej (American Pale Ale) Receptura własna, z przeglądaniem receptur użytkowników forum. Dane: Data warzenia: 30.09.14 Ekstrakt: 13°Blg Goryczka: 34 IBU Alkohol: 5,9%Vol Ilość: 24L Surowce: Słody: 4,6 kg – słód Pale Ale Strzegom 0,26 kg – słód karmelowy czerwony Strzegom 0,26 kg – słód Carahell Weyerman 0,22 kg – słód pszeniczny Litovel Chmiel: 14g – chmiel Chinook 12,3% alfa 38g – chmiel Cascade 8,6% alfa 50g – chmiel Amarillo 9,2% alfa Drożdże: Fermentis Safeale US-05 Zacieranie: 18L zasyp słodów 59°C 55°C 5' zakwaszenie zacieru z 6,5ph na 5,5ph (10ml 80%kwasu mlekowego) 67°C 70' 76°C 10' (mashout) Wysładzanie: 16,5L wody z dodatkiem 15ml kwasu mlekowego 80% ph(8,5 na 4,8) 80°C Do chmielenia wyszło 27L o gęstości około 12,5°Blg Warzenie: 70' 14g Chinook 60' 18g Cascade 19' 20g Amarillo (whirlpool, około 98-95°C) Chmielenie na zimno: 20g Cascade 30g Amarillo Chłodzenie i zadawanie drożdży: Chłodzenie do temperatury 20°C ok 2h – do fermentora trafiło 21,5L brzeczki o gęstości 15°Blg Z resztek chmielin wyciągnięte zostało około 0,5 litra brzeczki. Zagotowane, schłodzone i dodane ok. 3,5L wody mineralnej. Po czym wlane do fermentora. Ostateczny pomiar cukru 13°Blg i ilosć brzeczki 25,2L Drożdże: Uwodnione, 2h przed dodaniem (znów tak wyszło, to chłodzenie ). Fermentacja Burzliwa 01.10.2014 – 09.10.2014 Po około 10h od zaszczepienia brzeczki pojawiły się pierwsze objawy fermentacji. Temperatura fermentora 18-21°C z przewagą 19-19,5°C ostatnie dwa dni 20,5°C Blg spadło z 13° do 2,9° Dekantacja 21°C, temperatura piwa 21°C na cichą. Fermentacja Cicha 09.10.2014 – 15.10.2014 Dodanie chmieli 30g Amarillo, 20g Cascade Temperatura fermentora od 19 do 21°C średnio 20°C Blg spadło z 2,9° do 1,7° Rozlew do butelek 15.10.2014 Temperatura butelkowania: piwa 20°C , powietrza 22°C Dodane 132g cukru w roztworze wodnym 0,92L 13°Blg Planowane nagazowanie 2,3v/v Ocena piwa: mój opis, mało kompletny: link Floki: link Green Fox: link Edytowane 21 Grudnia 2014 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Warka #2 Etykieta. Wciąż się dociera styl i wygląd etykiet. Może każde piwo będzie miało etykiety w innym stylu edit. No udało się mniejszy rozmiar zrobić nie tracąc na jakości. Człowiek uczy się całe życie. Edytowane 28 Listopada 2014 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Warka #2 Wyszło fajne piwko, fajny aromat chmielu, cytrusy, owoce tropikalne no i żywiczny trochę. Wad nie stwierdziłem, ale wydawało mi się że mógł być lekki karton. Dwa piwa trafiły do depozytu, miło będzie jak spróbuje ich ktoś kto robi domowe piwa, przynajmniej ocena będzie miarodajna. Rozdałem z 20 butelek ludziom i wszystkim bardzo smakowało, tylko że to nie były oceny bynajmniej lekko profesjonalne. Nie mam wśród znajomych wielu miłośników smacznego piwa. Ci co się znali na takich smakach też sobie zachwalali. Proces może nie dopracowany ale poprawiony względem pierwszej warki. Temperatury fermentacji też poprawione, no i zacierania. Co do poprawienia temperatur zacierania, to przy pierwszym mogły być nie takie jakie bym chciał (błędny pomiar). Termometr piwowarski na alkohol, nie wiem jak się ta firma nazywa AllaFrance bodajże. No to tym termometrem jak się mierzy i nie włoży się go tak głęboko aż praktycznie cała ciecz w słupku termometru będzie zanurzona, to przy 68oC błąd wynosi nawet -3oC. Na to wychodzi że rozszerzalność cieplna cieczy, która znajduje się w tym termometrze nie ogranicza się tylko do zbiorniczka. Cały słupek cieczy musi się nagrzać do badanej temperatury aby pomiar był prawidłowy. Sprawdzone przy pomocy innego termometru, tym razem kupiony został elektroniczny. Czyli moje pierwsze piwo było robione w innych temperaturach zacierania niż powinno, ale wszystko jest obarczone błędem mniejszym czy większym. Ważne że smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Przyszedł czas na kolejne piwo, po zastanowieniu wyszło Belgian Blond Ale. I pierwsze co to zaczynamy przeszukiwać forum. Wyszło na to aby wyszedł dobry belg, to trzeba użyć płynnych drożdży... Akurat fajnie, w sklepie pojawiły się polskie tańsze płynne drożdże. To pomyślałem to jest opcja dla mnie. Zrobiłem mieszadło, śliczne może nie wyszło (brak mi finezji w wykonaniach mechaniczno-elektronicznych), ale działa świetnie. Kolba litrowa kupiona i rdzeń magnetyczny. ps. znalazłem fajny i tani sklep z rzeczami chemicznymi w Rzeszowie, więc tu przesyłka odpadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Jeszcze przy pierwszym piwie, wpadłem na pewien pomysł. Jak otrzymać temperaturę fermentacji "mniej więcej". Zastosowałem gumę do przyklejania karteczek na tablicach, i zwykły termometr. Temperatura może nie jest w 100% zgodna z tym co jest w środku, ale za pomocą gumy tworzę jedną masę z fermentorem i wpływ temperatury zewnętrznej na pomiar jest bardzo niewielki. Drożdże zaś dbają o to aby temperatura była jednakowa w całym wiadrze. Tani i łatwy sposób. Interesuję się pająkami i terrarystyką, więc wiem że przyklejane termometry ciekłokrystaliczne są dziadowe, i nie znoszą wyższych temperatur. Poza tym nie da się ich odkleić bez uszkodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #3 - Bender (Belgian Blond Ale) Receptura własna, z przeglądnięciem receptur użytkowników. Data warzenia: 18.11.2014 Ekstrakt: 15°Blg Goryczka: 21,8 IBU Alkohol: 6,3% Ilość: 24 l Surowce: Słody: 5 kg – słód pilzneński Bruntal 0,26 kg – słód Carabelge Weyerman 0,26 kg – słód Carapils Weyerman 0,4 kg – słód pszeniczny Litovel Chmiel: 30g – chmiel Styrian Goldings 3,7% alfa 30g – chmiel Hallertau Tradition 6,6% alfa Dodatki: Ciemny cukier kandyzowany belgijski 100g Cukier trzcinowy 200g Mech irlandzki 5g Drożdże: Fermentum Mobile FM26 Belgijskie pagórki, starter 1L Zacieranie: 18L zasyp słodów 59°C 55°C 10' zakwaszenie zacieru z 6,5ph na 5,5ph (11,5ml kwasu mlekowego) 62°C 40' 72°C 30' 76°C 10' (mashout) Wysładzanie: 18L wody z dodatkiem 12ml kwasu mlekowego 80% ph(8,5 na 5,2) 78°C Wysładzanie do końca powyżej 4°Blg (wysładzał bym dalej, ale garnek za mały) Do chmielenia wyszło 28L o gęstości około 13°Blg Warzenie: 70' 20g Halleratu tradition 60' 10g Styrian Goldings 19' 5g Mech irlandzki 10' 20g Styrian Goldings, 10g Halleratu Tradition - whirlpool 98°C Chłodzenie i zadawanie drożdży: Chłodzenie do temperatury 18°C ok 2,5h – do fermentora trafiło 21,5L brzeczki o gęstości 15°Blg Z resztek chmielin wyciągnięte zostało około 1 litra brzeczki. Zagotowane, schłodzone i dodane 0,6L wody mineralnej. Po czym wlane do fermentora. Ostateczny pomiar cukru 14,5°Blg i ilosć brzeczki 23,8L Dodawanie cukru pod koniec burzliwej: Podbicie ekstraktu początkowego brzeczki z 14,5°Blg do 15°Blg po 8 dniach burzliwej, 0,3kg cukru(0,1kg kandyzowany ciemny, 0,2kg trzcinowy) +0,86l wody = roztwór ok. 26°Blg Fermentacja Burzliwa 19.11.2014 – 01.12.2014 Po około 10h od zaszczepienia brzeczki pojawiły się pierwsze objawy fermentacji, bardzo delikatne. Temperatura fermentacji, rosnąca pierwsze dni 18-19°C później ok 21-22°C 26.11.2014 Zrobiłem pomiar cukru wynosił 5°Blg, wydawało mi się trochę za dużo, ale na następny dzień dodałem cukru, czyli 27.11.14. Wtedy było już 4,8°Blg. Na koniec: cukier spadł z 15°Blg do ok. 4°Blg. Problem od fermentowania zrzucam na starter. Miałem z nim przygody, opiszę w następnym poście. Piwo bez żadnych uchybień, poza ekstraktem, ale na cichej może jeszcze dojdzie, Fermentacja Cicha 01.12.2014 – 08.12.2014 Miało być chmielenie na zimno 20g Styrian Goldings. Zrezygnowałem, może kiedyś indziej. Jednak chmiel nie jest tym co chcę w nim poczuć aż tak bardzo. Jak będzie mi tego brakowało wtedy spróbuje, i tak dodałem na koniec warzenia sporo tego chmielu. Cukier spadł z 4°Blg do 3,1°Blg Rozlew do butelek 08.12.2014 Temperatura butelkowania: piwa 20,5°C, powietrza 23°C Dodane 133g cukru w roztworze wodnym 0,85L 15°Blg Planowane nagazowanie 2,3v/v Wyszło butelek 39x0,5L +13x0,33L = ok. 24L Moja ocena: link Bogi ocena: link Deathhammer ocena: link Edytowane 20 Lutego 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 znalazłem fajny i tani sklep z rzeczami chemicznymi w Rzeszowie, więc tu przesyłka odpadła. Podaj adres - może się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Podłączam się chcę 2l kolbę kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Podłączam się chcę 2l kolbę kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bili881 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Witam w jakim programie robisz etykiety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Podłączam się chcę 2l kolbę kupić. http://sklep.labglass.pl/ - do 4 grudnia możesz zamówić bez kosztów dostawy. Ale tak czy siak też się dowiem gdzie ten sklep na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Podaj adres - może się przyda http://www.element.rzeszow.pl/ ul. Chmaja 4 Na żywo, wszedłem w blok hurtowych sklepów, nie pamiętając jak się ten sklep nazywa. Jakoś dotarłem pytając ludzi w innych pasażach. Schowany porządnie . Za biurkiem siedzi miła pani, polecam zadzwonić. Numer kontaktowy znajduje się na stronie. Nie wszystko ma na stanie, ale kolby Erlenmeyera 1L i 2L były (czego nie mogę teraz zagwarantować). Reszta na zamówienie, stąd to polecenie telefoniczne. Zauważyłem wiele przydatnych rzeczy dla piwowarów w gablotce. Termometry, pipety itd., ale nie byłem zainteresowany. Jest to sklep chemiczny, który sprzedaje rzeczy z certyfikatami dla chemików (czyli np. kwas mlekowy odpada). Za rdzeń i kolbę 1L Erlenmeyera zapłaciłem ok 30zł. edit. Kwas mlekowy odpada ze względu na cenę. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się