rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Nigdy nie mogę znaleźć zeszytu z zapiskami, więc stwierdziłem, że tutaj będzie łatwiej odszukać swoje receptury 001 American Amber Ale 12 BLG ( receptura TB )002 India Pale Ale 14 BLG ( receptura TB )003 Pale Ale 12 BLG ( receptura TB )004 Dry Stout 12 BLG ( receptura TB )005 Witbier 11 BLG ( receptura TB )006 Saison 14 BLG ( receptura TB )007 American Bitter 12 BLG ( receptura TB )008 American Amber Ale 14 BLG ( receptura scooby_brew)009 India Pale Ale 15 BLG ( receptura scooby_brew)010 American wheat 12 BLG ( receptura TB )011 Black Ipa 17,5 BLG ( receptura scooby_brew)012 Grodziskie 8 BLG ( receptura TB )013 Mild Ale 10 BLG ( receptura TB)014 Full Aroma Hops 12BLG ( receptura z wiki )015 SMASH Simcoe 13BLG ( receptura własna ) 016 Hefe Weizen 11,5 BLG (receptura Anteksa z modyfikacjami) 017 AIPA 15 BLG ( receptura własna ) 018 American Amber Ale 12 BLG ( receptura własna ) 019 Single Hop Ipa 16 BLG (receptura własna ) 020 Russian Imperial Stout 24,5 BLG ( receptura własna ) 021 Mandarina Ale 11 BLG ( receptura własna ) 022 American Wheat 11 BLG (receptura własna) 023 Single Hop Iunga 12 BLG (receptura własna) 024 American Pale Ale 13 BLG ( receptura własna ) 025 Rye Pale Ale 11 BLG (receptura własna ) 026 Ordinary Bitter 10 BLG (receptura własna) 027 Polska IPA 15,5 BLG (receptura własna ) 028 Grodziskie 7,7 BLG 029 Rye AIPA 16 BLG 030 American Pale Ale 13 BLG 031 Foreign Extra Stout 17 BLG 032 American Pale Ale 12 BLG 033 Hefe-Weizen 12,9 BLG 034 Polskie Ale 13,5 BLG 035 American India Pale Ale 16,3 BLG 036 Dry Stout 12 BLG 037 Belgian IPA 14 BLG 038 Belgian Pale Ale 13 BLG 039 Single Hop Cascade 12,5 BLG 040 Full Aroma Hops 12,5 BLG 041 Rye Apa 13,5 BLG 042 Red IPA 14BLG Edytowane 7 Lipca 2018 przez rabbek Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 001 American Amber Ale 12 BLG 20L ( receptura TB )Słody: Pale Ale 3kg Monachijski 0,8kg Crystal 150 0,3kg Chmiel: Bravo 15g Willamette 50g Cascade 20g Drożdże: Us -05 Zacieranie:Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C 68°C przez 70 min78°C przez 5 minWysładzanie 14 L wody w temperaturze 78°CGotowanie:Gotowanie 70 minChmiel Bravo 15g po 10 min. od początkuChmiel Wilamette 25g po 60 min od początkuChmiel Wilamette 25g po 69 min od początkuChmiel Cascade 20g po 69 min od początkuFermentacja:Burzliwa 18-21°C 10 dni do 4 BLGCicha 18-21 °C 7 dni do 3 BLGButelkowanie:17-02-2014 Butelkowanie z użyciem 6g glukozy na litr Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) bumctarara Edytowane 26 Listopada 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 002 India Pale Ale 14 BLG 20L ( receptura TB ) Słody: Pale Ale Promise 4,5kg Crystal 200 0,25kg Chmiel: Phoenix 35g Fuggles 45g Drożdże: Us -05 Zacieranie: Słody wrzucone do 14 litrów wody w temperaturze 72 °C 68°C przez 70 min 78°C przez 10 min Wysładzanie 14 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: Gotowanie 60 min Chmiel Phoenix 35g od początku Chmiel Fuggles 25g po 30 min od początku Chmiel Fuggles 20g po 50 min od początku Fermentacja: Burzliwa 18-21°C 14 dni do 3BLG Cicha 18-21 °C 7 dni do 3 BLG Butelkowanie: 14-03-2014 Butelkowanie z użyciem 6g glukozy na litr Edytowane 2 Grudnia 2014 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 003 Pale Ale 12 BLG 25L ( receptura TB ) Słody: Pale Ale 4kg Monachijski 0,75kg Caramel Light 0,25kg Chmiel: Phoenix 38g Progres 50g Drożdże: Us -05 Zacieranie: Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C 68°C przez 70 min 78°C przez 10 min Wysładzanie 17 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: Gotowanie 60 min Chmiel Phoenix 38g od początku Chmiel Progress 50g po 50 min od początku Fermentacja: Burzliwa 18-21°C 10 dni do 4 BLG Cicha 18-21 °C 7 dni do 3 BLG Butelkowanie: 31-03-2014 Butelkowanie z użyciem 6g glukozy na litr Edytowane 2 Grudnia 2014 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 004 Dry Stout 12 BLG 20L ( receptura TB ) Słody: Pale Ale 3,5kg Chocolate 0,2kg Palony jęczmień 0,3kg Płatki jęczmienne 0,5kg Chmiel: Target 35g Drożdże: S-04 Zacieranie: Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C 70°C przez 100 min 78°C przez 5 min Wysładzanie 17 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: Gotowanie 60 min Chmiel Target 35g od początku Fermentacja: Burzliwa 18-21°C 21 dni do 4 BLG Butelkowanie: 23-04-2014 Butelkowanie z użyciem 78g cukru na 19 L Edytowane 2 Grudnia 2014 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 005 Witbier 11 BLG 20L ( receptura TB ) Słody: Heidelberg 2kg Pszeniczny 0,5kg Pszenica 2,5kg Dodatki: Kolendra 15g Curacao 15g Płatki owsiane 0,2kg Chmiel: Lubelski 30g Drożdże: S-33 Zacieranie: Słody wrzucone do 12 litrów wody w temperaturze 54 °C 52°C przez 20 min 63°C przez 60 min 72°C przez 25 min 78°C przez 10 min Wysładzanie 14 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: Gotowanie 60 min Chmiel Lubelski 30g od początku Curacao 15g na 10 min przed końcem Kolendra 15g na 10 min przed końcem Fermentacja: Burzliwa 18-21°C 21 dni do 3 BLG Butelkowanie: 31-05-2014 Butelkowanie z użyciem 8g glukozy na 17 L Edytowane 2 Grudnia 2014 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 006 Saison 14 BLG 20L ( receptura TB ) Słody: Pilzneński 2,8kg Monachijski 0,7kg Pszeniczny 0,5kg Bursztynowy 0,3kg Dodatki: Cukier kandyzowany 400g Skórki pomarańczy 20g Chmiel: Triskel 20g Strisselpalt 30g Drożdże: Belgian Ale M27 Mangrove Jack's Zacieranie: Słody wrzucone do 12 litrów wody w temperaturze 66 °C 63°C przez 50 min 73°C przez 30 min 78°C przez 5 min Wysładzanie 15 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: Gotowanie 60 min Chmiel Triskel 20g od początku Chmiel Strisselpalt 15g 15 min przed końcem Skórki pomarańczy 10 min przed końcem Strisselpalt 15g 5 min przed końcem Cukier kandyzowany 400g 5 min przed końcem Fermentacja: Burzliwa 18-21°C 21 dni do 0 BLG Butelkowanie: 3-06-2014 Butelkowanie z użyciem 6g glukozy na litr Edytowane 2 Grudnia 2014 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 007 American Bitter 12 BLG 25L ( receptura TB ) Słody: Pale Ale 4,75kg Crystal 200 0,25kg Chmiel: Apollo 18g Cascade 25g Citra 25g Sumit 32g Drożdże: Us -05 Zacieranie: Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C 68°C przez 90 min 78°C przez 10 min Wysładzanie 19 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie: Gotowanie 60 min Chmiel Apollo 18g od początku Chmiel Cascade 25g na 10 min przed końcem Chmiel Citra 25g na 5 min przed końcem Chmiel Summit 32g na 3 min przed końcem Fermentacja: Burzliwa 18-21°C 21 dni do 2,5BLG Butelkowanie: 12-07-2014 Butelkowanie z użyciem 6g glukozy na litr Edytowane 2 Grudnia 2014 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 008 American Amber Ale 14 BLG 21L ( receptura scooby_brew) Słody: Pilzneński 4kg Monachijski 0,5kg Karmelowy 210 EBC 0,25kg Victory 0,25kg Czekoladowy 25g Chmiel: Marynka 20g Willamette 50g Drożdże: Us -05 Zacieranie: Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C 67°C przez 60 min 78°C przez 10 min Gotowanie: Gotowanie 60 min Chmiel Marynka 20g od początku Chmiel Wilamette 25g na 20 min przed końcem Chmiel Wilamette 25g na 5 min przed końcem Fermentacja: Burzliwa 18-21°C 21 dni Butelkowanie: 16-08-2014 Butelkowanie Edytowane 2 Grudnia 2014 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 009 India Pale Ale 15 BLG 21L ( receptura scooby_brew) Słody: Pilzneński 5kg Karmelowy 50 EBC 0,3kg Carapils 0,1kg Chmiel: Marynka 60g Willamette 30g Cascade 80g Drożdże: Gęstwa Us-05 po American Amber Ale Zacieranie: Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C 67°C przez 60 min 78°C przez 10 min Gotowanie: Gotowanie 60 min Chmiel Marynka 40g od początku Chmiel Marynka 20g po 20 minutach od początku Chmiel Wilamette 15g na 10 min przed końcem Chmiel Cascade 15g na 10 min przed końcem Chmiel Wilamette 15g na 0 min Chmiel Cascade 15g na 0 min Chmiel Cascade 50g na zimno Fermentacja: Burzliwa 18-21°C 21 dni Butelkowanie: 6-09-2014 Butelkowanie Edytowane 2 Grudnia 2014 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 010 American wheat 12 BLG 20L ( receptura TB )Słody: Pszeniczny 2,5kg Pilzneński 1,5kg Prażona pszenica 0,3kg Chmiel: Zythos 5g Centenial 50g Citra 25g Summit 32g Drożdże: Us-05 Zacieranie:Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 72 °C68°C przez 70 min78°C przez 10 minWysładzać 16L wody w temperaturze 80°C Gotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Zythos 5g od początkuChmiel Cascade 25g na 10 min do końcaChmiel Citra 25g na 5 min przed końcemChmiel Summit 32g na 3 min przed końcemFermentacja:Burzliwa 18-21°C 21 dniButelkowanie:14-10-2014 Butelkowanie Edytowane 10 Marca 2015 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 011 Black Ipa 17,5 BLG 21L ( receptura scooby_brew)Słody: Pilzneński 5kg Cara ruby 0,2kg Carafa II special 0,5kg Victory 0,5kg Cukier brązowy 0,25kg Chmiel: Magnum 20g Cascade 100g Willamette 25g Drożdże: Gestwa Us-05 po American Wheat Zacieranie:Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 72 °C67°C przez 60 minWysładzać 16L wody w temperaturze 80°C Gotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Magnum 20g od początkuChmiel Cascade 25g na 15 min od początkuChmiel Willamette 25g na 15 min przed końcemChmiel Cascade 25g na 0 minChmiel Cascade 50g na zimnoFermentacja:Burzliwa 18-21°C 21 dniButelkowanie:6-11-2014 Butelkowanie Degustacja: BLACK IPA 8th FLOOR BREWERY Wyraźny aromat amerykańskich chmieli, na drugim planie palone aromaty. Kolor bardzo ciemny, nieprzejrzysty. W smaku mniej chmielu, wiecej paloności co przekłada się w stronę American Stouta. Wysoka goryczka, której profil jest żywiczno-kawowo-alkoholowy. W przełyku czuć mocny woltaż, na szczęście alkohol nie wyczywalny w aromacie, przykryty chmielami, palonością. Brak również innych wad. Piana drobna, odpowiednie wysycenie. Bardzo udane piwo choć w moim odczuciu jest to American Stout i to mocny American Stout. Piwo ciężkie, mocne, degustacyjne. Black IPA - 8th Floor Brewery Aromat: przyjemny, chmielowy na średnim poziomie, lekko żywiczny, słodowy na niskim poziomie (lekka czekolada i karmel)Barwa/klarowność: prawie czarny z delikatnymi prześwitamiPiana: lekko zabarwiona, drobne pęcherzyki, niezbyt obfita ale zostaje mały kożuch i ładnie zdobi szkłoSmak:średnio chmielowy, lekko żywiczny, palność i czekoladowość na niskim poziomie, na początku trochę kremowości ale po chwili pojawia się kontra w postaci goryczki i paloności, balans w kierunku goryczkiGoryczka: wyższa niż średnia, lekko zostaje w połączeniu z palonościąOdczucie w ustach: średnia pełnia, nasycenie umiarkowaneWrażenia ogólne: Dobre i stylowe piwo. Całkiem pijalne jak na ten woltaż. Po ogrzaniu wychodzi lekko ogrzewający alkohol (ale przyjemny). Można popracować nad aromatem i finiszem i będzie git . Edytowane 29 Maja 2015 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) 19.11.2014012 Grodziskie 8 BLG 20L ( receptura TB )Słody: Wędzony Bestmalz 1,3kg Pszeniczny 0,8kg Pilzneński 0,4kg Chmiel: Lomik 50g Drożdże: S-33 Zacieranie:Słody wrzucone do 12 litrów wody w temperaturze 65 °C63°C przez 35 min72°C przez 30 minWysładzać 15L wody w temperaturze 80°C Gotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Lomik 30g od początkuChmiel Lomik 20g na 20 min do końcaFermentacja:Burzliwa 18-21°C Butelkowanie:8-12-2014 wyszło 35 butelek 0,5 i 0,3 do kufelka Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 rabbek, które według Cibie z tej listy (12 receptur) jest najlepsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Chyba ipa od scoobyego i American wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) 17.12.2014013 Mild Ale 10 BLG 23L ( receptura TB )Słody: Mild 3kg Crystal 200 0,5kg Chocolate 0,15kg Chmiel: Fuggles 30g Drożdże: S-04 Zacieranie:Słody wrzucone do 11 litrów wody w temperaturze 74 °C68°C przez 70minSłód chocolate na 15min do końcaWysładzać 16L wody w temperaturze 80°C Gotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Fuggles 30g od początkuFermentacja:Burzliwa 18-21°C 19dni zeszło do 1,5 BLGButlekowanie:5.01.2015 wyszło 41 butelek 0,5 L. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) 8.01.2014014 Full Aroma Hops 12 BLG 20L ( receptura z wiki )Słody: Pilzneński 4kg Chmiel: Magnum 16g Lubelski 50g Cascade 30g Drożdże: Gestwa S-04 po Mildzie Zacieranie:Słody wrzucone do 13,5 litrów wody w temperaturze 40 °CPodgrzewanie do 61°C i utrzymanie przez 10 minPodgrzanie do 72°C i utrzymanie przez 45min.76°C przez 10 min.Gotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Magnum 16g od początkuLubelski 35g po 45 min.Lubelski 15g po 55min.Fermentacja:Burzliwa 18-21°C Butlekowanie:1-02-2014 Degustacja: Full Aroma Hops, 8th Floor Brewery Kolor: słomkowy, jasnozłoty delikatnie zmętniony. Piana: bardzo obfita, zwarta, drobnopęcherzykowa, trwała, powolnie opada, zostawia dużo śladów na szkle. Zapach: średnio intensywny, dominują chmiele, owoce tropikalne, lekkie nuty kwiatowe, w tle aromaty słodowe. Smak: wyraźna pełnia słodowa, przyjemny posmak słodu pilzneńskiego oraz chmieli, dominują nuty ziołowe, przyjemna goryczka, średnia, krótka. Wysycenie: średnie, wyraźnie w kierunku wysokiego, nadaje przyjemnej rześkości. Wrażenia ogólne: bardzo przyjemne piwo, orzeźwiające, o ciekawym smaku. Full Aroma Hops 12 BLG 5 % Alk. obj. - 8th Floor Brewery Aromat: Chmielowy, Słodowy, bez wad. Barwa: Jasny, mętny.Piana: Obfita, Wysokie nasycenie, piękny lacing.Smak: Zrównoważony, bardzo przyjemny.Goryczka: Niska, do średniej, nie zalegająca (miało być 58 IBU)Odczucie w ustach: PrzyjemneWrażenia ogólne: Bardzo pijalne piwo, można pić jedno po drugim, butelka w 5 min . Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) 12.02.2015015 SMASH Simcoe 13BLG ( receptura własna ) Słody: Pale Ale 5kg Chmiel: Simcoe 100g Drożdże: Us-05 Zacieranie:Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 75 °C68°C przez 60min.Gotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Simcoe 20g od początkuChmiel Simcoe 10g po 50 min.Chmiel Simcoe 35g na wirpool poniżej 80°C przerwa przez 80minChmiel Simcoe 35g na zimnoFermentacja:Burzliwa 18-21°CButlekowanie: 10.03.2015 wyszło 40 butelek 0,5L. Ekstrakt końcowy 1 BLG Degustacja: Single Hop Simcoe - 8th Floor Brewery Aromat: Cytrusowy, głównie grapefruit, lekka żywiczność.Barwa: Pomarańczowa, dość klarowne.Piana: Drobnopęcherzykowa, ładnie zdobi szkło.Smak: Słodowo-żywiczno-cytrusowy, trochę za mało intensywny w stosunku do tego co sugerowałby aromat.Goryczka: Raczej niska, krótka, przyjemna.Odczucie w ustach: Piwo jak na 13% ekstraktu dość pełne, niskie wysycenie.Wrażenia ogólne: Bardzo dobre sesyjne piwo, dobrze zbalansowane i pijalne, chociaż ja jestem fanem mocniejszej goryczki. SINGLE HOP SIMCOE, 8th FLOOR BREWERY Kolor: złocisty, trochę blady, lekko zmętniony. Piana: obfita, drobnopęcherzykowa, trochę się dziurawi, ale jest trwała i zwarta. Zapach: bardzo przyjemny, średniointensywny aromat chmielowy, dominują iglaki i żywica, wyczuwalne są również delikatne cytrusy i owoce tropikalne, w tle delikatna nuta słodowa. Smak: wytrawne, z niską pełnią słodową, goryczka średnia, wyraźna o charakterze żywicznym z lekką nutą grejpfruta. Wysycenie: średnie, delikatnie w kierunku wysokiego, przyjemne. Wrażenia ogólne: bardzo dobre orzeźwiające, sesyjne piwo, przyjemnie nachmielone, wyczuwalna lekka nuta utlenienia, ale w zupełności nie przeszkadza. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) 22.03.2015 016 Hefe Weizen 11,5 BLG ( receptura Anteksa z małymi modyfikacjami )Słody: Pilzneński 1,2 kg Pszeniczny 2,8 kg Chmiel: Lubelski 30g Drożdże: Mauribrew Weiss Y1433 Zacieranie:Słody wrzucone do 15 litrów wody w temperaturze 47 °C 45°C przez 15 min55°C przez 5 min 62°C przez 40 min 72°C przez 40 min 78°C przez 10 minWysładzanie 17 L wody w temperaturze 78°CGotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Lubelski 30 g od początku Wyszło ogólnie 19 litrów 11,5 BLGFermentacja:Drożdże wrzucone bezpośrednio z saszetki do brzeczki o temperaturze 12°C Butelkowanie: 9.04 wyszło 37 butelek 0,5 do refermentacji 3g cukru na butelkę. Końcowy ekstrakt 4BLG Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) 17.04.2015 017 AIPA 15 BLG 20L ( receptura własna )Słody: Pilzneński 4,8 kg Monachijski 0,5 kg Pszeniczny 0,2 kg Cara-Pils 0,2 kg Chmiel: Chinoook 35g Amarillo 50g Centennial 50 g citra 50 g Drożdże: Us -05 Zacieranie:Słody wrzucone do 18 litrów wody w temperaturze 74 °C 68°C przez 60 minWysładzanie 16 L wody w temperaturze 78°CGotowanie:Gotowanie 60 min Chmielenie brzeczki przedniej 15g chinook ( powyżej 82 °C )Chmiel Chinook 20 g na 30 minChmiel Centennial 15 g 10 min przed końcem Chmiel Amarillo 15 g 5 min przed końcem Chmiel Centennial 15 g ( chmielenie wirpoolowe poniżej 80 °C ) przerwa 30 minChmiel Amarillo 15 g ( chmielenie wirpoolowe poniżej 80 °C ) przerwa 30 min Miało być też 25g Citry na wirpoola ale zapomniałem wrzucić Planowane chmielenie na zimno: Chmiel Centennial 20 g 4 dni przed rozlewem Chmiel Amarillo 20 g 4 dni przed rozlewem Chmiel Citra 50 g 4 dni przed rozlewem Po gotowaniu wyszło 20 Litrów 15 BLG, 60 IBU Fermentacja: 3 tygodnie w 18-19 stopniach zeszło do 2 BLGButelkowanie: Zabutelkowano 10.05.2015. Wyszło 36 butelek 0,5 dodałem po około 2,5g cukru na butelkę. Niby 60 IBU ale jak dla mnie mogło by być więcej. Degustacja: AIPA (8th Floor Brewery) Kolor: złoty, dość zmętnionyPiana: drobnopęcherzykowa, zdobi szkło choć szybko opada Zapach: klasyka - cytrusy i żywica, średnio intensywny Smak: podobnie jak zapach, apetyczny choć mogło by go być ciut więcej Goryczka: średnia, trochę jej brakuje, ale to tylko mój gust - lubię AIPY z przytupem Wysycenie: średnie.Wrażenia ogólne: Piwo dobre, wypiłem ze smakiem, chociaż wolałbym, żeby było mniej ugrzecznione. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) 22.05.2015 018 American Amber Ale 12 BLG Słody: Pale ale 3kg Monachijski 1kg karmelowy 150 0,3 kg Chmiel: Chinook 19g Willamette 50g cascade 50g Drożdże: Us-05 Zacieranie: Słody wrzucone do 15 litrów wody o temperaturze 75 °C 68 °C przez 60 minut Wysładzanie 17 litrami wody z kwasem mlekowym 5 ml Gotowanie: Gotowanie 60 min. Chinook 19g na 60 min Willamette 25g na 10 min Cascade 25g na 5 min Willamette 25g na 0 min Cascade 25g na 0 min Po gotowaniu wyszło 20 litrów 12 BLG Fermentacja: 38 butelek z końcowym 1BLG Butelkowanie: 8.06.2015 Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) 13.07.2015 019 Single Hop Ipa 16 BLG ( receptura własna)Słody: Pale Ale 5,8 kg Karmelowy 150 0,2 kg Chmiel: Equinox 150g Drożdże: Us - 05 Zacieranie:Słody wrzucone do 20 litrów wody w temperaturze 72 °C 68°C przez 60 min Wysładzanie 13 L wody w temperaturze 78°C z dodatkiem 5ml kwasu mlekowegoGotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Equinox 15 g chmielenie brzeczki przedniej Chmiel Equinox 25 g na 45 min Chmiel Equinox 15 g na 10 min Chmiel Equinox 15 g na 5 min Chmiel Equinox 40 g chmielenie wirpoolowe Chmiel Equinox 40 g planuje wrzucić na zimno Wyszło ogólnie 20 litrów 16 BLGFermentacja: Drożdże wrzucone do brzeczki o temperaturze 23 °C jakoś nie chciało zejść niżej a szkoda było wody tyle marnować. Butelkowanie: 5.08.2015 Wyszło 37 butelek 0,5. Ekstrakt końcowy 1BLG Degustcja: Piwna paczka wczoraj przyjechała kurierem, za pośrednictwem Piotrka Wielkie dzięki. Chronologicznie degustację zacznę od 019 czyli Equinox IPA Aromat bardzo delikatny, przebija się kwiatowość, oraz lekkie toffi i trochę nafty, ale to taki chmiel Kolor stare złoto, opalizujący (pewnie jeszcze się nie ustało po transporcie) Piana duża, gęsta, na szczęście zostaje fajny ślad Smak wyraźna gorycz, trochę cierpka, piołunowa, wyraźnie zostaje na podniebieniu, przebija ciut słodyczy, czuć moc. Wysycenie odpowiednie. Piwo dość stare i aromaty już uciekły, ale nadal jest fajne, alkohol dobrze ukryty, ale rozgrzewa i odzywa się dopiero w głowie. Szkoda, że nie miałem okazji skosztować pół roku wcześniej, bo tego equinoxa już prawie nie ma. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) 18.10.2015 020 Russian Imperial Stout 24,5 BLG ( receptura własna)Słody: Pale Ale 5 kg Pilzneński 2,5 kg Monachijski I 1 kg Crystal II 0,29 kg Karmelowy 600 EBC 0,25 kg Cara-Pils 0,24 kg Czekoladowy 1200 EBC 0,55 kg Jęczmień prażony 1000 EBC 0,25 kg Chmiel: lubelski 25g EKG 100g Drożdże: 2 x S-04 Zacieranie:Słody wrzucone do 28 litrów wody w temperaturze 70 °C 64°C przez 50 min 72°C przez 30 min Wysładzanie 10 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Lubelski 25 g na 60 min Chmiel EKG 100 g na 60 min Wyszło ogólnie 20 litrów 24,5 BLGFermentacja: Drożdże wrzucone do brzeczki o temperaturze 23 °C jakoś nie chciało zejść niżej a szkoda było wody tyle marnować. Udało się zejść z temperaturą w wiadrze do 17 stopni ale jak się zaczęła fermentacja to szybko podskoczyło do 19. Butelkowanie: 23.11.2015 Piwo zeszło do 8BLG zabutelkowałem głownie w flaszki 0,33 dodając 1g cukru na butelkę. Smakowo piwo ok ale następnym razem dam więcej chmielu na goryczkę i na pewno więcej jęczmienia palonego. Zresztą wszystko się okaże jak piwo poleży jakiś czas. Degustacja: 020 RISa zostawiam na koniec, wiec teraz 021 czyli Mandaryna. Delikatny aromat, lekko cytusowy. Kolor jasny jak w pszenicy i właśnie od pszenicy fajna mętność. Z wyglądu american wheat jak nic Piana biała i drobna, zostaje na szkle W smaku fajnie pełne jak na 11tke, mimo delikatnego chmielenia czuć wyraźna goryczkę, na szczęście nie tłumi smaku, ale zostaje w gardle. Może ostatnio się czepiam i większość piw wydaje mi się przechmielonych, ale ciut brakuje mi tu balansu. Piwo jest lekkie i powinno lekko wchodzić. Na szczęście jest lekka cytrusowość również w smaku. Wysycenie ok. Takie piwa najlepiej smakują w pierwszym miesiącu, ale mimo tego pije się je z przyjemnością Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) 26.11.2015 021 Mandarina Ale 11 BLG ( receptura własna)Słody: Pilzneński 3,5 kg Przeniczny 0,5 kg Chmiel: Apollo 8g Mandarina Bavaria 50g Drożdże: S-04 Zacieranie:Słody wrzucone do 14 litrów wody o temperaturze 72 °C 66°C przez 60 min Wysładzanie 18 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Apollo 8g na 60 min Chmiel Mandarina Bavaria 15g na 20 min Chmiel Mandarina Bavaria 15g na 10 min Chmiel Mandarina Bavaria 20g na 0 min Po gotowaniu wyszło 20,5 litra brzeczki o balingu 11. Po 24 godzinach ruszyła fermentacja. Fermentacja: 17-18 stopni przez 19 dni ostatnie 2 dni cold crush do 3 stopni. Ostatecznie piwo zeszło do 2 blg. Butelkowanie: 19-12-2015 wyszło 37 butelek 0,5.Ogólnie wyszło lekkie piwo z bardzo delikatną goryczką i chyba mniejszą niż beersmith wyliczył. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się