rabbek Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) 22.12.2015 022 American Wheat 11 BLG ( receptura własna )Słody: Pilzneński 2 kg Przeniczny 2,5 kg Chmiel: Citra 50g Amarillo 50g Drożdże: M44 Zacieranie:Słody wrzucone do 14 litrów wody o temperaturze 72 °C 66°C przez 60 min Wysładzanie 18 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Citra 15g na 30 min Chmiel Amarillo 15g na 10 min Chmiel Citra 10g na 0 min Chmiel Amarillo 10g na 0 min Chmiel Citra 25g na hop stand 30min Chmiel Amarillo 25g na hop stand 30min Całkowite IBU 27 Po gotowaniu wyszło 22 litry brzeczki o balingu 11. Miało być 13 ale ten chiński cud optyczny pokazał mi wynik 15 blg to wlałem 3 litry wody żeby obniżyć do 13. Po wlaniu wody mierzę a tam 11 blg Fermentacja: Fermentacja ruszyła dopiero po ponad dwóch dobach. Jakiś wolny start maja te drożdże. Butelkowanie: 14.01 Zeszło do 4 BLG Degustacja: kentaki, on 17 kwiecień 2016 - 19:24, said: 022 Amerykańska pszenica Aromat delikatnie chemiczny, trochę ziołowy, ciut cytrusowy, aż dziw że to citra i amarillo, trochę drażni Kolor ładny cytrynowa słomka, mętny jak na pszenice przystało Piana dobra, drobna, ważne że zostaje Smak trochę dziwne, ale AW to wbrew pozorom niełatwy styl. Delikatnie czuć chmiel ale hamerykańskość gdzieś uciekła. Na szczęście jest lekkie i fajnie wchodzi. Jest lekka orzeźwiająca kwaskowość, dobra pijalność Wysycenie odpowiednie, nie szczypie w język, poprawia pijalność. Lubie takie piwka, nie jest puste bo zostało trochę ciałka, ale swoją świetność ma już za sobą. Czuć, że masz potencjał, bo piwa są smaczne. Zbierasz doświadczenie i będzie tylko lepiej Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 8 Piętro. Matko jak tu dojść do tego browaru. Zadyszki można dostać. Może kiedyś właściciel zrobi browar na "parterze" Wszystkiego Najlepszego w Nowym Nadchodzącym Roku 2016. Oby ten Nowy rok był dla Browaru jak najlepszy. Udanych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) 28.01.2016 023 Single Hop Iunga 12 BLG ( receptura własna )Słody: Pale Ale 3,8 kg Karmelowy 150 0,2 kg Chmiel: Iunga 110g Drożdże: FM 52 Zacieranie:Słody wrzucone do 12 litrów wody o temperaturze 73 °C 67°C przez 60 min Wysładzanie 21 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Iunga 10g na 60 min Chmiel Iunga 10g na 30 min Chmiel Iunga 15g na 5 min Chmiel Iunga 25g na 0 min Całkowite IBU 27 Po gotowaniu wyszło 20+ 1 litr startera o balingu 12. Fermentacja: 15.02 pomiar wykazał 2 BLG , więc za namową Umarlaka wsypałem 50g Iungi. Butelkowanie: Butelkowanie 19.02.2016 - ostatecznie wyszło 18.5 litra upakowane w butelki 0,5. Gęstość końcowa 2 BLG. Degustacja: 023 Iunga Aromat truskawkowy , zaskakujący Kolor złoty, wręcz miedziany, bardzo ładny Piana biała, drobna, śmietankowa, trwały korzuszek Smak to ciekawa kompozycja delikatnej goryczki, owocowowości, słodowa podbudowa, bardzo smaczne, zbalansowane, mega pijalne. Wbrew obawom nie czuć trawiastości, ciekawa goryczka zostaje w gardle, bardzo przyjemna. Idealne wysycenie. Nooo powiem , że bardzo mi smakuje. Byłem ciekaw tego chmielu, ale chyba nie do końca mam dziś okazje go poznać. Skąd te truskawki?? Amerykański sen to ponoć fajny szczep, słyszałem o nim sporo dobrego, ale osobiście nie testowałem jeszcze FM Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Na cichą dajesz? Ja dam chyba 50 g A z wiadra powiem że Iunga ładnie pachnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 no własnie nie wiem czy dawać ale jak już to dałbym 25g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 no własnie nie wiem czy dawać ale jak już to dałbym 25g 25 g mało pamiętaj to nie ameryka i ma mniejszy aromat i mniej olejków aromatycznych Ale jak chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 No za namową Umarlaka wsypałem 50g Iungi bo faktycznie próbkę wypiłem i uboga w aromat. Jak wyjdzie trawiastość to w siadam w furę i z kijem na ubocze jadę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 No za namową Umarlaka wsypałem 50g Iungi bo faktycznie próbkę wypiłem i uboga w aromat. Jak wyjdzie trawiastość to w siadam w furę i z kijem na ubocze jadę Swoją dziś w kega ładuje więc dam Ci znać czy jest trawa Ale wątpię poprzednie piwa chmielone taką ilością Polaków nie były trawiaste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) ale jakbym nie wsypał to piwo tez dobre no ale aromat znikomy A i jeszcze jedno goryczka ustawiona na 27 i była jak dla mnie o wiele mocniejsza, więc moze teorie spiskowe sie sprawdzą Edytowane 16 Lutego 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 A i jeszcze jedno goryczka ustawiona na 27 i była jak dla mnie o wiele mocniejsza, więc moze teorie spiskowe sie sprawdzą Teorie spiskowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 no że to nie iunga tylko cos innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) 23.02.2016 024 American Pale Ale 13 BLG ( receptura własna )Słody: Pale Ale 1kg Pilzneński 3kg Monachijski 1kg Chmiel: Iunga 30g Cascade 60g Amarillo 65g Drożdże: Gęstwa FM 52 Zacieranie:Słody wrzucone do 17,5 litrów wody o temperaturze 75 °C 68°C przez 60 min Wysładzanie 17,5 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie:Gotowanie 70 minChmiel Iunga 30g na 60 min Chmiel Amarillo 15g na 10 min Chmiel Cascade 10g na 0 min Chmiel Amarillo 25g na hop stand ( przerwa 30 min ) Chmiel Cascade 25g na hop stand ( przerwa 30 min ) Na cichą ma jeszcze pójść: Chmiel Amarillo 25g na 4 dni Chmiel Cascade 25g na 4 dni Całkowite IBU 42 Po gotowaniu wyszło 24 litry o balingu 13. Fermentacja: 3 tygodnie fermentacji w temperaturze od 16 stopni do 20 pod koniec. Piwo zeszło do 2,5 blg a na 4 dni przed butelkowaniem poszło 25g Cascade i 25g Amarillo. Butelkowanie: Butelkowanie w dniu 15.03.2016. Degustacja: 024 APA Aromat znów lekka truskawka, czyżby to takie drożdże? Jest i delikatna hameryka Kolor złoty, jak w poprzednim, trochę mniej miedzi Piana to już klasyka, bardzo dobra W smaku pyszne!! Dobry balans i krótka goryczka, jest treściwe jak na tak głębokie odfermentowanie. Jesteś pewien gęstości końcowej? Bardzo pijalne, z każdym łykiem chcesz więcej, gratulacje! Nagazowanie idealne, jakoś to wyliczasz, czy to przypadek? Bo piwa nie są młode ale nie przegazowane. Nalewam kolejną porcje do tulipa, piękna piana, owocowy aromat, zbyt mało chmielowy, potwierdzam mega pijalność, takie piwa można łykać litrami Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) 20.03.2016 025 Rye Pale Ale 11 BLG ( receptura własna )Słody: Pale Ale 4kg Monachijski 0,5kg Płatki żytnie błyskawiczne 0,4kg Crystal 160 EBC 0,15kg Chmiel: Iunga 20g Citra 140g Simcoe 20g Amarillo 20g Drożdże: Gęstwa FM 52 Zacieranie:Słody wrzucone do 17,5 litrów wody o temperaturze 74 °C 66°C przez 70 min Wysładzanie 18,5 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Iunga 20g na 60 min Chmiel Citra 10g na 15 min Chmiel Simcoe 5g na 15 min Chmiel Citra 10g na 5 min Chmiel Simcoe 5g na 5 min Chmiel Citra 20g na 0 min Chmiel Simcoe 10g na 0 min Na cichą ma jeszcze pójść: Chmiel Citra 30g na 8 dni Chmiel Citra 30g na 4 dni Całkowite IBU 42 Nie wiem jak to się stało że tak małe odparowanie było ale wyszło aż 27,5 litra. o balingu 11. Mam nadzieję , że nie wyjdzie mi to piwo z fermentora. Fermentacja: pierwsze dni burzliwej w temperaturze 16 stopni, później temperaturę podnosiłem do 19 stopni. 6.04 Dorzuciłem na cichą 40 g chmielu Citra. Pomiar gęstości wskazywał 2 BLG. 11.04 Dorzuciłem 60g Citry i 20G Amarillo Butelkowanie: Zabutelkowano 14.04.2016 ostatecznie wyszło 49 butelek 0,5 W aromacie bomba chmielowa a sam smak też niezły Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) 29.04.2016 026 Ordinary Bitter 10 BLG (receptura własna)Słody: Pale Ale 3,4 kg Czerwony 0,15 kg Karmelowy 150 0,15 kg Chmiel: Marynka 15 g Lubelski 40 g Drożdże: FM 11 Zacieranie:Słody wrzucone do 13 litrów wody o temperaturze 74 °C 67°C przez 60 min Wysładzanie 20 L wody w temperaturze 78°C z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowegoGotowanie:Gotowanie 60 minChmiel Marynka 15 g na 60 min Chmiel Lubelski 20 g na 30 min Chmiel Lubelski 20 g na 10 min Całkowite IBU 32 Fermentacja: Schlodzone do 21 stopni i wrzucone do lodówki. Na sterowniku temperatura 16 topni. Butelkowanie: zabutelkowane 27.05.2016. Bitter zjechał do 2BLG i smakuje całkiem dobrze, zobaczymy jak będzie po nagazowaniu. Edytowane 1 Czerwca 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 (edytowane) 30.05.2016 027 Polska IPA 15,5 BLG (receptura własna)Słody: Pale Ale 5 kg Monachijski TYP I 0,5 kg Karmelowy 150 0,13 kg Chmiel: Marynka 40 g Lubelski 25 g Iunga 70 g Drożdże: FM 11 - Gęstwa po bitterku Zacieranie:Słody wrzucone do 17 litrów wody o temperaturze 75 °C 67°C przez 60 min Wysładzanie 17 L wody w temperaturze 78°C Gotowanie:Gotowanie 120 min - tu pojawił się problem jakoś nie skumałem czemu az 34 litry mi beersmith wyliczył i przez to przed gotowaniem miałem 29 litrów o gstości 11 plato. Dwie godziny gotowania i nadmiar wody odparował. Chmielenie rozpisane na ostatnią godzine. Chmiel Marynka 40 g na 60 min Chmiel Lubelski 15 g na 30 min Chmiel Lubelski 10 g na 10 min Chmiel Iunga 70 g na wirpool Całkowite IBU 56 Fermentacja: Ostatecznie wyszło 21 litrów brzeczki. Schłodzone do 21 stopni i wrzucone do lodówki. Na sterowniku temperatura 16 topni. Butelkowanie: 24.06.2016 - Piwo zeszło tylko do 4 BLG. Chyba była wyższa temperatura zacieru niż 68 stopni. Edytowane 28 Czerwca 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 6 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 5.07.2016 028 Grodziskie 7,7 BLG (receptura własna)Słody: Grodziski Wayerman 3 kg Chmiel: Marynka 30 g Drożdże: S- 33 Zacieranie:Słody wrzucone do 7,5 litra wody o temperaturze 57 °C 53°C przez 10 min Dolewka 2,5 litra wrzątku 62°C przez 25 min. Dolewka 6 litrów wrzątku i niestety nie udało mi się osiągnąć 72°C. Ostatecznie 68°C przez 45 min. Wysładzanie 16L wody w temperaturze 78°C Gotowanie:Gotowanie 60 min Chmiel Marynka 15g na 60 min Chmiel Marynka 15g na 10 min Całkowite IBU 29 Fermentacja: Ostatecznie wyszło 21 litrów brzeczki. Miałem problem z chłodzeniem, ponieważ woda w kranie miała 27 stopni i w tej temperaturze musiałem zadać drożdże. Fermentor stoi w lodówce, więc temperatura spada do planowanych 16 stopni. Butelkowanie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 (edytowane) 5.07.2016 029 Rye AIPA 16 BLG Słody: Weyermann - Pale Ale 5kg Weyermann - Rye 1,2kg Strzegom - Karmelowy Czerwony 0,112kg Strzegom- Karmelowy 150 0,kg Chmiel: Cascade 105g Citra 90g Simcoe 55g Marynka 15g Drożdże: 2 x Us- 05 Zacieranie:Słody wrzucone do 19 litrów wody o temperaturze 74 °C 66°C przez 60 min Wysładzanie 17,5L wody w temperaturze 78°C Gotowanie:Gotowanie 60 min Chmiel Citra 50g na 60 min Chmiel Marynka 15g na 60 min Chmiel Cascade 15g na 10 min Chmiel Simcoe 15g na 5 min Chmielenie Wirpoolowe Chmiel Cascade 40g przez 30 min Chmiel Citra 15g przez 30 min Chmiel Simcoe 15g przez 30 min Chmielenie na zimno Chmiel Cascade 50g na 4 dni Chmiel Citra 25g na 4 dni Chmiel Simcoe 25g na 4 dni Całkowite IBU 70 Fermentacja: Ostatecznie wyszło 22 litry brzeczki o gęstości 16 BLG. Spodziewałem się większej wydajności ale wyszło jak wyszło. Brzeczkę schłodziłem do 22 stopni i wsadziłem do lodówki z temperaturą na sterowniku 16 stopni. Edit: Drożdże zaczynają ogarniać temat 26.08 wrzuciłem porcje chmielu na zimno. Butelkowanie: Butelkowane 30 września. Piwo zeszło do 3 BLG i zabutelkowałem około 37 butelek. Edytowane 6 Października 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 10 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 (edytowane) 9.09.2016 030 American Pale Ale 13 BLG Słody: Viking Pale Ale 5kg Chmiel: Iunga 35g Cascade 40g Amarillo 40g Drożdże: Gęstwa Us- 05 po Rye AIPA Zacieranie:Słody wrzucone do 15 litrów wody o temperaturze 74 °C 68°C przez 60 min Wysładzanie 17,5L wody w temperaturze 78°C Gotowanie:Gotowanie 60 min Chmiel Iunga 20g na 60 min Chmiel Iunga 15g na 30 min Chmiel Cascade 40g na 10 min Chmiel Amarillo 40g na 5 min Całkowite IBU 41 Bardzo ciekawa rzecz. Po gotowaniu miałem 22 litry 14,5 BLG co przy 5 kg słodu daje zajebistą wydajność. Są dwie opcje albo refraktometr przekłamał ( mierzyłem 4 razy) albo gość z piwoszarni dał więcej słodu niż zamówiłem. Na sam koniec rozwodniłem do 13 BLG i jest tego 26 litrów. Sprawdziłem też refraktometr na wodzie i cukrze i wskazywał prawidłowo, więc może jednak gościu się oszukał Fermentacja: Fermentacja w temperaturze 16 stopni Butelkowanie: Butelkowanie w dniu 3.10.2016. Wyszło 46 butelek 0,5 Edytowane 23 Października 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) 22.10.2016 031 Foreign Extra Stout 17 BLG Słody: Viking Pale Ale 5 kg Viking Monachijski Typ I 0,5 kg Viking Jęczmień Palony 0,25 kg Viking Czekoladowy ciemny 0,25 kg Płatki jęczmienne 0,4 kg Chmiel: Iunga 20g Sybilla mokra szyszka z własnego zbioru 150 g Drożdże: Gęstwa Us- 05 po APA - Starowinka miała 19 dni na szczęście po 12 h widać oznaki fermentacji. Zacieranie: 0,4 kg Płatków kleikowane w litrze wody.Słody i płatki wrzucone do 18 litrów wody o temperaturze 71 °C 64°C przez 45 min 72°C przez 30 min 76°C przez 10 min Wysładzanie 12,5L wody w temperaturze 78°C Gotowanie:Gotowanie 60 min Chmiel Iunga 20 g na 50 min Chmiel Sybilla 75 g na 30 min Chmiel Sybilla 75 g na 10 min Całkowite IBU 51 Fermentacja: Brzeczka schłodzona do 20°C i zadana gęstwą. Aktualnie brzeczka ma 17°C i w takiej temperaturze będzie fermentowana przez tydzień. Butelkowanie: Zabutelkowano 19.11.2016- wyszło 38 butelek 0,5. Gęstość końcowa 4,8 BLG. Edytowane 19 Listopada 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) 27.11.2016 032 American Pale Ale 12 BLG Słody: Viking Pale Ale 4 kg Viking Żytni 0,85 kg Viking Monachijski Typ I 0,5 kg Chmiel: Mosaic 200 g Drożdże: Gęstwa Us- 05 po FES'ie. Zacieranie: Zacierane metodą BIAB.Słody do 17 litrów wody o temperaturze 72,5 °C 66°C przez 60 min Wysładzanie 13 L wody w temperaturze 78°C . Woda wlana do fermentora a następnie przeniesiony do niego worek ze słodem. Pomoczyło się jakiś czas a następnie odsączyłem brzeczkę z worka. Gotowanie:Gotowanie 60 min Chmiel Mosaic 1,6 g wrzucane co minutę Całkowite IBU 67 Ogólnie metoda wygodna ale wydajność jest fatalna. Ostatecznie po gotowaniu było 22 L o gęstości 12 BLG a brzeczka mętna jak siki Lucyfera. Czas z całości to 4h. Fermentacja: Fermentacja planowana w temperaturze 17 stopni 15.12.2016 Wrzucono 100g Mosaica na cichą a butelkowanie planuje na niedzielę. Po pomiarach piwo od fermentowało do 2,5 BLG Butelkowanie: zabutelkowano w dniu 20.12.2016. Wyszło 38 butelek 0,5 i 2 0,33. Gęstość końcowa 2,5 BLG. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 26 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 (edytowane) 25.12.2016 033 Hefe-Weizen 12,9 BLGSłody: Pszeniczny Weyermann 3 kg Pilzneński Weyermann 1,2 kg Chmiel: Iunga 20 g Drożdże: Mauribrew Weiss Zacieranie: Słody wrzucone do 12,5 litra wody o temperaturze 74 °C 66°C-64°C przez 90 min Wysładzanie 17 L wody w temperaturze 78°C . Gotowanie:Gotowanie 60 min Chmiel Iunga 10 g na 30 min Chmiel Iunga 10 g na 10 min Całkowite IBU 14 Fermentacja: Brzeczkę udało mi się schłodzić do 16 stopni i do niej wrzuciłem wcześniej uwodnione drożdże. Fermentacje planuje w 18°C Butelkowanie: 11.01 butelkowanie 10 litrów piwa. Weizenik wyszedł przyjemnie bananowy : Do kolejnych 10 litrów dorzuciłem 2,25 kg wiśni mrożonych tak dla eksperymentu. Edytowane 11 Stycznia 2017 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) 17.02.2017 034 Polskie Ale 13,5 BLGSłody: Pilzneński Weyermann 1,8 kg Monachijski typ I Viking Malt 1,4kg Pale ale Viking Malt 1 kg Chmiel: Iunga 80 g Marynka 25g Sybilla 126 g mokrej szyszki Drożdże: Us-05 Zacieranie: Słody wrzucone do 12,5 litra wody o temperaturze 74 °C 66°C przez 60 min do tego poszła szyszka sybilli Wysładzanie 17 L wody w temperaturze 78°C . Gotowanie:Gotowanie 60 min Chmiel Iunga 15 g na 60 min Chmiel Iunga 20 g na 30 min Chmiel Iunga 20g na 5 min Chmiel Iunga 25g na zimno na 3 dni Chmiel Marynka 25g na zimno na 3 dni Całkowite IBU 41 Fermentacja: Brzeczkę udało mi się schłodzić do 18 stopni i do niej wrzuciłem wcześniej uwodnione drożdże. Fermentacje planuje w 16-18°C 8.03 Wrzuciłem 25g Iungi i 25g Marynki na cichą a w piątek planuje butelkowanie. Butelkowanie: 10.03 butelkowanie- Wyszło 37 butelek. Gęstość końcowa 2,5 BLG Edytowane 12 Marca 2017 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 (edytowane) 11.03.2017 035 American India Pale Ale 16,3 BLGSłody: Weyermann Pale ale 4,1 kg Monachijski typ I Viking Malt 1,7 kg Chmiel: Marynka 40 g Simcoe 25g Citra 5 g Amarillo 75 g Cascade 75 g Drożdże: Gęstwa Us-05 po Polskim Ale Zacieranie: Słody wrzucone do 17,5 litra wody o temperaturze 74 °C 66°C przez 80 min Wysładzanie 14 L wody w temperaturze 78°C . Gotowanie:Gotowanie 60 min Chmiel Marynka 20 g na 60 min Chmiel Simcoe 10 g na 60 min Chmiel Marynka 20 g na 30 min Chmiel Simcoe 10 g na 30 min Chmiel Simcoe 5 g na 5 min Chmiel Citra 5 g na 5 min Chmiel Amarillo 75 g na zimno na 4 dni Chmiel Cascade 75 g na zimno na 4 dni Całkowite IBU 64 Fermentacja: Brzeczkę schłodziłem do 20°C i zadałem 120 ml gęstwy. Fermentacje planuje w 16-18°C. Piwa do fermentacji wyszło prawie 21 litrów. Butelkowanie: butelkowanie 4.04. Piwo zeszło do 2,5 blg Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) 29.04.2017 036 Dry Stout 12 BLGSłody: Pale Ale zero Viking Malt 3 kg Monachijski typ I Viking Malt 0.6 kg Jęczmień palony Viking Malt 0.3 kg Czekoladowy Viking Malt 0.2 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne Chmiel: Marynka 30 g Drożdże: Safale s-04 Zacieranie: Słody wrzucone do 13,5 litra wody o temperaturze 74 °C 67°C przez 70 min Ciemne słody wrzucone po godzinie zacierania. Wysładzanie 16,5 L wody w temperaturze 78°C . Gotowanie:Gotowanie 60 min Chmiel Marynka 30 g na 60 min Całkowite IBU ? miało być 34 ale dolałem 3 litry wody Fermentacja: Po gotowaniu okazało się , że mam aż 21 litrów 14 blg! Dolałem 3 litry wody według kalkulatora, żeby zbić do 12 blg. Ostatecznie mam 25 litrów 12 BLG. Butelkowanie: Zabutelkowano 25.05.2017 Edytowane 27 Lipca 2017 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) 2.06.2017 037 Belgian IPA 14 BLGSłody: Pale Ale zero Viking Malt 4 kg Monachijski typ I Viking Malt 0.5 kg WES ekstrakt słodowy jasny 0.2 kg Karmelowy żytni Strzegom 0.2 kg Chmiel: Marynka 55 g Amarillo 87g Citra 71g Cascade 12g Drożdże: Fm 26 Belgijskie Pagórki Zacieranie: Słody wrzucone do 14 litra wody o temperaturze 76 °C 68°C przez 60 min Wysładzanie 16 L wody w temperaturze 78°C . Gotowanie:Gotowanie 60 min Chmiel Marynka 30 g na 60 min Chmiel Marynka 25 g na 30 min Chmiel Cascade 12 g na 15 min Chmiel Amarillo 17 g na 10 min Chmiel Citra 11 g na 5 min Na Zimno: Chmiel Amarillo 70 g na 4 dni Chmiel Citra 60 g na 4 dni Całkowite IBU 64 Fermentacja: 21 dni w temperaturze 21 °C Butelkowanie: Edytowane 27 Lipca 2017 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się