Skocz do zawartości

Minimalna temperatura przechowywania piwa


amorph

Rekomendowane odpowiedzi

Mam przy domu piwniczke w ziemi gdzie w lecie fermentowałem piwa i gdzie przechowuję gotowe. Teraz temp spadła tam do 4'C i zastanawiam się czy nie będę musiał stamtąd uciekać. Jak taka niska temperatura działa na gotowe, zabutelkowane piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz mam + 5, w ziemiance temp. nie spadnie Ci poniżej zera, bo ściany mają kontakt z gruntem poniżej strefy przemarzania. U mnie minimalne temp. to około - 20 st. i wtedy mam w okolicach 1 st. w ziemiance.

Edytowane przez Giziu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja piwa do bezpośredniego spożycia przechowuję na balkonie (stoi sobie pełna skrzynka różnego piwa). Teraz jest około -3oC czy też nawet -5oC i jest ok. Jak chce wypić to albo dzień wcześniej wkładam do lodówki albo tak z 1-2h wcześniej stawiam do temperatury pokojowej. Ociepli się i jest gotowe do spożycia.

 

Przy okazji - ostatnio zauważyłem, że po takim lagerowaniu nawet witbier zrobił się mega klarowny :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja się podepne do tematu i wezmę go z drugiej strony - jaka jest maksymalna temperatura leżakowania (chodzi mi o Ale).

Czy piwo po nagazowaniu może leżeć w temperaturze 20-23 stopnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.