amorph Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Mam przy domu piwniczke w ziemi gdzie w lecie fermentowałem piwa i gdzie przechowuję gotowe. Teraz temp spadła tam do 4'C i zastanawiam się czy nie będę musiał stamtąd uciekać. Jak taka niska temperatura działa na gotowe, zabutelkowane piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 W mojej piwniczce w największe mrozy mam +1 st. C i wszystko z piwami ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 A teraz ile masz? Zastanawiam sie czy u mnie nie spadnie ponizej zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Teraz mam + 5, w ziemiance temp. nie spadnie Ci poniżej zera, bo ściany mają kontakt z gruntem poniżej strefy przemarzania. U mnie minimalne temp. to około - 20 st. i wtedy mam w okolicach 1 st. w ziemiance. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Giziu amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ja piwa do bezpośredniego spożycia przechowuję na balkonie (stoi sobie pełna skrzynka różnego piwa). Teraz jest około -3oC czy też nawet -5oC i jest ok. Jak chce wypić to albo dzień wcześniej wkładam do lodówki albo tak z 1-2h wcześniej stawiam do temperatury pokojowej. Ociepli się i jest gotowe do spożycia. Przy okazji - ostatnio zauważyłem, że po takim lagerowaniu nawet witbier zrobił się mega klarowny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Mam akurat American Wheat w piwniczce więc może też będzie klarowne :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 To ja się podepne do tematu i wezmę go z drugiej strony - jaka jest maksymalna temperatura leżakowania (chodzi mi o Ale). Czy piwo po nagazowaniu może leżeć w temperaturze 20-23 stopnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Może ale im wyższa temperatura leżakowania tym piwo szybciej się starzeje (np. utlenia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Czy piwo po nagazowaniu może leżeć w temperaturze 20-23 stopnie? Leżeć może, ale dość szybko będzie ... jakby to ująć ... się "starzeć". mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się