Arielos Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Witam Stało się. Zakupiłem zestaw i surowce do warzenia. Na pierwszą warkę wybrałem AIPA, jako że lubię te piwa. Zastanawiałem się nad brewkitem, albo zestawem z browamatora, ale uznałem że od razu wypłynę na głębsze wody. Ilość to ok. 10 litrów, nie mam na razie dużego garnka, a fundusze nie pozwalają. Zresztą mniejsza strata jeśli nie wyjdzie jak powinno. Ekstrakty: -Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie jasny (Bruntal z Browamatora) 1,7 kg -Muntons Spraymalt - medium 500 g Drożdże: -Safale US-05 Chmiele: -Simcoe 30g -Chinook 30g -Citra 30g -Mosaic 30g I mam do tego dwa pytania: 1. Co ile i w jakich ilościach dodawać chmiel, a także jakiego dorzucić na zimno 2. Czy drożdże dodawać całe, czy może połowę. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Z chmieleniem to najlepiej na 60 min, 20 min i 5 min ale każdy ma swoje przyzwyczajenia. Skorzystaj z PPPP do obliczania ekstraktu, IBU itd. Drożdży nawet 1/3 paczki wystarczy ale reszte od razu trzeba szczelnie zamknąć i w miare szybko wykorzystać. Na zimno wszystkie te chmiele są ok. Najmniej dawałbym chinooka a najwięcej citry i mosaica bo te aromaty mi najbardziej odpowiadaja. Z simcoe nie eksperymentowałem. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) na goryczkę dał bym chinook na 60 i na 30 min podzielić w zależności ile chcesz ibu uzyskać pozostałe 3 chmiele podzielić po 10g i na 5min ,na 0 i reszta na zimno ,jak chinook został to też do wiadra na zimno ale to ja bym tak zrobił możesz dodać z 0,2-0,3 cukru ,podbijesz ekstarkt że by wyszło ci spokojnie 10L i wytrawność będzie większa drożdże daj całe chyba że planujesz szybko drugą warkę taką małą Edytowane 3 Grudnia 2014 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Dużo IBU mi nie straszne, lubię bardzo mocną goryczkę Drożdże dam całe w takim razie, kolejna warka będzie jak poznam efekty pierwszej. Do obliczania używam BeerTools Pro. A czy gdybym podbijał ekstrakt, to mógłbym użyć do tego glukozy? Edytowane 3 Grudnia 2014 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Dla mnie glukoza to nieuzasadniony wydatek w piwowarstwie. Biały cukier daje identyczne efekty. Ale skoro masz to możesz dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Właśnie glukozę też mam, dlatego pytam się czy mogę dać. Walają się w kuchni dwa opakowania i nie mam co z nimi zrobić. Myślę że wykorzystam ją jeszcze przy butelkowaniu. Ile tego chinooka w 60' i 30' musiałbym wsypać, aby uzyskać goryczkę około 60 IBU? BeerTools pokazuje że dwa razy po 10 g, nie wiem tylko na ile można mu ufać. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Po pierwoj: spokojnie z ekstraktów możesz zrobic 20L warke w 10L garze. Będziesz żałował ze tak mało zrobiłeś. Po wtaroj: skoro juz sie za to wziąłeś to zapoznaj sie z recepturami na forum. Jest ich dziesiątki jeśli nie setki. Mam wrażenie, ze to jak z próba używania nowych sprzętów, np. elektronicznych, instrukcji nie przeczyt ale spróbuje. Czytać forum-nie boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Czytam sporo cały czas, przeglądam receptury, oglądałem też poradniki kopyra. Miałem po prostu problem z tym chmieleniem, nie mogłem zbytnio zrozumieć i wolałem zapytać się w piaskownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Drożdże dam całe w takim razie, kolejna warka będzie jak poznam efekty pierwszej. Nie dawaj całych drożdży !!! Daj maksymalnie pół paczki tylko zrób prawidłowo rehydratację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Ja bym na chmielił tak o: Jak coś nie zrozumiałem w tym arkuszu to pytaj. W 0' chmiel Simcoe i Citra po wyłączeniu palnika i schłodzenia trochę tego piwa np. do 80C. Potem na cichą wrzuć po 15 g Simcoe i Citra, będziesz zadowolony efektem Arkusz ten do projektowania chmielenia możesz pobrać tutaj: http://www.piwo.org/...era-i-tinsetha/ Co do drożdży wbrew obiegowym opinią pół paczki to mało na piwo 16 blg 10 litrów (3/4 paczki byłoby idealnie ale po co ją dzielić?), drożdże fakt ruszą ci ale mogą naprodukować różnych smrodów co byś nie chciał mieć w piwie. Uwodnij je przed zadaniem i zadaj całą paczkę, bo nie ma sensu jej dzielić, większa ilość drożdży ci nie zaszkodzi, a fermentacja ruszy ci z kopyta. Jedną z najważniejszych rzeczy w piwowarstwie jest zadanie drożdży zdrowych, o jak najlepszej kondycji i w dobrej ilości. Ale o tym już musisz doczytać na forum Drugą jest odpowiednia fermentacja. Zadaj drożdże w temperaturze w jakiej będziesz fermentował piwo najlepiej, a temperaturę fermentacji ustal na maks 20C - 18C otoczenia Powodzenia Edytowane 4 Grudnia 2014 przez Undeath Arielos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Mógłbyś podać to chmielenie? Bo nie ma tego co wrzuciłeś, "zakaz hotlinkowania" Edytowane 4 Grudnia 2014 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Mi tam działa normalnie Może masz adblocka i traktuje ci jako reklamę W załączniku przesyłam jeszcze raz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Dzięki wielkie, na pewno skorzystam Warzenie planuję gdzieś na przyszły weekend, dam znać jak poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się