pepe11 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Pytanie o drożdże , czy ktoś ma porównanie przy tym piwie - drożdże suche czy płynne jeśli tak to jakie ? czy tylko US-05 bo chmiele robią cała robotę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Rozważyłbym jeszcze Mangrove Jacki. Używałem i suchych i płynnych i przy mocno chmielonych piwach nie wyczułem różnicy. Chociaż płynnych przy Ameryce używałem raz. No i gęstwa na kolejne kilka warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Napisz coś więcej o tym planowanym Double AIPA. Planowany blg to minimum... Im więcej opisu tym łatwiej będzie pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Napisz coś więcej o tym planowanym Double AIPA. Planowany blg to minimum... Im więcej opisu tym łatwiej będzie pomóc. zasyp jak zasyp chodzi mi o to czy takie nachmielenie pozwoli na popisy drożdży czy wszystko jedno czy dam suchary czy płynne do tej pory robiłem takie piwa tylko na US-05 teraz mam do innego piwa 1084 Irish Ale i się zastanawiam czy w kolejce ma być AIPA czy Foreign Extra Stout Pale Ale 6,0kg Monachijski 1,0 kg Crystal 300 0,3kg Aroma 0,2kg Summit - 30g Cascade - 30g Amarillo - 90g Citra - 50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aosoth Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Jak suche, to tylko rozruszane. Ja wolę jacki, ale us-05 też dają radę. A jeśli się zdecydujesz na płynne, to proponowałbym jakieś High Gravity, zamiast American Ale - szkoda na nie kasy, bo nie widać różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Robiłem kiedyś IIPA na US05. Dałem dwie saszetki. Byłem bardzo zadowolony. US05 dosyć dobrze uwydatniają aromaty chmielu. Mają czysty profil. Co do chmielenia. Dałbym ze 100g na cichą. Ale ja lubię jak IIPA jest konkretnie nachmielona Dodaj jeszcze z 400 - 500 g zwykłego cukru przed końcem gotowania. Zrezygnował bym ze słodu aroma. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Po pierwsze zasyp jest baardzo zły. Wyrzuć ten ciemny crystal, wyrzuć monachijski bo do IIPA nie pasuje, wyrzuć aroma. To ma być wytrawne IIPA a nie słodowe Red Ale. Słód Pale Ale zamień albo wymieszaj z Pils, żeby bardziej przypominało amerykański 2-Row. Dodaj cukru kukurydzianego albo kuchennego dla większej wytrawności (~10%). Jeżeli chcesz slody specjalne, to tylko małe ilości jasnego Crystal ~10L (20EBC) + CaraPils. Drożdże US-05 albo np. WY1272. Na zimno nachmiel co najmniej 50g+. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) hm bardzo zły zasyp ? to lekka modyfikacja exterminatora z Twojego browaru robiłem to piwo kilka razy i zawsze przynajmniej było OK co do cukru to przy tym zasypie wychodzi muzgotrzep dwie saszetki drożdży zjadają aż miło więc nie jest zamulone , pytałem o płynne żeby troszkę zmienić ew. ulepszyć. Co nie znaczy że nie spróbuję według rad Scoobiego bo jego Dart Vader to klasyka Edytowane 4 Grudnia 2014 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się