Wilkor Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Witam, mam małą rozkminę i zastanawiałem się czy jest sens tworzenia następnego tematu, ale może będziecie mieli coś ciekawego do dodania, a nigdzie w zasadzie nie mogłem znaleźć niczego w temacie sensu stricto. A rozkmina jest jak w temacie, chcę stworzyć recepturę na piwo, American Imperial Red Lager, które ma spełniać takie warunki: - być czerwone - być pijalne - czyli wytrawne - mieć wysoki ekstrakt - sporo % - mieć intensywny aromat chmielowy, ale stosunkowo niską goryczkę - być możliwie słodkie w smaku Wobec tego ułożyłem sobie taką recepturę: pale ale - 5kg pszeniczny - 1kg cara gold 120ebc - 0,5kg cara blond 20ebc - 0,2kg cukier biały - 0,5kg pszenica prażone - 0,06kg chmielone citrą 20g na 0' 10g na 45' 10g na 50' 10g na 55' 10g na 57' 10g na 58' 10g na 59' 30g na 60' 30g na whirpool 60g na zimno gęstwa munich lager do fermentacji planuje jeszcze przesunąć balans wody w stronę chlorków, ale jeszcze nie ogarnąłem ile muszę dodać. Czy macie może jakieś uwagi, jak uzyskać wytrawne, pijalne piwo jak west coast IIPA, ale będące jednocześnie dość słodkie? Czy podstawowy słód pale ale będzie najtrafniejszym wyborem? A możę lepiej nada się pilzneński, bliższy amerykańskiemu 2-row? Albo może w drugą stronę, np. wiedeński? Czy jasne karmele 20, 120ebc wniosą oczekiwaną słodycz i karmelowość, ale nie treściwość? Czy łącznie 0,7kg to nie za dużo? Czy duża il.ość chmielu dodawanego na koniec gotowania nie jest już marnotrawstwem? Czy faktycznie lepiej dla pijalności będzie gdy nadana zostanie większa goryczka? (40 ibu obliczone wg BS2) Czy drożdże munich lager dobrze nadadzą się do wyeksponowania założonych cech piwa? Liczę na uwagi/pomysły w każdym aspekcie, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 być pijalne - czyli wytrawne Pijalne=wytrawne? mieć wysoki ekstrakt - sporo % I na pewno ma być pijalne? mieć intensywny aromat chmielowy, ale stosunkowo niską goryczkę chmielone citrą20g na 0' 10g na 45' 10g na 50' 10g na 55' 10g na 57' 10g na 58' 10g na 59' 30g na 60' 30g na whirpool 60g na zimno Skoro wrzucasz chmiel na 0 minut gotowania to to whirpoola wsypujesz w -1 minucie gotowania? Wrzucanie chmielu co minutę ma mieć jakiś cel? Sypiesz tyle chmielu mającego 14% alfa i chcesz mieć słabą goryczkę? być możliwie słodkie w smaku może użyj słodzika albo dosyp cukru do szklanki przed piciem? Wobec tego ułożyłem sobie taką recepturę: pale ale - 5kg pszeniczny - 1kg cara gold 120ebc - 0,5kg cara blond 20ebc - 0,2kg cukier biały - 0,5kg pszenica prażone - 0,06kg Podałeś zasyp, o tym czy piwo będzie słodkie czy wytrawne decyduje schemat zacierania. Skoro dodajesz cukru białego, czy na pewno chcesz żeby to piwo było słodkie? Czy macie może jakieś uwagi, jak uzyskać wytrawne, pijalne piwo jak west coast IIPA, ale będące jednocześnie dość słodkie? Po raz kolejny, wytrawne czy słodkie ma być to piwo? (...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Koledze chyba chodzi o to żeby nie zaklejało ryja po zatarciu na słodko a było słodkie - to raczej jakiś monach i karmele do zasypu oraz owocowe chmiele "słodkie" w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 90g wrzucasz na goryczkę, to raczej słabo goryczkowe nie będzie. Przesuń to w stronę 30', 15', 5'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 próbowałem wyciągnąć słodycz ze słodów i chmielów jednocześnie. Po dwóch próbach polecam coś takiego: pale ale 3 kg monachijski 2 kg pszeniczny 1 kg + karmelowe + ziarno prażone na kolor cukier? nie wiem jak to zagra ale żeby nie było ulepku można nim skontrować chmielenie: mieszanka "słodkich chmieli" czyli Amarillo i Citra na whirlpool (bs2 liczy IBU dla whirlpoola), wylicz takie jakie chcesz otrzymać. Polecam w temp. 75-70 st. C 60' fermentacja w dolnym zakresie temp aby %%% nie wyszedł w aromacie z tego cukru, koniecznie cicha z mieszanką Amarillo i Citra tak otrzymasz słodkie owocowe mocno aromatyczne piwko, takie girl ipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 90g wrzucasz na goryczkę, to raczej słabo goryczkowe nie będzie. Przesuń to w stronę 30', 15', 5'. Sypiesz tyle chmielu mającego 14% alfa i chcesz mieć słabą goryczkę? Rozumiem, że z tym: chmielone citrą 20g na 0' 10g na 45' 10g na 50' 10g na 55' 10g na 57' 10g na 58' 10g na 59' 30g na 60' 30g na whirpool 60g na zimno to się kolega w powszechnie używaną i rozumianą nomenklaturę nie wstrzelił, ale już w połączeniu z tym: Czy duża il.ość chmielu dodawanego na koniec gotowania widać że wystarczyła odrobina dobrej woli. Nie rozumiem po co kolega miałby odwracać kolejność dawkowania chmielu w trakcie gotowania, po czym zachować kolejność następnych dawek. I w sumie racja - amarillo na zimno mi 2/2 razy zasłodził fajnie piwo i raz to był american lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Czerwony kolor najlepiej daje tak z 50g jęczmienia palonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Panowie, no co niektórzy to się muszą douczyć Cytat być pijalne - czyli wytrawne Pijalne=wytrawne? Chyba wyraźnie napisałem, że o to mi chodzi. Piwo ma mieć mało dekstryn, nie być pełne, ergo wytrawne. Cytat mieć wysoki ekstrakt - sporo % I na pewno ma być pijalne? GCH Czesław Dziełak IIPA - mam nadzieję, że coś Ci to mówi Cytat mieć intensywny aromat chmielowy, ale stosunkowo niską goryczkę Cytat chmielone citrą 20g na 0' 10g na 45' 10g na 50' 10g na 55' 10g na 57' 10g na 58' 10g na 59' 30g na 60' 30g na whirpool 60g na zimno Skoro wrzucasz chmiel na 0 minut gotowania to to whirpoola wsypujesz w -1 minucie gotowania? Wrzucanie chmielu co minutę ma mieć jakiś cel? Sypiesz tyle chmielu mającego 14% alfa i chcesz mieć słabą goryczkę? Primo, są dwie szkoły zapisu. Przecież wyraźnie widać, że u mnie im wyższa liczba, tym późniejszy czas gotowania. Napisałem także że BS2 obliczył goryczkę na 40 IBU. być możliwie słodkie w smaku może użyj słodzika albo dosyp cukru do szklanki przed piciem? Nie chce się bawić w takie rzeczy, wolałbym pomanipulować zasypem/zacieraniem Cytat Wobec tego ułożyłem sobie taką recepturę: pale ale - 5kg pszeniczny - 1kg cara gold 120ebc - 0,5kg cara blond 20ebc - 0,2kg cukier biały - 0,5kg pszenica prażone - 0,06kg Podałeś zasyp, o tym czy piwo będzie słodkie czy wytrawne decyduje schemat zacierania. Skoro dodajesz cukru białego, czy na pewno chcesz żeby to piwo było słodkie? Primo - zasyp także o tym decyduje. Secundo, tak. To nie wino, że jest albo słodkie albo wytrawne. 90g wrzucasz na goryczkę, to raczej słabo goryczkowe nie będzie. Przesuń to w stronę 30', 15', 5'. Inna forma zapisu, ludzie, myślcie próbowałem wyciągnąć słodycz ze słodów i chmielów jednocześnie. Po dwóch próbach polecam coś takiego: pale ale 3 kg monachijski 2 kg pszeniczny 1 kg + karmelowe + ziarno prażone na kolor cukier? nie wiem jak to zagra ale żeby nie było ulepku można nim skontrować chmielenie: mieszanka "słodkich chmieli" czyli Amarillo i Citra na whirlpool (bs2 liczy IBU dla whirlpoola), wylicz takie jakie chcesz otrzymać. Polecam w temp. 75-70 st. C 60' fermentacja w dolnym zakresie temp aby %%% nie wyszedł w aromacie z tego cukru, koniecznie cicha z mieszanką Amarillo i Citra tak otrzymasz słodkie owocowe mocno aromatyczne piwko, takie girl ipa. Wielkie dzięki. Amarillo i Citra to faktycznie dobra kompozycja, możliwe, że zmienie chmielenie na mieszankę tych dwóch. Fermentacja w dolnych temperaturach zapewne także będzie. Obawiałbym się tylko czy monach nie da mi tego, czz\ego za bardzo nie chcę - za dużo ciała. widać że wystarczyła odrobina dobrej woli. Nie rozumiem po co kolega miałby odwracać kolejność dawkowania chmielu w trakcie gotowania, po czym zachować kolejność następnych dawek. Jaras, ja po prostu stosuję zapis wg. drugiej szkoły chmielenie on także jest używany. Czerwony kolor najlepiej daje tak z 50g jęczmienia palonego. Yup, tj przy moim Blg lepiej będzie dodać ciut więcej, celuje pod 30EBC, zawsze łądnie wychodziła czerwień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) A rozkmina jest jak w temacie, chcę stworzyć recepturę na piwo, American Imperial Red Lager, które ma spełniać takie warunki: - być czerwone - być pijalne - czyli wytrawne - mieć wysoki ekstrakt - sporo % - mieć intensywny aromat chmielowy, ale stosunkowo niską goryczkę - być możliwie słodkie w smaku czyli wytrawne piwa są pijalne - wszystkie? wtf? GCH Czesław Dziełak IIPA - mam nadzieję, że coś Ci to mówi No mi mówi jedno: gorzała, spirem pogania i na odwyrtkę - piwo dla mnie niepijalne. Orginał na 1000 procent był inny, bo znam mw. sposób prowadzenia fermentacji przez Czesława i sam ją stosuję z powodzeniem. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Panowie, no co niektórzy to się muszą douczyć Zgadzam się. Także bierz książki i przejrzyj jeszcze raz forum i wiki. Co do szkół chamienia jak to napisałeś czyli sposobu zapisu schematu chmielenia. Owszem, możesz napisać, że dajesz Xg na Y minut gotowania albo, że dajesz Xg w Z minucie gotowania. Albo jestem ślepy albo piszesz: 20g na 0' 10g na 45' 10g na 50' Chyba wyraźnie napisałem, że o to mi chodzi. Piwo ma mieć mało dekstryn, nie być pełne, ergo wytrawne. Dlaczego piwo z małą ilością dekstryn nie może być pełne? Upierasz się że piwo wytrawne równa się (czyli "=") piwo pijalne. Czyli piwo słodsze nie może być pijalne? GCH Czesław Dziełak IIPA - mam nadzieję, że coś Ci to mówi Tak, ale wydaje mi się, że Czesławowi chodzi bardziej o pijalność, zgodność ze stylem i urywanie dupy niż o to, żeby piwo miało jak najwięcej alkoholu. Primo - zasyp także o tym decyduje. Secundo, tak.To nie wino, że jest albo słodkie albo wytrawne. http://sjp.pwn.pl/sjp/wytrawny;2541110.html 2. «o napojach alkoholowych: niesłodki» Daj mi przykład piwa które jednocześnie jest słodkie i niesłodkie. Bo chyba się jeszcze z takim nie spotkałem, Inna forma zapisu, ludzie, myślcie Nie uważasz, że jeśli tylko ty stosujesz zapis schematu chmielenia od tyłu to niemyślący jest ktoś kto stosuje ten zapis co większość piwowarów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Co mają dekstryny czy też inne pierdoły do tego czy piwo jest pełne? Uwarz dużo to kufel będzie pełny FurioSan, Ray, Wilkor i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Dziękuję Anteks za rozładowanie atmosfery Panowie, ja nie mam pojęcia, czy wy się czepiacie dla zasady czy z jakiegoś innego powodu. Naprawdę, czy GCH walił spirolem czy nie, czy był pijalny dla kogoś czy nie. Wyraźnie napisałem jakie cechy chcę osiągnąć i co mam przez te cechy na myśli. Wasze indywidualne zdanie nie ma dla mnie kompletnie żadnego znaczenia. Co do szkół chamienia jak to napisałeś czyli sposobu zapisu schematu chmielenia. Owszem, możesz napisać, że dajesz Xg na Y minut gotowania albo, że dajesz Xg w Z minucie gotowania. Albo jestem ślepy albo piszesz: Cytat 20g na 0' 10g na 45' 10g na 50' Szkoły chamienia nawet nie skomentuje, bo kto tu wychodzi na chama widać jasno. 20g na 0' w tym wypadku oznacza 20g chmielu dodane w zerowej minucie gotowania. Taki zapis też jest stosowany. Chyba wyraźnie napisałem, że o to mi chodzi. Piwo ma mieć mało dekstryn, nie być pełne, ergo wytrawne. Dlaczego piwo z małą ilością dekstryn nie może być pełne? Upierasz się że piwo wytrawne równa się (czyli "=") piwo pijalne. Czyli piwo słodsze nie może być pijalne? Ponieważ za pełne piwa uznaje się te, które mają niskie odfermentowanie końcowe, jak na swoje Blg. Niskie odfermentowanie bierze się m.in ze zwiększonej zawartości cukrów rezydualnych, m.in. niefermentowalnych dekstryn. Piwo słodsze może być pijalne i jeśli zwróciłbyś uwagę na cechy piwa które chce uwarzyć, to własnie te cechy chce osiągnąć. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. I jeszcze jedno - dekstryny nie dają słodyczy. GCH Czesław Dziełak IIPA - mam nadzieję, że coś Ci to mówi Tak, ale wydaje mi się, że Czesławowi chodzi bardziej o pijalność, zgodność ze stylem i urywanie dupy niż o to, żeby piwo miało jak najwięcej alkoholu. Ale w konsekwencji miało spory %, a piwo robię pod kogoś i staram się sprostać wymaganiom. http://sjp.pwn.pl/sj...ny;2541110.html 2. «o napojach alkoholowych: niesłodki» Daj mi przykład piwa które jednocześnie jest słodkie i niesłodkie. Bo chyba się jeszcze z takim nie spotkałem, Serio? Słownik pwn? Naprawdę to jest źródło przystosowane do piwowarstwa rzemieślniczego? Jeszcze raz rozjaśnię co miałęm an myśli, a o czym juz pisałem: wytrawny - czyli lekki, nie pełny, wysoki stopień odfermentowania, mało cukrów rezydualnych, wysoki % jak na swoje Blg, nie zamulający, etc. etc. słodki - ,słodowość, karmelowość, toffi, wnoszone przez produkty reakcji maillarda etc etc Piwo słodkie i pełne -np. viva la wita Piwo gorzkie i wytrwane - np. shark Piwo gorzkie i pełne - np. rowing jack Piwo słodkie i wytrawne - np. porter łódzki Cytat Inna forma zapisu, ludzie, myślcie Nie uważasz, że jeśli tylko ty stosujesz zapis schematu chmielenia od tyłu to niemyślący jest ktoś kto stosuje ten zapis co większość piwowarów? Uważam, że powinieneś przeczytac co napisał Jaras. Jaśniej już nie potrafię. Mam nadzieję, że reszta z Was nie ma problemów ze zrozumieniem tego co napisałem. Zastanawiam się też czy munich lager dobrze akcentują słód a nie goryczkę chmielową, może jakieś inne propozycje płynnych dolniaków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Szkoły chamienia nawet nie skomentuje, bo kto tu wychodzi na chama widać jasno. 20g na 0' w tym wypadku oznacza 20g chmielu dodane w zerowej minucie gotowania. Taki zapis też jest stosowany. Jeszcze raz. Widzisz różnicę między: 20g na 0' i 20g w 0' Tłumaczę na pisane: dwadzieścia gramów wsypane NA 0 minut gotowania i dwadzieścia gramów wsypane W 0 minucie gotowania. Nie widzisz różnicy? I każesz mi się douczać? Jak już tworzysz własne definicje to wydaj do nich słownik do rozszyfrowywania Twoich wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 20g na 0' - dwadzieścia gramów NA zerową minutę gotowania. Nie dorabiaj sobie ideologi tam gdzie jej nie ma. To przecież jasno wynika z zapisu, jeśli chociaż zerknąłbyś, że potem zapisałem whirpool i dry hoping. Trzeba mocno nie ogarniać by tego nie zrozumieć, ale czego oczekuję po osobie która albo nie doczytuje, albo nie czyta ze zrozumieniem, bo szerzej i jaśniej już napisać nie można. Forumowym czepialskim trollom omijającym meritum stanowcze nie, proszę sobie darować wypowiedzi w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się