Bakum Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam, po ostatnich warkach zostało mi trochę ześrutowanych słodów, które chciałbym spożytkować zanim zwietrzeją. Celuję w Black IPA, ale nie musi to być wierne odwzorowanie stylu. Na podstawie receptur z Wiki opracowałem taki oto przepis: Zacieranie: Słód pszeniczny (0.7kg) – w małym garnku 2 litry wody, 10 min przerwa ferulikowa, 15 minut - przerwa białkowa. Po 25 min podgrzewam do 65OC i przelewam do dużego garnka, gdzie jest 18l wody o tej samej temperaturze. Dodaję Pale Ale (2kg), Monachijski typ II (1kg) i Pilzneński (2.5kg), płatki owsiane błyskawiczne (1kg)* i utrzymuję przez 60 min (do negatywnej próby jodowej) temperaturę 65OC. Po 60 minutach (negatywnej próbie jodowej) mashout i dodaję pszeniczny czekoladowy (0.3kg) i palony jęczmień (0.15kg). * podobała mi się 'jedwabistość' w Stoutcie Owsianym, dlatego te płatki Wysładzanie do 24 litrów. Chmielenie – 80 minut: - 30g Tomahawk i 30g Lubelskiego w 15 minucie gotowania - 30g Sybilla i 30g Marynka w 40 minucie gotowania - 30g Citra, 15g Cascade w 80 minucie gotowania Drożdże suche Safbrew US05 2x11g. Fermentacja: Burzliwa 10 dni w 18OC Cicha 18OC 2 tygodnie (chmielenie na zimno Fuggels Tab) To by była 5 warka z zacieraniem. Gorąca prośba do bardziej doświadczonych o skonsultowanie, zwłaszcza w sprawie chmielenia. Chmiel jaki mam w zapasie: Tomahawk 30g, Citra 30g, Sybilla 100g, Cascade 15g, Lubelski 65g, Marynka 60g, Fuggle tab-1szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Nie wiem co powiedzą pozostali koledzy ale moim zdaniem dodawanie Lubelskiego na te 65 trochę mija się z celem, goryczki z niego za bardzo nie uzyskamy (3% alfa-kwasów) a po 65 min aromatu też za bardzo nie zostanie. Do tego Marynka to teoretycznie chmiel dualny goryczka i aromat jednak ja wrzuciłbym go na te 65min gotowania (zależnie od daty zbioru ponoć ma 9-10% a/a) przez co uzyskalibyśmy większą goryczkę. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Przerwy ferulikowa i białkowa wg mnie zbędne. Zamiast jeczmienia palonego daj jakis barwiacy bo bedziesz mial za bardzo palone. W Black IPA chmiele maja grac pierwsze skrzypce. Zacieraj na słodko w 66-68'C. Z chmieleniem już Kolega wyżej podpowiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 dlaczego na słodko??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się