kubek_77 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Chciałem się braci podpytać jak się zabrać za chmielenie takiego pilsa by uzyskać smak i aromat pomarańczy/mandarynki. Celowałem w chmiele Amarillo lub Mandarina Bavaria DE - to dla aromatu i smaku. Nie bardzo wiem co dobrać do tego na goryczkę? Miałem taki pomysł, żeby to przełamać miętą z Polarisa. Nie wiem jakie chmiele były wykorzystane w Mikkellerze... może wiecie? Zasyp taki jak najprostszy: słód pilzeński 3,5kg słód monachijski II - 0,5 kg słód przeniczny 0,25 kg Celuję w "klasycznego amerykańskiego pilsa" z goryczką podkręconą pod górną granicę stylu około 40 IBU. Proszę o sugestie i uwagi. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez kubek_77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 W Biedronce jest promocja na mandarynki 2,85/kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek_77 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Anteks z cały szacunkiem... odpowiem ci w następujący sposób: a w tesco jest promocja na banany 2,99 zł... Edytowane 5 Grudnia 2014 przez kubek_77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 a w tesco jest promocja na banany... Po ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek_77 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 uzupełniłem... a może coś w temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 W simply brzoskwinia w puszcze po 2zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 a może coś w temacie? Receptura dobrze wygląda, można by jeszcze jakieś skórki pomarańczy do tego sypnąć. Do 40 IBU to na goryczkę daj cokolwiek, nawet to Amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Anteks z cały szacunkiem... odpowiem ci w następujący sposób: a w tesco jest promocja na banany 2,99 zł... Banany to do pszenicy, w promocji są jeszcze buraki czerwone do Red Ale Edytowane 5 Grudnia 2014 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek_77 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 a może coś w temacie? Receptura dobrze wygląda, można by jeszcze jakieś skórki pomarańczy do tego sypnąć. Do 40 IBU to na goryczkę daj cokolwiek, nawet to Amarillo. O skórkach myślełem. Nie jestem przekonany, czy wrzucić same skórki podczas gotowania (na jakieś 5 minut przed końcem), czy taki syrop na bazie alkoholu na samą fermentację cichą. Plan był nawet taki by lekko w garku spiec skórki z cukrem i zakropić to jakimś spirytem i wrzucić na fermentację burzliwą (w sensie, że do ostudzonej już brzeczki, a nie do gotowania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się