MateuszO. Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Witam. Dzisiaj uwarzyłem RISa i z wysłodzin wyszedł mi (jest w trakcie chłodzenia) stout 10plato. Zastanawiam się nad drożdżami t58 bo znudziły mi się zwykłe dry stouty. Jaki będzie efekt, robił ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_y2k Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Belgian stout to ostatnie piwo Browaru Szałpiw i Pracowni Piwa oznaczone jako '2'. Wyszło 2 tygodnie temu, to może jeszcze w jakieś knajpie się uchowało. Butelek nie szukaj, bo nie było. Jeśli znajdziesz to będziesz wiedział jak smakuje piwo w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Dzięki wielkie za odpowiedź bo juz myslałem ze nikt nic nie napisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 nie wyobrażam sobie czegoś takiego jak belgian stout chyba bym żura puścił jakbym to spróbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 REKLAMA masz rabbek cobyś mógł sobie pawia puścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) kupie jutro będę miał jakby mi wódka zaszkodziła to wypije Nie ma nic gorszego jak stout i estry Edytowane 12 Grudnia 2014 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 piłeś czy domniemasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Domniemam nie lubię ogólnie belgow ale zdarzyło mi sie pic stouta fermentowanego w wysokiej temp z dużą ilością estrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 MateuszO. - zrób taką opcję - belgi są fajne, a takie połączenie może dać ciekawe efekty - najwyżej jak Ci nie będzie smakowało to po prostu nie zrobisz więcej takiego piwa. Przyznam szczerze, że sam jestem ciekawy jak takie połączenie smakuje. Domniemam nie lubię ogólnie belgow ale zdarzyło mi sie pic stouta fermentowanego w wysokiej temp z dużą ilością estrów MateuszO. chyba wyraźnie zapytał o to, czy ktoś robił coś podobnego i czy zna efekty, a nie o to czy ktoś po wypiciu będzie puszczał żury, domniema co to będzie lub czy lubi/nie lubi belgów. Jeżeli nie masz nic do powiedzenia w temacie to nie wypowiadaj się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Belgian stouta jeszcze nie piłem, piłem za to belgian black ipa i połączenie jak dla mnie genialne. Przymierzam się do takiego piwa jak się zrobi nieco cieplej. Ponadto piłem BDSA z wyraźnymi akcentami palonymi i też mi bardzo smakował. Nie wiem tylko jak ci to wyjdzie na T58, którym do typowych belgów jednak sporo brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Domniemam nie lubię ogólnie belgow ale zdarzyło mi sie pic stouta fermentowanego w wysokiej temp z dużą ilością estrów No więc nie mamy o czym rozmawiać bo ja belgi bardzo lubię. Nie wiem tylko jak ci to wyjdzie na T58, którym do typowych belgów jednak sporo brakuje. Ja robie triple które uważam za bardzo dobre na t58 więc może spróbuję najpierw na nich a później na płynnych belgian stouta stworzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) robiłem czarnego wita, którego spokojnie można byłoby podciągniąć pod dry stouta - drożdże to 3944 belgian wit zasyp jak od wita + palony jęczmień z żywca i trochę czekoladowego wyszło całkiem pijane fajne piwko 10blg - jednakże delikatny charakter tych drożdży przytłumiła paloność - na pewno będę coś podobnego kombinował ale użyję ardenów i cukru inwertowanego żeby wyciągnąć trochę więcej belga na wierzch - użycie carafy special albo pszenicy prażonej może być dobrym kierunkiem żeby się pozbyć spalenizny i kwasu Edytowane 13 Grudnia 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się