bray Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Dzień dobry! Tak jak w temacie planuje uwarzyć American India Pale Ale. Uprzejmie proszę o ocenę receptury. Na wstępie muszę zaznaczyć iż starałem wzorować się na 'Ataku chmielu' Pinty. Ilość - 10l Receptura: 1. Weyermann pale ale - 2,5 kg 2. Weyermann melanoidynowy - 0.25 kg 3. Weyermann Carahell - 0.25 kg 4. Weyermann Carapils - 0.25 kg 5. Chmiel Cascade - 50 g 6. Chmiel Citra - 22 g 7. Drożdże - US-05 Zacieranie: 60' - 68 st. Chmielenie (granulaty): 60' - 25 g Cascade / Simcoe 30' - 12 g Cascade 15' - 12 g Cascade 5' - 12 g Citra 20 g Citra - cicha Pytania: 1. Użyć całą paczkę drożdży czy połowę (10 l)? 2. Czy uda mi się osiągnąć +- 15% ekstraktu? 3. Czy ilość wagowa słodów jest odpowiednia dla 10 l? 4. Jak myślicie, wyjdzie z tego coś sensownego? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Edytowane 11 Grudnia 2014 przez bray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Skorzystaj z PPPP w dziale media/pliki. Mozesz podejrzec moja AIPA http://www.piwo.org/topic/15036-browar-domowy-kombajn-piwny/?do=findComment&comment=303686. 17-tka wyszla super. Chmielu masz troche malo a akurat Cascade mi pasowal dodany tylko na 60 min. Wiecej IBU uzyskasz i wiecej na cicha zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 1. Użyć całą paczkę drożdży czy połowę (10 l)? Cała paczka to minimum, a najlepiej gęstwa jakaś. W AIPA chodzi o jak najczystszy profil, aby smaki i aromaty z chmielu były ładnie wyeksponowane. 2. Czy uda mi się osiągnąć +- 15% ekstraktu? 3. Czy ilość wagowa słodów jest odpowiednia dla 10 l? Bez problemu. Zakładając 70% wydajności 15Blg osiągniesz przy warce 15L (ilość brzeczki nastawnej): 3250g słodów * 0,7 wydajności = 2275g cukrów razem 2275g/x = 15 kg (brzeczki nastawnej) x = 151,6 g/kg = 15,16 Blg 4. Jak myślicie, wyjdzie z tego coś sensownego? Oczywiście, że wyjdzie coś sensownego - zapewne całkiem przyjemne piwo, szczególnie, jak puścisz fermentację w ~15C. Natomiast z takim chmieleniem do Pinty zbytnio się nie zbliżysz - w niej czuć bardzo mocno te piniowe posmaki, które pochodzą od chmielu Simcoe, którego nie zastosowałeś. Generalnie jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to w oryginalnej recepturze idzie: Citra, Simcoe, Cascade i Amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Cała paczka to minimum No bez przesady. Saszetka wystarczy na 10L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Cała paczka to minimum No bez przesady. Saszetka wystarczy na 10L. Polecam poczytać trochę o overpitching'u i jego pozytywnych efektach w piwach o czystym profilu smakowym - zapewniam, że nie ma tu żadnej "przesady". PS. Wynik z kalkulatora drożdży suchych dla 15L 15Blg przy jednej paczce US-05: Cells Available: 80 billion cells Pitch Rate As-Is: 0.36M cells / mL / °P Target Pitch Rate Cells: 281 billion cells Difference: -201 billion cells Trochę jakby brakło tych komórek drożdżowych... jakieś 70%? Wniosek? Nawet 2 saszetki nie są przesadą... Edytowane 11 Grudnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Czytałem. Strzelam teraz w ciemno bo nie mam żadnego kalkulatora pod ręką ale wydaje mi się, że na 10L ~15 BLG saszetka wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Nie dajmy się zwariować. Chłopak robi pierwsze piwo i po konkursach z nim jezdzil nie bedzie. Saszetka wystarczy. Przy kolejnych mozna juz kombinowac ze wszystkim od grubosci srutowania po stosowanie overpitching'u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Nigdzie nie pisałem, że nie można zadać tylko jednej paczki Zaskakuje mnie łatwość, z jaką czasem przeinacza się czyjeś wypowiedzi... Cała paczka to minimum[...] Dla mających wątpliwości - definicja słowa minimum - mnie osobiście pasuje tu "nie mniej niż" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 PS. Wynik z kalkulatora drożdży suchych dla 15L 15Blg przy jednej paczce US-05: Cells Available: 80 billion cells Pitch Rate As-Is: 0.36M cells / mL / °P Target Pitch Rate Cells: 281 billion cells Difference: -201 billion cells przemyślałeś te wyniki? Jeśli tak to wg Twoich rad, na warkę 12 st.P 20l potrzeba ile saszetek sucharów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bray Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 ... Chmielu masz troche malo a akurat Cascade mi pasowal dodany tylko na 60 min. Wiecej IBU uzyskasz i wiecej na cicha zostanie... Korzystając z tego arkusza kalkulacyjnego wyszło mi, że osiągne ok 86 IBU. Czy uwzględniłeś ilość - 10L? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Nie mam żadnego kalkulatora w dalszym ciągu ale jak na 10 L. Goryczka nie będzie mała. Oczywiście subiektywne odczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 przemyślałeś te wyniki? I dlaczego przyjął współczynnik 1,25 mln / ml /P , skoro w tym kalkulatorze jest napisane "We recommend 0.75 for ales below 1.060 / 15 Plato.". 2. Czy uda mi się osiągnąć +- 15% ekstraktu? Powinienneś policzyć wydajność swojej warzelni, na podstawie poprzednich warek. Tu jest wzór: http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajno%C5%9Bci_warzelni Przy 60% otrzymasz 10L 15*P, przy 70% 15L 15°Blg 4. Jak myślicie, wyjdzie z tego coś sensownego? Jeżeli fermentacja przebiegnie poprawnie, to powinno wyjść dobre piwo. Dla mnie powinno być więcej chmielu i mniej karmelu w AIPA, ale to dla mnie . Korzystając z tego arkusza kalkulacyjnego wyszło mi, że osiągne ok 86 IBU. Mi BeerSmith policzył 45 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) To liczenie IBU przez programy to o kant d.... rozbić. Najlepiej liczyć wg. własnego doświadczenia i nanosić odpowiednie korekty. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Podepnę się pod temat. W sobotę będę warzył AIPA 16 BLG, a kupiłem tylko jedną paczkę US-05 bo wyczytałem na innym forum, że jedna uwodniona paczka powinna spokojnie wystarczyć nawet na większy ekstrakt niż 16 BLG. Teraz tu czytam, że jedna paczka może nie starczyć nawet 10 litrów przy 15 BLG. Może mi ktoś rozeznany napisać jak to na prawdę jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Może jestem jeszcze mało doświadczony, ale w tym temacie masz juz odpowiedź na swoje pytanie. Też chce robić AIPA, wiec wczoraj uwarzyłem Polskie Ale 12blg i będę miał gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Jedna saszetka US-05 spokojnie przerobi warkę 16 blg. EDIT: ogólnie obliczenia wklejone przez Thorin są... dziwne: - najpopularniejszy kalkulator podaje 169mld komórek dla tamtych parametrów (15l, 15blg) i 240mld dla 20l 16blg - przyjmuje się, że w saszetce jest znacznie więcej niż 80mld komórek drożdżowych, to 80mld może wynikać z minimalnej ilości podawanej przez Fermentis, w rzeczywistości ta ilość jest znacznie większa (mówi się o około 200mld) Edytowane 11 Grudnia 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Jedna saszetka US-05 spokojnie przerobi warkę 16 blg. EDIT: ogólnie obliczenia wklejone przez Thorin są... dziwne: - najpopularniejszy kalkulator podaje 169mld komórek dla tamtych parametrów (15l, 15blg) i 240mld dla 20l 16blg - przyjmuje się, że w saszetce jest znacznie więcej niż 80mld komórek drożdżowych, to 80mld może wynikać z minimalnej ilości podawanej przez Fermentis, w rzeczywistości ta ilość jest znacznie większa (mówi się o około 200mld) Tak, mój błąd - wybrałem nie tą opcję z listy. Ustawiłem "target pitch rate" na 1.25 - powinienem wybrać 1.0 (niby zalecane jest 0.75, ale w tym samym wątku pisałem o overpitching'u i to również uwzględniłem). Korzystam z tego: http://www.brewersfr...ter-calculator/ Dla tych ustawień, co piszesz, podaje również 169 mld. Ja bym się jednak nie odważył zakładać, że w paczce jest aż tyle (200mld) żywych komórek drożdży, skoro producent podaje znacznie mniejsze minimum (80mld). Zapewne jest sporo czynników od których ta liczba zależy i ciężko je określić. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bray Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Piwo zostało zabutelkowane 4 dni temu. Dzisiaj postanowiłem spróbować (tak wiem jestem w gorącej wodzie kompany ). Brzeczkę rozcieńczałem wodą przed zadaniem drożdży z ok 7l do 11,5l. Brzeczka przed zadaniem drożdży:12 blg. Po fermentacji: ok 2 blg. (Zrezygnowałem z chmielenia na zimno.) Niestety jestem trochę rozczarowany niskim poziomem goryczki. Jest wyczuwalna ale moim zdaniem jest poniżej 30 IBU. A na pewno jest o wiele niższa niż w Ataku Chmielu. Piwo bez gazu zobaczymy jak będzie po nagazowaniu. Jak się okazało nie można wartości z kalkulatorów IBU uważać za miarodajne; ale nie ma tego złego ... - teraz mam punkt odniesienia Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Wg. tego kalkulatora: http://www.brewersfr...ibu-calculator/ przy zalożeniu 12%AA Simcoe, 13.5 Citra i 7.5 Cascade wychodzi ponad 100 IBU. Mi generalnie ten kalulator daje dobre wyniki (porównuję z wartościami podanymi na piwach komercyjnych). To powinno być sporo więcej niż ma Atak Chmielu. Zauważyłem że organoleptyczna ocena goryczki w młodym piwie nie daje dobrych rezultatów (mi się zawsze wydaje za niska), po dwóch tygodniach w butelce się wszystko wyjaśni. W każdym razie nie widzę możliwości żeby przy takim chmieleniu dostać zaledwie 30IBU. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Jak się okazało nie można wartości z kalkulatorów IBU uważać za miarodajne; ale nie ma tego złego ... - teraz mam punkt odniesienia Moim zdaniem nie jest prawdą to, co piszesz. Przy tylu dziwnych zabiegach z piwem nie powinno się oceniać obliczeń - to wszystko w ogóle nie jest miarodajne. Zacznijmy od tego, że chmieliłeś piwo o wyższym ekstrakcie, co zmniejsza rozpuszczalność alfa kwasów, a w efekcie mniejsze IBU po warzeniu. Następnie rozcieńczyłeś piwo wodą (i to w dosyć dużym stosunku - woda:piwo 38:62), co znów obniżyło goryczkę. Zrób piwo które jest dokładnie zaplanowane i przeliczone od A do Z a przekonasz się, że te kalkulatory liczą w miarę w porządku i naprawdę się przydają. Oczywiście do IBU to IBU, natomiast goryczka odczuwalna to co innego (dla mnie, tak w skrócie, jest to wypadkowa IBU oraz pełni i słodyczy piwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Następnie rozcieńczyłeś piwo wodą (i to w dosyć dużym stosunku - woda:piwo 38:62), co znów obniżyło goryczkę. Znaczy, obliczenia dotyczyły brzeczki przed rozcieńczeniem? Jeśli tak to faktycznie można je rozbić o kant stołu, i nie jest to wina kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Polecam poczytać trochę o overpitching'u i jego pozytywnych efektach w piwach o czystym profilu smakowym Podasz źródło? Edytowane 28 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Głównie zagraniczne fora - przede wszystkim homebrewtalk. Miałem jeszcze gdzieś fajny artykuł, ale nie wiem czy znajdę link - na pewno nie mam na tym kompie ;/ Poszukam, jak będę w domu. http://www.homebrewtalk.com/f39/over-pitching-302064/ http://www.homebrewtalk.com/f39/over-pitching-yeast-91651/#post3043321 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Dzięki, rozczytam temat . Ja ostatnio bezwiednie stosuję ten zabieg. Warki 11L, paczka 10 gr. West Coast idzie cała, nie chce mi się dzielić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Trafiłem jeszcze ostatnio na takie opinie, że również z overpitchingiem nie ma co przesadzać, bo może dawać jakieś nieporządane aromaty. Warto też zadbać o to, żeby gęstwa była czysta (najlepiej przemywać) - wtedy zmniejsza się szansa na wniesienie posmaków do piwa. Nie wiem na ile to prawda - nie potrafię tego sprawdzić. Być może ktoś jest w stanie potwierdzic/zanegować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się