moon Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Mój Wit na Citrze na goryczkę zajął drugie miejsce w konkursie Piwna Stopa na 20 piw. Mimo wszytko uważam, że na innym chmielu mógłby być lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Spróbuj sobie nowego Saint No More z AleBrowar'u - całkiem udany SH na Simcoe. Mnie przekonało, aby go powtórzyć w domu Edytowane 22 Grudnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Robiłem swego czasu IPA Galaxy single hop, bardzo dobre piwko na pewno je powtórzę po nowym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Spróbuj sobie nowego Saint No More z AleBrowar'u - całkiem udany SH na Simcoe. Tegoroczne moim zdaniem słabe. Męcząca goryczka. Dużo bardziej mi smakowała zeszłoroczna edycja tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Spróbuj sobie nowego Saint No More z AleBrowar'u - całkiem udany SH na Simcoe. Tegoroczne moim zdaniem słabe. Męcząca goryczka. Dużo bardziej mi smakowała zeszłoroczna edycja tego piwa. Dziwne, nic takiego nie wyczułem - może inna warka? Natomiast zeszłorocznego nie próbowałem. Nie zmienia to faktu, że SH na Simcoe wychodzą naprawę fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Jak myślicie do single-hopa IPA lepiej nada się Pacific Jade, czy Nelson Sauvin? Ja wiem, że ogólnie to piwo nie będzie miało goryczki prawdziwego IPA, ale mimo to chcę spróbować zrobić singla na chmielu NZ. Najwyżej wyjdzie z tego APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Robiłem na obydwóch SH. Zdecydowanie polecam Nelsona. Pacific Jade taki nijaki ... trochę jak amerykańskie cytrusy ale wg mnie nie ma startu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Chyba mnie przekonałeś do NS. Ile go sypałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zerknij w mojej stopce w spis receptur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 No więc nadszedł ten czas że lece z tym IPA. Wybrałem co następuje: -marynka, -nelson, -sorachi, -cascade. Każdego po 100 gram na planowane 10l do zabutelkowania na zasypie 3 kg pilzneńskiego (pale ale nie byłby lepszy?), 0,5 kg pszenicy i 0,25 karmelu. 17 plato, IBU od 44 do 103. Zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Myślałem kiedyś o podobnym pomyśle , ale jeszcze nie dojrzałem do tematu Mój pomysł jest taki , żeby porównać chmiele z różnych regionów czyli zrobić USA , GB , AUS/NZ i coś polskiego . Łatwiej będzie poczuć różnicę niż z np. 4 amerykanów . Rzadko typujecie angielske chmiele - z jakiego powodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Nie wiem czy to było pytanie do konkretnych osób czy ogólnie do Wszechświata, jeśli to drugie, to ja używam prawie wyłącznie anglików: Pilgrim, Target, Admiral, EKG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Każdego po 100 gram na planowane 10l do zabutelkowania na zasypie 3 kg pilzneńskiego (pale ale nie byłby lepszy?), 0,5 kg pszenicy i 0,25 karmelu. 17 plato, IBU od 44 do 103. Ja bym zrobił coś lżejszego max 15°Blg, będzie większy charakter chmielowy a mniej słodowy, będzie łatwiej porównać i taką ilość chmieli bym dodawał aby uzyskać w miarę podobną goryczkę we wszystkich piwach (czyli rożną ilość chmielu na goryczkę w zależności od ak) edit: 0,25kg karmelu na 10l to już amber/red ipa, zmniejszyłbym do max 100g Edytowane 20 Stycznia 2015 przez kantor Wilkor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się