Lili Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Witam planuje użyć drożdży Wyeast Munich Lager chcę zbudować na nich starter mam kolbę 1L i 100 g suchego ekstraktu słodowego natomiast nie wiem czy uda mi się zdobyć mieszadło, stąd też moje pytanie czy litrowy starter mieszany ręcznie wystarczy by namnożyć odpowiednią ilość drożdży lagrowych celuje w 12 blg i 18 litrów piwa( wyliczenia na różnego rodzaju kalkulatorach nie nastrajają mnie zbyt optymistycznie zwykle wychodzi za mało ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Witam planuje użyć drożdży Wyeast Munich Lager chcę zbudować na nich starter mam kolbę 1L i 100 g suchego ekstraktu słodowego natomiast nie wiem czy uda mi się zdobyć mieszadło, stąd też moje pytanie czy litrowy starter mieszany ręcznie wystarczy by namnożyć odpowiednią ilość drożdży lagrowych celuje w 12 blg i 18 litrów piwa( wyliczenia na różnego rodzaju kalkulatorach nie nastrajają mnie zbyt optymistycznie zwykle wychodzi za mało ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Piwo wyjdzie. Ale ilość drożdży będzie dużo za mała.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Bartek nie przesadzaj. Znam takich co 300 warek zrobili, a mieszadła nie tkneli. A teraz bonus, przemyslenia po pijaku. Po co stosujecie mieszadła? Po to by starter był dobrze natleniony i dżordże się mnożyły.Ok. Tylko powstaje pytanie skąd ten tlen dostarczacie oprócz tego który juz był na wstępie...Tlen w starterze jest ograniczony, a jako, że wydziela sie CO2 to ma słabe opcje by sie dostac do środka. Więc jak to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Polecam Ci przemyślenia JackaKocurka w tym temacie http://www.piwo.org/...er-fotorelacja/ , dobry temat do rozkmin po pijaku;) Mieszadło wg nich nie służy do dostarczenia tlenu. a do ułatwienia dostępu drożdżom do składników odżywczych. A co do 300 warek... ilość nie zawsze idzie w parze z jakością, a doświadczeni piwowarowie jednak często mocne piwa warzą na gęstwach itp. Ciekawe dlaczego? Piw wyjdzie i z jednej saszetki suchych, rozsypanych na brzeczkę lagera. Ale jak chcesz zadbać o zdrową fermentację to nie powinieneś tak robić, bo możesz mieć kłopoty z fermentacją właśnie. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 To samo mieszanie ręczne wystarczy w takim razie. Ci powiem, że popełniłem RISa 26 Blg (na starcie) ok. 16l z połówki us-5 (bo druga połowka, spierdzieliła przy uwadnianiu z naczynia) i jest świetny, o czym się przekonasz wkrótce jak wpadniesz po dyplom bułgarski. Fakt, że dobrze go napowietrzyłem... A co do ilości i jakości to też postaram się Cie przekonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Ja nie mówię że piwa nie wyjdą. Ale że bezpieczniej i lepiej zadawać właściwą ilość drożdży. Sam się o tym niedawno przekonałem - Zadałem do 17 blg CDA paczkę suchych bezpośrednio na piwo. Odfermentowały super, chyba do około 2-3. Natomiast następne piwo na gęstwie z tych drożdży zeszło z 12 do 6 blg. Ponoć tak zestresowane drożdże w każdym kolejnym piwie mogą coraz słabiej odfermentowywać. U mnie może akurat popełniłem jakiś inny błąd, ale nawet przy mega spieprzonym zacieraniu chyba bym aż tak słabego odfermentowania nie miał... Drożdże to himeryczne stworzenia. Wiem z produkcji miodów pitnych. Takie same dwa miody, oba z około 32 blg, jeden schodzi do 2 blg a drugi do 11. Czasem małe niuanse mają na to wpływ... Wolę osobiście za bardzo zadbać o drożdże (w miarę możliwości) niż za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 To samo mieszanie ręczne wystarczy w takim razie. Ci powiem, że popełniłem RISa 26 Blg (na starcie) ok. 16l z połówki us-5 (bo druga połowka, spierdzieliła przy uwadnianiu z naczynia) i jest świetny, o czym się przekonasz wkrótce jak wpadniesz po dyplom bułgarski. Fakt, że dobrze go napowietrzyłem... A co do ilości i jakości to też postaram się Cie przekonać Jakim sposobem napowietrzałeś? Czystym tlenem ? czy jakimś innym sposobem? Jak wywnioskować ze brzeczka już jest odpowiednio natleniona do takich akcji jak w Twoim poście? Pompką akwarystyczną na czuja jakieś 15 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Robiłem ręcznie mieszane w butlach 5L i co mogę z własnego aktualnie doświadczenia stwierdzić to nie ważne jak często będziesz mieszał zawsze na dnie skompaktuje się warstwa którą później ciężko rozbić i pływają gluty, zamiast pojedyncze osobniki w całej objętości harcować. Mieszadło to jednak mieszadło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Pompką akwarystyczną na czuja jakieś 15 minut. gdzieś czytałem, że pompka akwarystyczna daje o wiele lepsze rezultaty niż mieszadło magnetyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Ponownie odwołam się do wypowiedzi JackaKocurka: Jedyna odpowiedź praktyczna to kalkulator Jamila Zainasheffa, wydaje mi się, że przygotowany na podstawie jego własnych badań. Gdy wstawisz do niego dane i obliczysz objętość startera to dla napowietrzania wychodzi objętość ok 40% większa niż dla ciągłego mieszania. Dlaczego tak jest? No to już pytanie do specjalistów mikrobiologów. Mnie przekonuje usuwanie CO2 i utrzymywanie w zawiesinie.Edytka: oczywiście połączenie napowietrzania i mieszania daje największy przyrost biomasy ale wyników badań dotyczących efektów takiego połączenia w starterach nie znalazłem. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 planuje użyć drożdży Wyeast Munich Lager chcę zbudować na nich starter mam kolbę 1L i 100 g suchego ekstraktu słodowego natomiast nie wiem czy uda mi się zdobyć mieszadło, stąd też moje pytanie czy litrowy starter mieszany ręcznie wystarczy by namnożyć odpowiednią ilość drożdży lagrowych W tamtym roku robiłem starter z tych samych drożdży. Nie mam mieszadła, więc mieszanie było ręczne. Starter (objętość 1,2l) nastawiłem trzy dni przed zadaniem drożdży do brzeczki. Po 24h w rurce, poziom delikatnie wskazywał, że w fermentorze rośnie ciśnienie. Po 48h piana na powierzchni miała 2-3 centymetry. Piwo - Monachijskie jasne - wyszło oczywiście OK. Z drożdży tych zrobiłem w sumie pięć warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Jednak udało mis się zdobyć mieszadło, starter miesza się już od 7 godz a na powierzchni zero piany czy to normalne? ( kolba litrowa zalana niemalże po sam szczyt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 pewnie zależy to od startowej ilości drożdży, ale tak - raczej normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 I kolejny problem ważenie miało być jutro a muszę przełożyć na 5 stycznia, przy założeniu że starter będzie gotowy jutro najdalej po jutrze to czy wytrzyma do poniedziałku? (oczywiście w lodówce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Pewnie, po 48h wstaw do lodówki i niech czeka. Starter może się w lodówce wyklarować, możesz wtedy zlać płyn znad gęstwy i zdać samą gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Chcąc pobudzić do pracy drożdże jeszcze przed zadaniem to najlepiej brzeczką o jakim blg? i czy proces ten rozpocząć brzeczką z filtracji czy gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 weź z odchmielin po gotowaniu brzeczkę raz jeszcze zagotuj, szybko schłodź i w tym drożdże obudź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lili Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Drożdże mi się podzieliły na warstwy po przerobieniu startera ciemna na spodzie jasna na gorze czyżby pozdychały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Drożdże mi się podzieliły na warstwy po przerobieniu startera ciemna na spodzie jasna na gorze czyżby pozdychały ? i żywe poubierały je na czarno po śmierci? zlej delikatnie płyn znad dżordży i jak się czarnej warstwy obawiasz to staraj się delikatnie wydobywać warstwę białą. ja bym się osobiście nie przejmował. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolsport Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Pierwszy raz będę robił starter na drożdżach lagerowych, Czy trzeba go kręcić w temperaturze odpowiadającej zakresowi temperatur pracy drożdży czy może być pokojowa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Temperatura pokojowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się