Lucjan Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Witam! Moim celem jest osiągnąć Pale Ale o jak najbardziej tropikalno-owocowym aromacie, tj. mniej cytrusów, więcej marakui, mango, liczi etc. Zapach ma być jak najbardziej słodki, przy zachowaniu średnio wytrawnego charakteru i niebyt mocnej goryczki. 20l Zacier: pilzneński 3,5kg carahell 0,2kg pszeniczny jasny 0,5kg 30 min w 65* 20 min w 72* Drożdże US-05 w ok. 17-19°C Chmielenie: 30g Marynka 60' 20g Citra 25' 10g Mosaic 20' 20g Rakau 0' 20g Mosaic 0' 10g Citra 0' Po 25g rakau, mosaic i kohatu na zimno. Coś zmienić? Goryczka nie będzie zbyt mocna? Poprzednie Pale Ale robiłem podobnie, ale na mieszance mosaic, citra i chyba chinook, tylko dałem ok. 50g mosaic na zimno. Aromat nie był jakiś niesamowicie mocny, ale zdecydowanie cytrusowy, z mniejszą ilością tropików. Ktoś robił podobne piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Wyrzuć marynke i te z antypodów. Więcej chmielu na zimno. Celowałbym w około 100g na warkę około 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisha Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Określ czy chcesz cytrusy czy tropiki, bo w pierwszym zdaniu piszesz, że chcesz mało cytrusów, a na końcu, że mało tropików Na tropiki radziłbym użyć chmieli takich jak: Topaz - genialny aromat i smak Liczi i porzeczki, Mosaic - klimat wieloowocowy, multiwitamina Rakau - masz i dobrze, bardzo fajne owoce z niego wychodzą, Nelson Sauvin - złożony i mocno owocowy Waimea - owoce tropikalne, mango Czy inne... Możesz spokojnie na chmielić Marynką na goryczkę aczkolwiek, jeżeli chcesz wyciągnąć sporo smaku to polecam chmielenie kaskadowe w 30 min, 16 min, 8 min, 4 min i whirpool. Wówczas będziesz miał sporą ekstrakcję goryczki z chmieli na smak i aromat co przy wysokim %a-k w tych chmielach może doprowadzić do wartości rzędu 40 IBU, a więc wystarczającej jak na 12 blg. Na zimno dorzucić mieszankę chmielu na 3 dni w ilości 3g/L. Przy tropikach bym zacierał raczej w kierunku słodkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Określ czy chcesz cytrusy czy tropiki, bo w pierwszym zdaniu piszesz, że chcesz mało cytrusów, a na końcu, że mało tropików Czytaj dokładnie kolego. Na tropiki zdecydowanie chmiele NZ. Mosaic to multiwitamina, ale taka cytrusowa bardziej imho. Nelson daje fajny efekt białych owoców. Rakau profilem jest ok ale jest niepewny. Pacific jade na goryczke. Citra moze się nie wpasować w to co chcesz. Jak uzyjesz kohatu to daj więcej niz nelsona, bo jest od niego slabszy. Z waimea podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Jak nie chcesz przepłacać za zagramaniczne, to Iunga zamiast Marynki na goryczkę. Super ułożona goryczka i poza tym Iunga ma sama w sobie owocowość taką cytrusową. Moja BIPA z Iungą rewelacyjna. Pomimo 120 IBU nie zalega i nie męczy. Citra, myślę że jest mocno dominująca i napewno nie liczi i mango. Rakau nie używałem więc nie wiem, ale Green Bullet jak dla mnie daje efekt którego byś szukał. Mam z nim bardzo dobre doświadczenia. Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zamiast Citry dałbym Cascade. Piłem parę piw na Citrze i bardziej wyczuwałem cytrusowe aromaty aniżeli multiwitaminę. A swoje piwa zrobiłem na Cascade i miałem fajny aromat multiwitaminy, tropikalnych owoców, kwiatowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Liczi możesz uzyskać dzięki użyciu chmielu Sorachi Ace. W Imperialnym IPA chmielonym wyłącznie odmianą Simcoe przez pierwszy miesiąc miałem aromat multiwitaminy i marakui a gdy się bardziej ułożył przypominał ananasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Przedwczoraj butelkowałem RYE IPA. Przez cały ten proces towarzyszył mi zapach tak podobny do soków/napojów sokopodobnych o smaku multiwitamina, że zdziwiłem się bardziej niż wynikiem PSL w ostatnich wyborach. Zobaczymy co się ułoży w butelkach. Chmieliłem na zimno 100 g Willamette, 75 g Simcoe i 25 g Citry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Na aromat dałbym tylko Mosaic, a najlepiej w ogóle zrobił single-hop Mosaic. Mosaic przełamany jakąś Citrą czy innym podobnym chmielem podbija owocowość, ale multiwitaminowy efekt słabnie. Nie spotkałem się z chmielem bardziej słodkim i multiwitaminowym (no chyba że obecne zbiory są jakieś inne). Ewentualnie można się pobawić nowozelandzkimi odmianami, ale są mniej intensywne i niekoniecznie aż tak słodkie. EDIT: Sam takiego piwa nie robiłem, bo mnie taka słodkość męczy, ale kilka single-hopów na Mosaicu miałem okazję pić. Edytowane 22 Grudnia 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Właśnie rozlałem APA SH Mosaic - 15 litrów do kega i 9 litrów w butelki. Potwierdzam - to piwo to istna bomba multiwitaminowa W aromacie i smaku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Właśnie rozlałem APA SH Mosaic - 15 litrów do kega i 9 litrów w butelki. Potwierdzam - to piwo to istna bomba multiwitaminowa W aromacie i smaku... Jeżeli to nie tajemnica, mógłbyś podać recepturę? Właśnie planuję zrobić APA SH Mosaic, ale jestem za cienki żeby własne receptury układać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Właśnie rozlałem APA SH Mosaic - 15 litrów do kega i 9 litrów w butelki. Potwierdzam - to piwo to istna bomba multiwitaminowa W aromacie i smaku... Jeżeli to nie tajemnica, mógłbyś podać recepturę? Właśnie planuję zrobić APA SH Mosaic, ale jestem za cienki żeby własne receptury układać Korzystałem z receptury znalezionej na forum. Zapomniałem dokładnie do kogo należała. Szczegóły TUTAJ Edytowane 9 Stycznia 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się