Filip C. Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) #1 Stout "Ignacy" (ekstrakty)#2 Pale Ale #3 Belgian IPA #4 Ciemne Belgijskie#5 Blond#6 Saison #7 Dubbel#8 witbier #9 Dubbel#10 "kundel" (bezstylowiec)#11 nzipa#12 Ignacy v 2.0 (stout)#13 Black IPA Edytowane 4 Marca 2015 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) 07.07.2014r. #1. Stout 13 blg http://www.browamato...3249&sortuj=kod SUROWCE: ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg palony jęczmień 300 g East Kent Golding 30 g East Kent Golding 20 g Drożdże Safale S-04 GOTOWANIE: palony jęczmień (w muślinowej siateczce) po kilkunastu minutach podgrzewania, wyjęty przed dodaniem ekstraktów East Kent Golding 30 g – 60 min East Kent Golding 20 g – 10 min Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 15l, 17 Blg CHŁODZENIE: Wanna. Tylko do ok. 28-29C!!!, dolano 0,5l pozostałej brzeczki+ ok. 4,5l wody. Wyszło ok. 19l przy OG 13 blg FERMENTACJA: drożdże zrehydratyzowane, S-04 Temperatura zadania drożdży 30C!!!!!, przeniesione do piwnicy (19C). Burzliwa: D0 (07.07)- 24C-22C (fermentor schładzany mokrymi ręcznikami i butelkami z lodem) D1 (08.07)- 19C D2-D3 (09.-10.07)- 20C D4-D9 (11.07-16.07) 21C // D8- 5,5blg D10-D11 (17.07-18.07) 20,5C Cicha: 7 dni, piwnica (ok.20C) FG 5 blg ROZLEW: 25.07.2014 r. 2,0 vol. 18l w wiadrze+1l syropuà 89g glukozy UWAGI: - temperatura zadania drożdży zgodnie z instrukcją BA („schłodzić brzeczkę poniżej 30C”) Po tygodniu piwo już dosyć się nagazowało, lekko kwaskowate (ale nie nieprzyjemnie). Lekkie dobre piwko. Po miesiącu od butelkowania piwo zrobiło się niedobre. Bardzo dużo rozpuszczalnika i w ogóle jakieś takie mocno średnie. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) 29.07.2014 r. #2. Belgian Pale Ale 13 blg http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html Miał być BPA.. a wyszło coś innego.. drożdże S-04 zamiast wyeast 3522 (nie wiedziałem, że paczka puchnie nie 3h –jak na opakowaniu- tylko 3 dni ;p ) SUROWCE: Słód Pale ale 3,4kg Słód Monachijski 0,4kg Słód Melanoidynowy 40 0,2kg Słód Abbey 0,4kg Chmiel Saaz 45g Chmiel Styrian Goldings 30g Mech irlandzki 4g Drożdże S-04 ZACIERANIE: woda do zasypu – 14l, 65C 30' - 63C 40' - 73C 5' - 78C WYSŁADZANIE: użyłem 13l wody 75C- nie pamiętam ile łącznie odebrałem GOTOWANIE: 70 minut 60' Saaz 45 g 12' Styrian Goldings 30 g 12’ Mech 4g (zrehydratyzowany) Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 12l, 17 Blg (do 13 blg trzeba było dolać ok. 4l wody -> 16l, OG 13 blg) CHŁODZENIE: Wanna plus zamrożone PET-y do ok. 18C, FERMENTACJA: drożdże S-04 (rehydratacja) Temperatura zadania drożdży 18C, przeniesione do piwnicy (ok. 20C). Burzliwa: D1 (30.07)- 21C D2 (31.07)- 23C-21C rano położyłem obok wiadra zamrożone PET-y, po pracy temp. Spadła do 21C D3 (01.08)- 23C-22C D6-D11 (04.08-09.08) 21C // D11- 3,5 blg D15- (30.11) 19,5C // 2,5 blg Cicha: 10 dni, piwnica (ok. 20C) FG: 3,5 blg ROZLEW: 24.08.2014 r. 90 g glukozy – 6g/litr UWAGI: -degustacja bardzo zwięzła: wyszło ok ;-) Edytowane 20 Grudnia 2014 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) 22.08.2014 r. #3 Belgian IPA 15,5 blg http://twojbrowar.pl...-tak/zestaw-20l SUROWCE: Pilzneński 2,4kg Pale ale 2,5kg Cara Blond 0,2kg Biscuit 0,15kg Cukier kandyzowany biały 0,2kg Apollo - 15g Cascade - 40g Amarillo - 55g Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes ZACIERANIE: woda do zasypu – 15l, 72C 68C- 70' 78C- 5' WYSŁADZANIE: użyłem 12l wody 75C- nie pamiętam ile łącznie odebrałem GOTOWANIE: 65 minut 60' Apollo 15 g 30' Cascade 15 g 20’ Cascade 15g 20’ Amarillo 15g 15’ Mech irlandzki 4g (zrehydratyzowany) 10’ Amarillo 20g 10’ cukier 200g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszło 16,5l, 21 Blg (do 15 blg dolałem ok. 4,5l wody -> 21l, OG 15,5 blg) CHŁODZENIE: Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania FERMENTACJA: drożdże Wyeast 3522- starter (3tygodniowy) Temperatura zadania drożdży 15C, przeniesione do piwnicy (ok. 18C). Burzliwa: D1 (23.08)- 17,5C D2-D3 (24.08-25.08)- 21C D4 (26.08)- 19,5C D5 (27.08)- 19C – fermentor przeniesiony z piwnicy (18C) do domu (22C) D6 (28.08)- 21C D8-D11 (30.08-03.09)- 22C // D11- 3,5 blg D14 (06.09)- 22,5C D15 (07.09)- 23C Cicha: 6 dni, piwnica (ok. 18C) 08.09.2014r. (4 dni przed końcem) – chmielenie na zimno (cascade 10g, amarillo 20g) FG: 3 blg ROZLEW: 12.09.2014 r. 126 g glukozy (6g/litr) rozpuszczone w 1l wody UWAGI: -degustacja znowu zwięzła- bardzo ok ;-) Undeath: u Ciebie bardzo słaby aromat, lekkie jakieś cytrusy i owoce tropikalne. Niestety przeważa delikatny DMS jak się zakręci szklanką ale nie jest mocny, na równi z zapachem chmielu. Są lekkie fenole przyjemne. Piana bardzo ładna. Lekko mętne. W smaku okej wytrawny. Lekko gryzące wysycenie, goryczka fajna mocna ale nie zalega i po chwili znika. Zastępuje ją finisz wytrawny i lekko alkoholowy. Alko rozgrzewający, ale nie mocny i nie narzuca się. Ogólnie bardzo fajne w smaku. Tylko ten aromat.. szkoda że taki płaski bo ma potencjał to piwo Ogólnie twoje piwko ma bardziej belgijski charakter od mojego. Powiem ci że po ogrzaniu fajny ten BIPA. Alkohol podbił trochę chmiel wyszły mocniejsze fenole, DMS przykryty całkiem. Nieźle ci to wyszło Edytowane 20 Grudnia 2014 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) 07.09.2014 r. #4 Belgian brown abbey 17 blg http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html SUROWCE: Słód pilzneński 1,8kg Słód pale ale 1,8kg Słód monachijski 25 1,1kg Słód Castle Crystal 150 0,8kg Słód Chocolate 0,1kg Chmiel H.Hersbrucker 15 g, Chmiel Tettnanger 10 g Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes ZACIERANIE: woda do zasypu – 15l, 68C 68C- 40' 75C- 20’ 79C- 2' WYSŁADZANIE: użyłem 13l wody 75C- nie pamiętam ile łącznie odebrałem GOTOWANIE: 90 minut 75' H.Hersbrucker 15 g 15’ Tettnanger 10 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszło 15,5l, 20 Blg (do 20 blg dolałem ok. 3,5l wody -> 19l, OG 17 blg) CHŁODZENIE: Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania FERMENTACJA: drożdże Wyeast 3522- gęstwa z #3 BelgianIPA (2dniowa) ok.85 ml- mrmalty conc.- 3.4, non-yeast % -12) Temperatura zadania drożdży 16C, przeniesione do piwnicy (ok. 18C). Burzliwa - 21 dni: D1 (08.08)- 18C-19C D2-D6 (09.08-13.08)- 22C // D4 fermentor przeniesiony z piwnicy do domu D7-D8 (14.08-15.08)- 22,5C D9 (16.08)- 23C D10-D11 (17.08-18.08)- 23,5C // D10- 5,5 blg D12-D16 (19.08-23.08) 23C D18 (25.08)-21C // 5 blg Cicha: 18 dni, piwnica (ok. 18C) FG: 5 blg ROZLEW: 15.10.2014 r. 133 g glukozy, 7g/litr. 18l+1l syropu UWAGI: -26.10 – niedobre. Jeszcze alkohol się nie ułożył, likko kwaśne, czuć drożdże -02.12- piwo nadal mocno kwaśne i ogólnie niezbyt mi przez to smakuje Undeath 04.11.2014 r. (piwko ok. 15C): : Piwo z butelki pachnie typowo belgijsko ale też drożdżami dość mocno, nic niepokojącego nie ma w zapachu. W smaku lekko słodki z finiszem wytrawnym - alkoholowym typowym dla młodych piw, za 2-3 miesiące będzie inaczej smakowało, jest jeszcze nieułożone. Wysycenie ma za bardzo wysokie to piwo, nie wiem czy czegoś nie dożarły sobie drożdże, przy takim odfermentowaniu, ogólnie kontroluj to nagazowanie. Wyszedł ci rasowy belg, ładne fenole, do tego estry bananowe i gumy balonowej, przechodzące w lekki rozpuszczalnik. W smaku wysycenie podnosi lekko kwasowość piwa, alkohol po ogrzaniu mocny i lekko rozgrzewający. Piwo jeszcze dość młode, wrzuciłbym na twoim miejscu je jeszcze do leżakowania na kilka miesięcy, ale kontrolował to nagazowanie. Nawet smaczne, niektóre blondy są często dla mnie za wytrawne. 2ga deustacja Undeatha (18.02.2015 r.) Edytowane 18 Lutego 2015 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) 02.10.2014 r. #5 Belgian Blond 17 blg http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html SUROWCE: Słód Pilzneński 4,3kg Słód Cara Blond 0,4kg Słód Biscuit 0,3kg Słod Aroma 0,1kg Cukier kandyzowany jasny 0,5kg Chmiel Lubelski 20g Chmiel Marynka 20g Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes ZACIERANIE: woda do zasypu – 13l, 65C 63C- 30' 72C- 40’ 78C- 5' WYSŁADZANIE: użyłem ok. 14l wody 78C- odebrałem 20l przy 15 blg GOTOWANIE: 90 minut 70' Marynka 20 g 20’ Lubelski 20 g 10’ cukier kandyz. 0,5 kg Po gotowaniu parametry piwa: Wyszło 13,5l, 22 Blg (do 22 blg dolałem ok. 4,5l wody -> 18l, OG 17 blg) + litr startera= 19l CHŁODZENIE: 1h Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania FERMENTACJA: drożdże Wyeast 3522- gęstwa z #4 Brown abbey (4dniowa) ok.80 ml- mrmalty conc.- 4.0, non-yeast % -12) Temperatura zadania drożdży 16C, przeniesione do piwnicy (ok. 18C). Burzliwa - 18 dni: D1 (03.10)- 17C-18C D2 (04.10)- 19C-20,5C D3 (05.10)- 19,5C – fermentor przeniesiony do domu D4 (06.10)- 21C D5-D18 (07.10-20.10)- 22,5C-23C // D16- 2,5 blg Cicha: 26 dni, piwnica (ok. 15C) FG: 2 blg ROZLEW: 14.11.2014 r. 18l w wiadrze+1l syropuà 150g glukozy (12C) REFERMENTACJA I LEŻAKOWANIE: temp. pokojowa 16 dni (20C-22C) 30.11.2014 r. – butelki do piwnicy (ok. 10C) Planowane leżakowanie: 2,5 miesiąca -> początek lutego 2015r. UWAGI: -połowa grudnia- piwo po miesiącu leżakowania smakuje i pachnie bardzo dobrze, alkohol się jeszcze zdecydowanie nie ułożył degustacja Undeath'a (18.02.2015 r.) Edytowane 18 Lutego 2015 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) 09.10.2014 r.#6 Saison 15 blg http://www.homebrewi...wcow-p-678.htmlSUROWCE:Słód Pilzneński Weyermann 2,7kgSłód Wiedeński Weyermann 0,8kgSłód Pszeniczny Weyermann 0,7kgSłód Carahell Weyermann 0,2kgSłód Caraaroma Weyermann 0,2kgSłód Zakwaszający Weyermann 0,1kgChmiel Marynka 9,5% AK 30gChmiel Saaz (Żatecki) 3,2 % AK 30gglukoza 0,3kgcuracao 20gDrożdże Wyeast 3724 Saison AleZACIERANIE:woda do zasypu – 14l, 70C64C- 60'72C- 20’75CWYSŁADZANIE:woda ok. 76C-do uzyskania ok. 21l przy mniej więcej 10 blgGOTOWANIE: 65 minut65' Marynka 30g20’ Saaz 20g20’ curacao 20g5’ glukoza 300g5’ Saaz 10gPo gotowaniu parametry piwa:Wyszło 16,5l, 17 Blg(dolałem ok. 2,2l wody -> ok. 19l, OG 15 blg + 2litry startera= 21l)CHŁODZENIE: 1h20Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczaniaFERMENTACJA:drożdże Wyeast 3724- starter z brzeczki po #5 Blond (rozcieńczona do 9 blg, wyszło ok. 2l), 4dniowyTemperatura zadania drożdży 19C, przeniesione do piwnicy (ok. 18C).Burzliwa - 28 dni:D1-D2 (10.10-11.10)- 19CD3-D4 (13.10-14.10)- 22C // D3 fermentor przeniesiony do domuD5-D12 (15.10-22.10)- 23CD14 (23.10)- 22C // 5,5 blgD15 (24.10)- 21.5CD16 (25.10)- 21CD17 (26.10)- 21.5CD18 (27.10)- 22CD19-D28 (28.10-07.11)- 23C-24C // D20- 3 blg, D28- 2,5 blgCicha: 27 dni, piwnica (ok. 15C)FG: 2 blgROZLEW:04.12.2014 r.170g glukozy w litrze wody (temp. piwa w momencie rozlewu 16C) - 4,2g/0,5litraREFERMENTACJA I LEŻAKOWANIE:temp. pokojowa 14 dni (20C-22C)16.12.2014 r. – butelki do piwnicy (ok. 10C)planowane leżakowanie- 2 miesiąceUWAGI:degustacja Undeath'a Edytowane 1 Marca 2015 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) 22.10.2014 r. #7 Belgian Dubbel 17 blg http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html SUROWCE: Słód Pale ale 3,8kg Słód Monachijski 25EBC 0,7kg Słód Special B 0,3kg Słod Crystal 400 0,25kg Słód Aroma 0,2kg Cukier kandyzowany płynny 200ml Cukier trzcinowy 0,25kg Chmiel Saaz 40g Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes ZACIERANIE: woda do zasypu – 13l, 66C 63C-64C- 20 65C- 10' 73C- 40’ 78C-3’ WYSŁADZANIE: 13 litrów wody w ok. 78C-do uzyskania ok. 19,5l GOTOWANIE: 100 minut 80' Saaz 40g 15' cukry Po gotowaniu parametry piwa: Wyszło 15l, 22,5 Blg (dolałem ok. 5l wody -> ok. 20l, OG 17 blg) CHŁODZENIE: Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania FERMENTACJA: drożdże Wyeast 3522- gęstwa po #5 Blond, 2dniowa. Gęstwa wlana bezpośrednio do brzeczki (uprzednio zrobiony starter ze zmieszanych gęstw po #4 brown abbey i #5 blond coś dziwnie śmierdział klejem- poszło wszystko do kibla, nie miałem już drugiej brzeczki na następny starter) Temperatura zadania drożdży 17C. Burzliwa - 26 dni: D1 (23.10)- 17C D2 (24.10)- 18C D3 (25.10)- 21C D4 (26.10)- 22C D5-D15 (27.10-06.11)- 23C //D14- 3 blg D17-D19 (08.11-10.11)- 22.5C D21 (12.11)- 23C D26 (17.11)- 23C// 2,5 blg Cicha: 26 dni, piwnica (ok. 15C) FG: 2,5 blg ROZLEW: 12.12.2014 r. 2.8 vol 135g glukozy w litrze wody (temp. piwa w momencie rozlewu 11C), 19,5l+1l syropu= 20,5l 3,3g/0,5litra planowane leżakowanie- 3 miesiące UWAGI: - Edytowane 3 Lutego 2015 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) 15.11.2014 #8 Witbier 11 blg (receptura na bazie #126 Undeath’a) SUROWCE: Optima Pilzneński - 2,2 kg Pszenica niesłodowan (płatki) - 2 kg Weyermann Carapils - 0,2 kg Owies - 0,2 kg Kolendra 15 g Skórka z 3 pomarańczy i 1 cytryny - 100 g Saphir 4,3% 40 g EKG 5,6% 20 g Pożywka Wyeast Nutrition Blend 2g Drożdże 3724 saison, gęstwa 8-dniowa ZACIERANIE: woda do zasypu – 14,5l kleikowanie 7l 55 (?)C, do wrzenia .. potem dolano łącznie 7,5l zimnej wody 54C- 30' 68-62C- 40' 73-71C- 25 75C- 5' WYSŁADZANIE: wysładzanie dałn- nie wiem ile wody, był mały dramat- ciągle filtracja stawała. Ostatecznie wyszło 21l w 2,5h. Najpierw dolewałem gorącej wody, mieszałem, czekałem chwilę aż się ułoży, zawracałem do klarowności i tak w kółko do uzyskania ok. 15l. Potem mnie to zmęczyło i przelałem całość do garnka, podgrzałem do 75C i z powrotem do filtratora.. po tym zabiegu ostatnie 6l poszło już całkiem gładko. GOTOWANIE: 60' Saphir 25 g 15' Saphir 15 g 15’ pożywka 2g 5' Kolendra 8 g i skórka pomarańczy i cytryny 100 g 1' Kolendra 7 g 0' w 70C 20 g EKG Po gotowaniu parametry piwa: Wyszło 15l, 15 Blg (dolałem ok. 5,5l wody -> ok. 20,5l, OG 11 blg) Chłodzenie: Wanna plus zamrożone PET-y do ok. 25C, resztę temperatury zbiła przygotowana w zamrażalniku woda do rozcieńczenia FERMENTACJA: drożdże 80-90ml (mrmalty ok. 100 ml), wrzucona bez rozrusznika Temperatura zadania drożdży 17,5C, przeniesione do piwnicy (13-10C). Burzliwa: D1 (16.11)- 17,5C (fermentator z powrotem do domu) D2 (17.11)- 19C-20,5C D3 (18.11)- 21C D4-D13 (19.11-28.11) 22C // D10- 5blg D15- (30.11) 19,5C // 2,5 blg Cicha: 11 dni, piwnica (ok.10C) FG: 2 blg ROZLEW: 10.12.2014 r. 2,5 vol. 20l w wiadrze+1l syropuà 120g glukozy (12C) temp. pokojowa (20C-22C) 16.12.2014 r. – butelki do piwnicy (ok. 10C) UWAGI: - Czas pracy 10 h... do 04:30 :O degustajca: 19.12.2014 r. Undeath, 03.01.2015 r. kyniekk Edytowane 5 Stycznia 2015 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Widzę, że jednak się zdecydowałeś na prowadzenie notatek No to wytrwałości życzę! Dzisiaj zobaczymy tego witka co tam wymodziłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Widzę, że jednak się zdecydowałeś na prowadzenie notatek No to wytrwałości życzę! Dzisiaj zobaczymy tego witka co tam wymodziłeś i nawet porobiłem odsyłacze w spisie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 #6 Saison 15 blg (Grand Champion od Dori) Czyżbyśmy już znali Grand Championa 2015? Bo Grand Champion Belgian Pale Ale jest z 2010. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Czyżbyśmy już znali Grand Championa 2015? Bo Grand Champion Belgian Pale Ale jest z 2010. Rzeczywiście.. zgodnie z informacją na hb "Piwo wykonane według tej receptury zajęło w swojej kategorii I miejsce w VII KPD w Żywcu w 2009r." a nie GCh musiało mi się to wszystko zlać w jedno ;-) już zmieniam. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) 02.12.2014 r.#9Belgian Dubbel 19,5 blghttp://www.homebrewi...egom-p-820.htmlSUROWCE:Słód pilzneński Strzegom 5kgSłód wiedeński Strzegom 1kgSłód karmelowy 300 Strzegom 0,4kgSłód karmelowy czerwony Strzegom 0,2kgChmiel aromatyczny Perle (5% AK) 30gChmiel aromatyczny Spalt Select 15gBelgijski ciemny cukier kandyzowany 0,5kgDrożdże piwowarskie Safbrew T-58Pożywka wyeast nutrient blend 2gZACIERANIE:woda do zasypu – 19.5l, 72C64C- 40'72C- 20'76C mash outWYSŁADZANIE:woda w ok. 78C-do uzyskania ok. 23l (ostatnie wysłodziny miały 5blg)GOTOWANIE: 60 minut60' Perle 30g10' Spalt Select 15g10' cukier kand. 0.5kg10' pożywka 2gPo gotowaniu parametry piwa:Wyszło 15l, 22,5 Blg(dolałem ok. 5l wody -> ok. 20l, OG 19,5 blg)CHŁODZENIE:Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczaniaFERMENTACJA:T-58 (rehydratacja)Temperatura zadania drożdży 17,5C.Burzliwa - 39 dni:D1 (03.12)- 18C-19CD2 (04.12)- 22.5CD3 (05.12)- 21,5CD5 (07.12)- 20.5CD6-D12 (08.12-14.12)- 21C // D12- 7 blg, podniesiono temp. do 24C (wanna z ciepłą wodą)D13 (15.12)- 22.5CD14-D23(16.12-25.12)- 22C // D23- 6,5 blgD24 (26.12)- 24CD25-D26 (27.12-28.12)- 21CD39 (10.01)- 20,5C 6,5 blg- przeniesione do drugiego fermentora i do piwnicy (ok. 10C)Cicha: 39 dniFG: 5,5 blgROZLEW:18.02.2015 r.2.8 vol122g glukozy w litrze wody (temp. piwa w momencie rozlewu 11C), 17,5l+1l syropu= 18,5l (3,3g/0,5litra)planowane leżakowanie- 3 miesiąceKOMENTARZ:- miałem do tego gęstwę 3522 (po #7)... ale jakoś mi dziwnie śmierdziała. Ostatecznie zdecydowałem się na T-58.. Edytowane 19 Marca 2015 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Spróbowałem witka twojego: Barwa: Jasny pomarańcz, lekko mętne jak na wita przystało. Piana: Na początku jest biała duże pęcheżyki, szybko opada i znika. Aromat: Czuć sporo fenoli, potem lekkie cytrusy, kolendra w tle. Po zamieszaniu wychodzi trochę kwiatowości i ziołowości z chmieli, ale też dość mocny alko i lekki rozpuszczalnik. Smak : To co w aromacie. Piwo wydaje się dość lekkie, ale jest nawet średnio treściwe, ciekawe ogólnie. Dość mocno wysycone, ale to wzmacnia pijalność jego, wychodzą fenole, goryczki brak. Lekko kwaskowate i zbożowe. Sporo smaków Ogólne wrażenia: Ciekawe złożone piwko bez większych błedów, jedynie brak piany i lekki rozpuszczalnik, który wychodzi wraz z ogrzaniem, ale jest bardzo dobrze wypiłem z przyjemnością Bardzo mocny belgijski charakter ogólnie przyjemne fenole Spiłbym drugie Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) 20.12.2014 r. #10 kundelek SKŁAD: Słód pilzneński premium Weyermann 4,2 kg Słód karmelowy 30 Strzegom 0,2 kg Chmiele: Na goryczkę: Apollo 19,5% - 10g Na aromat: Cascade 7,7% - 20g Amarillo 8,9% - 20g Mech irlandzki 4g Drożdże: wlp090 gęstwa (jednodniowa) ok. 80 ml ZACIERANIE: woda do zasypu – l3 l, 70C zacieranie na lenia: 69C-68C 60' , potem wygrzew w 75C WYSŁADZANIE: woda 13l w ok. 78C-do uzyskania 19,5l (~13 blg) GOTOWANIE: 60' 60' apollo 5g 30' apollo 5 g 15' mech irl. 4g 5' amarillo 10g 5' cascade 10g 0' amarillo 10g (w 70C podczas chłodzenia) 0' cascade 10g (w 70C podczas chłodzenia) reszta: amarillo (20g) i cascade (10g) na cichą Po gotowaniu parametry piwa: Wyszło 13l, 17,7 Blg (dolałem 7,6l wody -> ok. 21l, OG 11 blg) CHŁODZENIE: Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczania FERMENTACJA: WLP090 gęstwa (jednodniowa) ok. 70 ml Temperatura zadania drożdży 16C. Burzliwa - 9 dni: D1 (21.12) 17C-18C D2-D6 (22.12-26.12) 19C // D6- 4 blg D8-D9 (28.12-29.12) 20,5C // D8- 2,5 blg, przy zlewaniu na cichą: aromatu ameryk. chmieli ma troszeczke, w smaku wodniste i bez wyrazu Cicha: 13 dni, piwnica ok. 9C FG: 2,5 blg ROZLEW: 10.01.2015 r. 2,5 vol 20,5l w wiadrze+1l syropu -> 123g glukozy (12C) KOMENTARZ: - Edytowane 17 Lutego 2015 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) 07.02.2015 r.#11 nzipa 14 BLGSKŁAD:Słód pale ale Weyermann 4,5 kgSłód Carapils 0,3 kgChmiele:Pacific Gem 30g + 30g na zimno - bardzo miły, łagodny, żywiczny zapachWakatu 30g- trochę bardziej kwaskowaty od Pacific, też dosyć przyjemnyMotueka 20g + 10g na zimnoDrożdże: US-05ZACIERANIE:woda do zasypu – l3 l, 70Czacieranie na lenia: 66C - 68C 60' , potem wygrzew- 78CWYSŁADZANIE:woda 17l w ok. 78C-do uzyskania 19,5l (~11 blg)na początku gotowania odebrano ok. 1l brzeczki na starter do 1056GOTOWANIE: 65'60' do końca- Pacific gem 15g8' do końca- Wakatu 30g0' Pacific gem 15g0' Motueka 20gPo gotowaniu parametry piwa:Wyszło 13,5l 17 Blg(dolałem 3l wody -> ok. 16,5l OG 14 blg)CHŁODZENIE:Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczaniaFERMENTACJA:US-05 jedna saszetka (rehydratacja w ok. 120ml wody)Temperatura zadania drożdży 16,5C.Burzliwa - 10 dni:D1 (08.02) 17C-18CD2 (09.02) 19,5C-21CD3-D10 (10.02-17.02) 20C-21C // D10- 2 blgCicha: od 17.02 -> 16 dni, piwnica (ok.10C), chmielenie na zimno: (27.02)FG: 2 blgROZLEW: 05.03.2015 r.nagazowanie 2,2 vol -> 76g glukozy/ 17 litrów piwa (16l + litr syropu)/ temp. piwa 13CREFERMENTACJA I LEŻAKOWANIE:temp. pokojowa 21 dni (20C-22C)26.03.2015 r. – butelki do piwnicy (ok. 11C)KOMENTARZ:- Edytowane 28 Marca 2015 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) 12.02.2015 r.#12 Ingacy v 2.0 (stout) 12 BLGSKŁAD:Słód pale ale Weyermann (5,5-7,5 EBC) 3,2 kg (80%)Słód pszeniczny jasny Weyermann (3-5 EBC) 0,4 kg (10%)Słód Carafa II Weyermann (1100-1200 EBC) 0,2 kg (5%)jęczmień palony Weyermann 0,2 kg (5%)Chmiele:East Kent Goldings, 2014 5%aa - 50gDrożdże: Wyeast 1056 American Ale (starter z 11go lutego, ok. 1,8l)ZACIERANIE:woda do zasypu – l3 l, 70Czacieranie na lenia: 66C - 67C 60' , potem wygrzew- 78CWYSŁADZANIE:woda 15l w ok. 78C-do uzyskania 20l (~10,5 blg)GOTOWANIE: 60'60' EKG 50gPo gotowaniu parametry piwa:Wyszło 16l 15 Blg(dolałem 6l wody -> ok. 22l OG 12 blg)CHŁODZENIE:Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczaniaFERMENTACJA:Temperatura zadania drożdży 16C.Burzliwa - 14 dni:D1 (13.02) 17C-19CD2-D4 (14.02-16.02) 20,5C-19,5CD5-D14 (17.02-26.02) 21C // 2 blgCicha: od 26.02 -> 10 dni, piwnica (ok.10C)FG: 2 blgROZLEW: 08.03.2015 r.Nagazowanie nie więcej niż 2,0 vol 87 g glukozy na 23,5l w 13C (22,5l + 1l syropu)REFERMENTACJA I LEŻAKOWANIE:temp. pokojowa 18 dni (20C-22C)26.03.2015 r. – butelki do piwnicy (ok. 11C)UWAGI: Undeath - degustacja Edytowane 5 Maja 2015 przez DoyoursTupid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Do warzenia sobie otworzyłem Twoją 4 warkę Belgian Brown Abbey: Barwa: Brunatno czarne, nie przejrzyste, lekko mętne. Piana: Poezja, przepiękna piana od początku do końca w postaci kremu oblepiająca szkło Beżowa drobnopęcheżykowa... Świetna jak na belga! Aromat: Śliwka, lekka miodowość, delikatny alkohol, w tle gdzieś palonka. Na pierwszym planie wychodzi od razu nuta belgijska. Smak : I tu też jest bardzo dobrze. Pierwsze co uderza to gładkość tego piwa, pamiętam, że piłem je w listopadzie i było bardzo nie ułożone, teraz jest już bardzo dobrze. Piwo wypełnia usta jest delikatne kremowe, idealnie wytrawne, skontrowane delikatną słodyczą, goryczka niska. Finisz alkoholowy i kwaskowaty ale przyjemny nie zalegający rozgrzewający przełyk. Bardzo delikatny rozpuszczalnik w tle. W aromacie powtórka śliwka do tego lekkie utlenienie (ale na plus) bardzo delikatna palonka przykryta ładnymi fenolami. Ogólne wrażenia: Świetne piwo w odbiorze za cholerę bym nie powiedział że to 17 blg jest. Wyszedł ci bardzo fajny ciemny belg przyjemny w odbiorze Można to piwo wypić i spokojnie wziąć drugie nie przytłacza i nie zalega, ale czuć lekko alkohol choć tego się nie da uniknąć dopełnia on ładnie całość piwa. Warto jednak takie piwka przeleżakować! Później otworzę sobie jeszcze Twoją 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Drugie piwko to wcześniej zapowiedziana 5 czyli Belgian Blond: Barwa: Przygaszony złoty, lekko mętne - opalizujące. Piana: Ładna ale nie tak jak w poprzednim piwie, drobnopęcheżykowa biała, opada do opaski i zostaje. Aromat: Pierwsze co uderza to spore fenole i estry, ale druga rzecz jaka wychodzi to alkohol, guma balonowa i lekki rozpuszczalnik. Smak : W smaku też bardzo fajny odbiór, piwo gładkie, średnio słodowe - trochę treściwe, z finiszem wytrawnym, kwaskowatym zalegającym na języku. Głównie dominuje słodycz, brak goryczki, wysycenie spore, lekko kwaskowate. Ogólne wrażenia: To piwko trochę gorsze od poprzednika, ale nie jest źle. Jedynym mankamentem jest ten rozpuszczalnik który z ogrzaniem wychodzi dość mocno i gryzie przełyk i nos... Jest rozgrzewający alkohol ale gryzący i zalegająca kwaskowatość. Piwo jest fajnie ułożone i ciekawi mnie ta gładkość w obydwóch piwach Spiłem z przyjemnością je choć drugiego bym nie prosił o powtórkę było trochę za ciężkie i przytłaczające Mam jeszcze jedno piwko ale to na przyszły tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) 01.03.2015 r.#13 Black IPA 18 BLGSKŁAD:Słód pilzneński Weyermann (2,5-4 EBC) 5 kg (78%)Słód Monachijski II Weyermann (20-30 EBC) 630 g (10%)Słód Crystal Castle (150 EBC) 250 g (4%)Słód Carabohemian Weyermann (170-220 EBC) 250 g (4%) Słód Carafa III Special Weyermann (1300-1500 EBC) 250 g (4%) Mech irlandzki- 4 g Chmiele:Magnum PL 2014, 12,0%aa - 50g Centennial USA 2014 8,5%aa – 25g + 75g na zimno Columbus USA 2014 15,5%aa – 16g + 13g na zimno Simcoe USA 2014 11,4%aa – 50g na zimno Amarillo (bd. odnośnie roku zbioru czy aa) - 37g na zimno Cascade (bd. odnośnie roku zbioru czy aa)- 24g na zimno Drożdże: Wyeast 1056 American Ale (gęstwa po #12- 3dniowa)- ok. 170 ml (mrmalty pokazał 173 ml dla: 18 plato, 21l, ycb/m 2, nyp 10) ZACIERANIE:woda do zasypu – 19,5l 70C66C-67C -60 minut 70C -15 minut 77C -5 minut ph zacieru 5,5 WYSŁADZANIE:woda (+8 ml kwasu mlekowego 80% na 20 l wody - ph 5,5) 13 l w ok. 78C-do uzyskania 23 l (~ 16 blg), 1l z początku gotowania poszedł na rozrusznik dla gęstwyGOTOWANIE: 90'60' do końca Magnum 50g 20' do końca Centennial 25 g 20' do końca Columbus 16gPo gotowaniu parametry piwa:Wyszło 13 l 23 Blg(dolałem 3,6 l wody i ten 1l brzeczki z drożdżami-> ok. 17,5 l OG 18 blg)CHŁODZENIE:Wanna plus zamrożone PET-y + schłodzona woda do rozcieńczaniaFERMENTACJA:Temperatura zadania drożdży 17C.Burzliwa - 11 dni: D1-D6 (02.03- 07.03) 18,5C-19,5C D7 (08.03) 20C D8 (09.03) 21C D9 (10.03) 22C // za ciepło- fermentor przeniesiony na noc do nieco chłodniejszej łazienki D10 (11.03) 19,5C-20C // rano brak ciśnienia w rurce, fermentor przeniesiony z powrotem do kuchni, ok. 16:00- 20C i z powrotem ciśnienie ;-) D11 (12.03) 21C // 4 blg Cicha - 16 dni: 12.03.2015 r. - do piwnicy (ok. 10C) Na zimno: 23.03.2015 r. Centennial – 75g Columbus – 13g Simcoe – 50g Amarillo – 37g Cascade – 24g razem: ~200g FG: ok. 4 blgROZLEW: 28.03.2015r. odebrałem znad chmielin ok. 15l nagazowanie: 2.1-2.2 vol 68 g glukozy na 16l w 14C (15l + 1l syropu) REFERMENTACJA I LEŻAKOWANIE:temp. pokojowa 12 dni (20C-22C)08.04.2015 r. – butelki do piwnicy (ok. 10C)KOMENTARZ: piwko zajęło 9. miejsce na X Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu (maj 2015) https://www.youtube.com/watch?v=2b3n87oLJjI ;-) Edytowane 26 Maja 2015 przez Filip C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Na zimno: Centennial 75g, Simcoe 36g na zimno (zastanów się czy nie dać więcej) Dałbym coś innego bardziej aromatycznego Niż 75 g Centenniala nie masz niczego innego? A tym czasem spróbowałem warkę nr 6 Saison Twoją: Barwa: Mocna herbata, ładnie klarowna.Piana: świetna gęsta, kremowa drobno i średnio pęcheżykowa, zostaje do końca dość spora i oblepia szkło.Aromat: Przede wszystkim mocne fenole i belgijski charakter, druga rzecz to lekka kwaśna pomarańcza.Smak : Belgia pełną gębą, piwo wytrawne, odczucie kwaskowate, z lekką goryczką do tego ładny rozgrzewający alkohol i posmak chlebowo-pomarańczowy. Piwo mało treściwe, w aromacie retronosowo przebija się pomarańcza podbita alkoholem. Ogólne wrażenia: Całkiem dobre piwo, lekko alkoholowe ale bez żadnych wad. Nie jestem za Saisonami za bardzo i to piwo też go za bardzo nie przypomina, bardziej mi pasuje tutaj dubbel z pomarańczą, ale i tak główny profil tego piwa to fenole belgijskie Dzięki za piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 dzięki za ocenę saisona z amerykańskich chmieli zostało mi: 15g columbusa, 50g simcoe, 10 g cascade i ze 20 g amarillo.. z tym, że nie orientuje się z którego są roku i przez pewien czas trzymałem je w szafie.. mam więc pewne wątpliwości co do ich świeżości ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) Wczoraj spiłem Dry Stouta Twojego:Barwa: Czarna stoutowa, rubinowe refleksy, klarowne.Piana: Ładna gęsta, kremowa, drobnopęcheżykowa, nalewa się na 2 cm powoli opada, pod koniec szklanki znika.Aromat: Nie za mocny, uwięziony w szkle, ale czuć bardzo delikatne estry, i palonkę. Reszta aromatu czysta brak wad.Smak : Bardzo fajne gładkie w odbiorze, piłem piwo troszkę za ciepłe, ale smakowało mi, palonka zrównoważona idealnie, nie ma popiołu nie ściąga. Piwo delikatnie jeszcze za mało kwaskowate jak na dry stouta i przechylone w stronę słodyczy, ale może to i lepiej, bo było bardzo pijalne. Delikatnie wodniste, goryczka bardzo niska wręcz na progu jej bycia. W aromacie znowu delikatna zbożowa - jęczmienna paloność i estry.Ogólne wrażenia: Przyjemne, mocno pijalne piwo. Poprawny dry stout, delikatnie tak jak pisałem za mało kwaskowaty, ale wpasowujący się w styl. Jedyne co bym się doczepił to piana, jak na początku była bardzo ładna gęsta, tak w połowie picia znika całkiem i ciężko ją odbudować. Dzięki za piwko było smaczne! Edytowane 5 Maja 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip C. Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 dzięki, dzięki cieszę się, że smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się