Kamil Świercz Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Witam ! Mam w planie uwarzyć małą warkę około 10l. I mam w planie użyć takich słodów: 2kg pale ale Strzegom 1kg Monachijski typ 1 Strzegom 0,5 kg karmelowy 600 Strzegom 0,5 kg czekoladowy ciemny 200g prażony jęczmień zacierane w 65C Chmielenie: 60min-30g Marynka 10- 20 g Marynka Drożdże us05 jedna saszetka. Na stronie http://www.mrmalty.com/ wg obliczeń pokazuje, że na ten ekstrakt przy 10l potrzeba 9g drożdży. I moje pytanie, jakieś błędy odnośnie słodów karmelowych? Czy za dużo ich ? Czy coś dodać To moja pierwsza receptura układana samemu. Proszę o wyrozumiałość Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Czy za dużo ich ? Wg mnie ok, ja bym za to dał część trochę jaśniejszych karmeli niż 600. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Wg mnie lepiej zadać gęstwę. Zrób coś lekkiego na tych US-05 a później od razu do RISa. Poza tym słodów jakoś za ubogo. Do RISa warto nawalić różnych, różności. Choćby płatków różnych zbóż. No i ta marynka. Robilem ostatnio RISa na amerykanskich chmielach. Nie wiem ile aromatów zostanie zanim go zaczne pic ale zawsze mozna na etykiecie napisac cos ciekawszego niz marynka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Marynka jest dobra do RISa w stylu angielskim, dobra relacja beta kwasów do alfa do długiego leżakowania piwa. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Pamiętaj, że w RISie im większe zróżnicowanie wszystkiego tym lepiej. Tylko, robiąc pod mój gust, zamieniłbym czekoladowy ciemny na czekoladowy jasny. Biorąc pod uwagę niewielką objętość warki kolor powinien być smolisty, a smak czekoladowy. Natomiast przy ciemnym paloność mogłaby zdominować smak. W jakie blg celujesz? Przy wysokim (powyżej 25) słodycz powinna skontrować spaleniznę. Jeśli celujesz niżej, a masz tylko ciemny to daj około 300 gramów na taką małą warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 jęczmień palony zbędny. zacieranie zrób w 68stC, będzie fajny oleisty a takie RISy są najfajniejsze. chmielu zdecydowanie za mało. Blg powinno być na poziomie 22-23Blg. Najlepiej dać gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Tych płatków owsianych to się trochę boje bo podobno problemy z filtracją mogą wystąpić. A tak przykładowo to ile by pasowało ich dać do warki 10l? Ze 100g? Chmiel zmieniłem na Magnum 50g i Marynke 30g tylko jeszcze się zastanawiam jak to rozłożyć w czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Ogólnie celuje w jakieś 22blg. Surowców oprócz chmielu, drożdży i dwóch kilogramów pale ale, nie posiadam. Także wszystko przede mną Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Kamil Świercz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ogólnie celuje w jakieś 22blg.Surowców oprócz chmielu, drożdży i dwóch kilogramów pale ale, nie posiadam. Także wszystko przede mną Celuj w więcej. 24-25 może. Śmiało wrzucaj płatki. Ja dałem mieszankę jęczmiennych i owsianych w sumie 0,5kg i uważam ze mało. Daj 0,4 owsianych. Aż tak Ci filtracji nie utrudnia a efekt dość wymierny. A skoro nie posiadasz więcej surowców to niestety trzeba sie zaopatrzyć. Jak wyżej napisano RIS wymaga wielu składników. Polecam do tego odrobine słodu wedzonego. Robi robotę. Tylko nie za dużo bo wyjdzie SIS zamiast RIS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się