Venon Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Cześć! Obecnie przeprowadzam fermentacje burzliwą dla mojego AAA w temperaturze 19 stopni (termometr ciekłokrystaliczny na fermentorze wskazuje 20-22) i zacząłem się zastanawiać w jakiej temperaturze przeprowadzać cichą. Mam dostępną piwnicę gdzie obecnie jest jakieś 11-13 stopni, myślicie że będzie ok czy jednak za nisko dla Safale US-05? Po weekendzie zamierzam dekantować i nurtuje mnie to pytanie. Zatarłem poniższe słody w temp. 68 stopni przez 70 minut gdzie ekstrakt wyszedł mi ~12 blg. Słód Pale Ale 3kg Słód Monachijski 0,8kg Słód Crystal 150 0,3kg Dzięki za pomoc. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Venon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Nie będzie za nisko, spokojnie 2 tyg. będzie ok. O nagazowanie się nie martw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Venon Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Nagazowywać będę w butelkach ale dzięki za sugestię bo właśnie tam zamierzałem postawić skrzynki. Na cichą zlewam do drugiego wiadra ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Rowniez burzliwa mogłes przeprowadzać w tej piwnicy, o której piszesz i dałoby to lepszy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Venon Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Właśnie się boje że może dostać takiego posmaku rozpuszczalnika, ale to przy przelewaniu zweryfikuje. Temp. dla tych drożdży to 16+ dla tego nie chciałem dawać tego do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Ale 16 oznacza temperaturę fermentacji, nie otoczenia. Dając wiadro do 13, osiagasz dolna zalecana granicę fermentacji, czyli te 16-17 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Venon Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Cześć, minął tydzień cichej i chciałem zdać relację przy okazji pytając o dalsze kroki. Mianowicie w ciągu ostatnich 2 dni przyszedł mrozik i w piwnicy temperatura spadła do ~ 10 stopni, wziąłem więc cukromierze i pobrałem próbkę do badania. Generalnie przez tydzień drożdże w piwie niewiele zdziałały tj. piwko ma nieco ponad 5 blg ~1,022 fg i jest mętne - co jest w stylu jest niepożądane. Chciałbym Was zapytać o radę, czy zostawić jeszcze na tydzień w tej bądź co bądź chłodnej piwnicy czy może na tydzień wynieść do cieplejszego pomieszczenia ok 19 stopni by dofermentowało do końca (może by się sklarowało przy okazji). A może poradzicie coś innego? Może spróbować jeszcze testu odfermentowania w wyższej temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Chciałbym Was zapytać o radę, czy zostawić jeszcze na tydzień w tej bądź co bądź chłodnej piwnicy czy może na tydzień wynieść do cieplejszego pomieszczenia ok 19 stopni by dofermentowało do końca Czyli przelałeś na cichą, nie sprawdzając czy fermentacja się zakończyła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Venon Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Sprawdziłem, co prawda nie przeprowadzałem testu na brzeczce ale wg oznak i odczytu blg uznałem że fermentacja dobiegła końca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Jeśli jesteś pewien, że fermentacja dobiegła końca, to zostaw w jak najzimniejszym miejscu, niska temperatura sprzyja klarowaniu. Jeśli nie jesteś pewien to źle, że dopuściłeś do obniżenia temperatury. Ile i w jakich temperaturach to już stoi od zadania drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Venon Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Dokładnie: 6 dni w temp ~19 stopni (gdzie termometr ciekłokrystaliczny na fermentorze wskazywał 20-22) i tam odfermentowało do 5,5 blg, potem zlałem na cichą i dzisiaj minął 7 dzień w temperaturze około 14 stopni (ostanie 2 dni to 10-11). Jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Po pierwsze za szybko zlałeś, po drugie po co w ogóle zlewałeś? Niby po takim czasie powinno być już po wszystkim, z drugiej jednak strony US-05 nigdy mi tak płytko nie skończyły. Na Twoim miejscu potrzymał bym to w ~18°C jeszcze tydzień. Następnym razem pamiętaj o FFT, nie będziesz miał takich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się