amorph Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Warzyłem wczoraj Rauchbocka 17,5 BLG z 40% zasypem słodów wędzonych (30% jęczmień i 10% pszenica). Poza momentem dodania słodów do zacierania jakoś nie było intensywnej wędzonki i w brzeczce przy zadawaniu drożdży również. Czy aromaty wędzone wychodzą dopiero w trakcie fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Korelacja zapachu wędzonki z zacierania a w gotowym piwie jest bardzo silna. Jeśli przy zacieraniu nie wiele czuć to w gotowym piwie również ten aromat będzie delikatny. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Hmm. Czyli będę miał zwykłego koźlaka :-)? Może podczas zacierania przyzwyczaiłem się do zapachu... Zależało mi na poziomie wędzoności podobnym jak w Kormoranie. Orientuje się ktoś jaki powinien być procentowy zasyp słodów wędzonych żeby to osiągnąć? Edytowane 20 Grudnia 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Narazie poczekaj na finalny efekty. Może taki poziom wędzonki będzie Cię zadowalał. Na pewno będzie ja czuć przy takim zasypie. Poza tym sam zasyp to nie wszystko. Słód wędzony może mieć różną intensywność. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Wszystko zależy z jakiej słodowni masz słód. Ja lageruję obecnie rauchbocka na 70 % wayermannie i wędzonka jest średnia/powyżej średniej. W zeszłym roku stosowałem mieszankę 50/50 Wayermann, Steinbach i była wyraźnie mocniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 U mnie Wayermann w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Wayermann jest delikatny, więc przy tym zasypie będziesz miał delikatny aromat wędzony. W smaku będzie wyraźniej czuć wędzonkę niż w aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Weyermann jest lekko wędzony. Jeśli aromat w piwie nie będzie Cię zadowalał następnym razem użyj Steinbacha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Za parę miesięcy się okaże :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Zauważyłem również, że przy zasypie wayermanna do 50 %, aromat w pierwszej kolejności, a potem smak, po paru miesiącach schodzi. Mam jeszcze ze 3 butelki rauchbiera na wayermanie 50 % i jak dał bym Ci do degustacji to powiedziałbyś, że to marzen. Z kolei drugi 50/50 wayermann/steinbach jest jeszcze wyraźnie wędzony w smaku/aromacie. Piwa butelkowane bodajże w lutym. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez Giziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 No nic. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Najwyżej wrzucę na zimno parę plasterków szynki żeby podbić aromaty :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Hehehe panie boczek tylko boczek a tak na poważnie słód wędzony z bruntala w porównaniu z w/w dużo słabszy jest ? Wojtek ma pewnie duże doświadczenie i określi co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Bruntal jest inny bo wędzony torfem. I to bardzo delikatnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Również kilka dni temu warzyłem Urbocka własnoręcznie wędzonym słodem, lecz aromat wędzonki podczas zacierania był słaby. Wędziłem 3 godziny na zimno. Słód wędzony stanowił 86% całego zasypu, dlatego dziwiło mnie że wędzonka była słabo wyczuwalna. Poczekam na efekty w gotowym piwie, jeśli nie będę z nich zadowolony następnym razem będę wędzić dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Wędziłem 3 godziny na zimno. Zdecydowanie za krótko. Ja staram się minimum 6 godzin wędzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Dzięki za radę. Po nowym roku uwarzę kolejne piwo dymione, także znacznie wydłużę wędzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Mam nadzieję, że mój koźlak będzie choć odrobinę wędzony. Jaki powinien być zakres pracy drozdży w tym stylu? Mam instrukcję z kilku gotowych zestawów i tm było podane od 7-14'C. Ja celuję w środek ale nie wiem czy to dobre podejście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 10 stopni.... idealna temperatura do lagerów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 No to dobrze :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 90-95% wędzony Weyermann i 5%-10% Stainbach, innej drogi nie ma. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Bez karmelowych dodatków to już nie będzie rauchbock ale jeśli rzeczywiście słaba będzie wędzoność to całkiem zrezygnuję z pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 nie no karmelowe trzeba dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się