wojek Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 (edytowane) W związku z tym że udało mi się już posiąść pewne doświadczenie w warzeniu piwa chcę przekazać młodszym stażem koleżankom co jak naobficiej daj Bóg i kolegom czego nie robić jeśli piwo ma być dobre i ma dać sie wypić . Mam dwa ciekawe doświadczenia które mówią : 1. Jeśli w czasie butelkowania zamiast cukru użyjesz soli to piwo się nie nagazuje a dodatkowo będzie wstrętne i nie do picia . 2. Jeśli w czasie butelkowania zamiast cukru lub oczywiście słodu dodasz miodu w celu zrobienia piwa miodowego to jest duża szansa że już po 2 tygodniach od twoich butelek odpadną denka w wynku bardzo dużego nagazowania. Jeśli butelka wytrzyma to i tak po otwarciu całe piwo wybucha dosłownie i masz zalane pomieszczenie a w butelce pusto. Nie polecam oczywiście sprawdzania czy piszę prawdę wojek Edytowane 25 Października 2007 przez wojek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 A błędy ortograficzne, to rozumiem specjalnie ? :rolleyes: Nie żeby był jakimś purystą ale cókru ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojek Opublikowano 25 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Jeśli idzie o błędy ortograficzne to poddałem się po maturze na której w pracy pisemnej nie urzyłem ani jednego słowa z tak zawaną trudnością ortograficzną . I teraz żyje mi się łatwiej A tak wogóle to ja używam cókru przez "ó" on lepiej nagazowuje piwo. A na poważnie postaram się porawić ale nic nie obiecuję - oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 A na poważnie postaram się porawić ale nic nie obiecuję - oczywiście. Trzymamy za Ciebie kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 uwaga dotycząca refermentacji miodem dotyczy miodu niesyconego (niegotowanego0, gdyż znajdują się tam drobnoustroje dobre na przeziębienie, ale szkodliwe dla młodego piwa. Przegotowany miód może być użyty do refermentacji z zachowaniem proporcji wagowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Przegotowany miód może być użyty do refermentacji z zachowaniem proporcji wagowej. ale po co sobie komplikować życie :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Przegotowany miód może być użyty do refermentacji z zachowaniem proporcji wagowej. ale po co sobie komplikować życie :rolleyes: ja nie zachęcam do refermentacji miodem, informuję tylko, że jest taka możliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Miód do refermentacji można używać z powodzeniem i bez żadnych problemów, należy go dawać trochę więcej przyjmując że fermentowalność jest 84% w stosunku do zwykłego cukru (sacharozy). Poza tym nie powoduje żadnej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Miód do refermentacji można używać z powodzeniem (...) Poza tym nie powoduje żadnej różnicy. Marusia kiedyś pisała, że gryczany pozostawia ciekawe posmaczki. Potwierdzacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimber Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Jeszcze w kwestii "granatów piwnych". Coś mnie wczoraj tknęło i otworzyłem jedno piwo z drugiej warki (przeniczniak). Leżało w butelkach raptem 3 dni a jest już mocno nagazowane. Czy to znaczy, że za tydzień zacznie wybuchać i trzeba to szybko wypić?? Niby ważyłem cukier przed dodaniem, ale waga chyba nie była za dokładna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Nie, nic Ci nie wybuchnie Spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Nie, nic Ci nie wybuchnie Spokojnie. chyba żeby wybuchło :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się