Monty Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Witam Po gotowaniu i chmieleniu brzeczki (chmiele w granulacie) nie filtrowałem tego tylko od razu wlałem do fermentatora i zadałem drożdże. Po burzliwej fermetnacji zebrałem gęstwę, w której jest sporo chmielin. Gęstwa poszła do lodówki i czeka na kolejną warkę. Jest w niej sporo chmielin i nie wiem, czy przepłukać gęstwę i to co się ewentualnie odstoi zlać i przechowywać dalej czy nie przejmować się tym i zadać gęstwę do kolejnej warki? Jeżeli płukać to jak? Standardowo, dolać przegotowanej i ostudzonej wody, energicznie zamieszać i odstawić na kilkanaście minut a później zebrać górną warstwę czy są na to jakieś inne sposoby? Proszę o pomoc osoby, które miały podobne problemy Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Ja tam sie nigdy nie przejmowałem resztkami chmielu w gęstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Gęstwa poszła do lodówki i czeka na kolejną warkę. A ile już czeka ? Im dłużej tym dla niej gorzej. Wnet nie będzie jej sensu płukać bo będzie już za stara. Jeżeli płukać to jak? Standardowo, dolać przegotowanej i ostudzonej wody, energicznie zamieszać i odstawić na kilkanaście minut a później zebrać górną warstwę czy są na to jakieś inne sposoby? Standardowo. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monty Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Do lodówki trafiła niedawno. 19-12-2014. Zaraz po świętach planowałem wykorzystać ją ponownie. Zostawię w takim razie tak jak jest. Przed samym zadaniem przepłuczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Do lodówki trafiła niedawno. 19-12-2014. Zaraz po świętach planowałem wykorzystać ją ponownie. Zostawię w takim razie tak jak jest. Przed samym zadaniem przepłuczę. Po wyjęciu z lodówki powąchaj i daj komuś pod nos, ja bym nie płukał. Bieda jak brzydki ma zapach. Zerknij na temat 'sposób na filtrację chmielin', druciak z nierdzewki b.dobrze spełnia zadanie. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monty Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Jak pakuję gęstwę do słoika to nie pozbywam się z niej piwa, które po niedługim czasie się zbiera nad gęstwą. Mój sposób na testy to powąchanie po otwarciu, jeżeli pachnie piwem to spróbowanie tej reszty piwa. W razie problemów na pewno wyjdzie to na jaw w smaku tego piwa co zlałem z gęstwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się