polsyn Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Witam , wczoraj wpadłem na pomysł uwarzenia takiego piwka, chciałbym poznać opinie osób trzecich w ocenie tej receptury i czy coś takiego ma sens: cel 14BLG 30 IBU słody: 2kg pale ale (bądź pilzneński) 2kg wędzonego 0,25kg żytniego 0,25kg cara amber 0,25kg wiedeński 0,25kg cara hell drożdze us-05 nagazowanie: niskie-średnie planowałbym dodać mchu w celu uzyskania jak najbardziej klarownego piwa Edytowane 27 Grudnia 2014 przez polsyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Witaj. Nie sposób ocenić recepture jeśli jej autor nie napisze co chce uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsyn Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 hmm, w założeniu będzie to moje pierwsze piwo wędzone, a także pierwsze wędzone jakie wypiję. Uzyskać chcę przede wszystkim niezbyt mocno wędzone piwo, o dobrej podstawie słodowej w aromacie, pijalne, bursztynowe w barwie i klarowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Warto uprościć zasyp do 3-4 słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Będzie to piwo. Od przeprowadzenia fermentacji zależy, czy się da wypić. Zrobisz to się dowiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Ja bym opuścił żyto i cara hell Pierwszy niewiele wniesie i IMO oleistosc wedzonce nie jest potrzebna - poza tym klarowne żytniego piwo to nie często się widzi Carahell zginie w tym zasypie Jeśli mech to nie jest panaceum na klarowność. Ważniejsze są dobrze zbijajace się drożdże ( ponoć notki są lepsze a podobne ) i warto cold crush zrobić bo zmetnienia na zimno wtedy powinno nie występować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Nie miewam problemów z klarownością piw z żytem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Ale są tacy co miewają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zamień pale(pilz) na pszeniczny, carawheat zamiast tych cara i drożdże pszeniczne rasowe np 3068. Otrzymasz fajną pszeniczkę, lekko tłustą od żyta i raczej nie klarowną ale pijalne dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 tak z ciekawości ,jaki wędzony słód chcesz użyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsyn Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Użyje wędzonogo Weyermana, on jest chyba wędzony bukiem (tylko taki mają w piwodzieju gdzie się aktualnie zaopatruję). Słód pszeniczny odpada, moje dwa ostatnie piwa to były pszenicę , chcę uwarzyć coś innego tym razem, drożdże płynne też nie wchodzą narazie w grę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się