Skocz do zawartości

Ocena receptury "autorskiej"


polsyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , wczoraj wpadłem na pomysł uwarzenia takiego piwka, chciałbym poznać opinie osób trzecich w ocenie tej receptury i czy coś takiego ma sens:

 

cel 14BLG

30 IBU

 

słody:

2kg pale ale (bądź pilzneński)

2kg wędzonego

0,25kg żytniego

0,25kg cara amber

0,25kg wiedeński

0,25kg cara hell

 

drożdze us-05

nagazowanie: niskie-średnie

planowałbym dodać mchu w celu uzyskania jak najbardziej klarownego piwa

Edytowane przez polsyn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym opuścił żyto i cara hell

Pierwszy niewiele wniesie i IMO oleistosc wedzonce nie jest potrzebna - poza tym klarowne żytniego piwo to nie często się widzi

 

Carahell zginie w tym zasypie

 

Jeśli mech to nie jest panaceum na klarowność. Ważniejsze są dobrze zbijajace się drożdże ( ponoć notki są lepsze a podobne ) i warto cold crush zrobić bo zmetnienia na zimno wtedy powinno nie występować

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Użyje wędzonogo Weyermana, on jest chyba wędzony bukiem (tylko taki mają w piwodzieju gdzie się aktualnie zaopatruję). Słód pszeniczny odpada, moje dwa ostatnie piwa to były pszenicę , chcę uwarzyć coś innego tym razem, drożdże płynne też nie wchodzą narazie w grę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.