Skocz do zawartości

Reiterated mashing czyli wielokrotnie zacieranie w brzeczce


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

reiteratedDrawing.jpg

 

W skrócie chodzi o to, że można zacierać w brzeczce i w ten sposób oszczędzić sobie kilkudziesięciokilogramowego słupa młóta czy też pokonać ograniczenia pojemności garnka, oczywiście kosztem czasu - przy warzeniu bardzo mocnych piw.

 

Jako że kusi mnie bardzo przekraczać kolejne bariery, chciałbym się zabrać za to i np. zatrzeć 3 razy po 6 kilo słodu, by otrzymać finalnie 13 litrów brzeczki o ekstrakcie około 50 blg. O fermentację pomartwię się później. Póki co pytanie czy ktoś kiedyś w ten sposób zacierał? Wiem, że właśnie w ten sposób robiono niegdyś kozicaka na Kurpiach. Jakieś doświadczenia towarzyszy piwowarskiej pasji? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Startowałem półdwójniaka (40+ blg) na trzystopniowo (1:2, 1:1, 4:1 - stosunek objętości brzeczki do matki drożdżowej, co 24h) hartowanych bayanusach i przeżarły do 7blg, odgazowywanie najczęściej jak się dało, generalnie dużo roboty. Pomijając kwestię uzyskania tych 50blg to fermentacja może być udręką. Ja bym wystartował z 40blg i po tygodniu zaczął dodawać małymi porcjami ekstrakt do uzyskania zamierzonego rezultatu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.