Vami Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 W skrócie chodzi o to, że można zacierać w brzeczce i w ten sposób oszczędzić sobie kilkudziesięciokilogramowego słupa młóta czy też pokonać ograniczenia pojemności garnka, oczywiście kosztem czasu - przy warzeniu bardzo mocnych piw. Jako że kusi mnie bardzo przekraczać kolejne bariery, chciałbym się zabrać za to i np. zatrzeć 3 razy po 6 kilo słodu, by otrzymać finalnie 13 litrów brzeczki o ekstrakcie około 50 blg. O fermentację pomartwię się później. Póki co pytanie czy ktoś kiedyś w ten sposób zacierał? Wiem, że właśnie w ten sposób robiono niegdyś kozicaka na Kurpiach. Jakieś doświadczenia towarzyszy piwowarskiej pasji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 bnp robił coś w ten deseń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Startowałem półdwójniaka (40+ blg) na trzystopniowo (1:2, 1:1, 4:1 - stosunek objętości brzeczki do matki drożdżowej, co 24h) hartowanych bayanusach i przeżarły do 7blg, odgazowywanie najczęściej jak się dało, generalnie dużo roboty. Pomijając kwestię uzyskania tych 50blg to fermentacja może być udręką. Ja bym wystartował z 40blg i po tygodniu zaczął dodawać małymi porcjami ekstrakt do uzyskania zamierzonego rezultatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Spróbuj Edytowane 28 Grudnia 2014 przez piter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Wg mnie można tak zrobić tylko problem może być z filtracją. to będzie straszny ulepek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się