panta_rei Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 To sa przegrzebki, czyli mule a nie ostrygi. Litości, przegrzebki to nie mule Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Zlitowałem się i doczytałem - faktycznie przegrzebki to muszle swietego jakuba czyli te ładne muszle jak z logo Shell a mule to omułek jadalny, zupełnie inna muszla i inny zwierzak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 W pierwszym poście dorzuciłem jeszcze jedną recepturę. Piwne podziemie podzieliło się na facebooku swoją recepturą na oyster stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Wiesz co - jako że w Kielcach w CraftBeer Pub jest to piwko do spróbowania z nalewaka, rozmawiałem ze znajomym (sam nie zdecydowałem się na degustację) i mówi, że tych ostryg praktycznie w ogóle nie czuć - jedyne co jest wyczuwalne w tym piwie to lekka słoność na finiszu. Co z resztą mnie zbytnio nie dziwi - sama ostryga jest przecież bardzo delikatna w smaku i ciemne słody ze stouta raczej skutecznie przytłumią jej smak. Może spróbować ewentualnie małego dodatku sosu rybnego na cichą w celu podbicia tego posmaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Sloność może wynikać z tego ze w recepturze jest sól morska... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Sloność może wynikać z tego ze w recepturze jest sól morska... Niesamowicie odkrywcze spostrzeżenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Patrzac na to ze kolega wyzej sadzi ze slonosc pochodzi z TYLKO z ostryg, to cos moj wpis zmienia :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Patrzac na to ze kolega wyzej sadzi ze slonosc pochodzi z TYLKO z ostryg, to cos moj wpis zmienia :-) To jeszcze pokaż mi proszę gdzie ja coś takiego napisałem? Czytaj ze zrozumieniem, zanim zwrócisz komuś uwagę na coś, czego w ogóle nie napisał. Jedyne, co wynika z mojego postu to to, iż w piwie nie czuć za bardzo ostryg, a jedynie słoność - i nie jest kompletnie istotne skąd ta słoność pochodzi. A tak na marginesie - jaką masz pewność, że owa słoność pochodzi wyłącznie z dodatku soli? Woda/soki w ostrygach są również słonawe - polecam spróbować (świeżych), jeżeli nie miałeś okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Patrzac na to ze kolega wyzej sadzi ze slonosc pochodzi z TYLKO z ostryg, to cos moj wpis zmienia :-) To jeszcze pokaż mi proszę gdzie ja coś takiego napisałem? Czytaj ze zrozumieniem, zanim zwrócisz komuś uwagę na coś, czego w ogóle nie napisał. Jedyne, co wynika z mojego postu to to, iż w piwie nie czuć za bardzo ostryg, a jedynie słoność - i nie jest kompletnie istotne skąd ta słoność pochodzi. A tak na marginesie - jaką masz pewność, że owa słoność pochodzi wyłącznie z dodatku soli? Woda/soki w ostrygach są również słonawe - polecam spróbować (świeżych), jeżeli nie miałeś okazji. Thorin wyluzuj pisząc kolega nie miałem na myśli Ciebie. O tym, że Piwne Podziemie dodaje soli dowiedzieliśmy po tym jak jeden z opisujących smak ostrygowego stouta napisał, że czuje słoność. Stąd mój wpis, że ta słoność może pochodzić nie tylko z ostryg, ale również z soli... Ot takie niedogadanie. Straszna napina na forum panuje... A wracając do tematu, to mam nadzieje że pierwsi chętni na ostrygowego stouta kupią niezbędne surowce i podzielą się na początku wrażeniami z warzenia a potem z degustacji. Chociaż osobiście jestem sceptycznie nastawiony do stylu - piłem właśnie ostrygowca z Piwnego Podziemia i nie czułem nic, co mogłyby wnieść ostrygi. Piwo dobre, ale dla mnie był to bardzo poprawny dry stout. Edytowane 2 Stycznia 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Ależ jestem spokojny - po prostu nie lubię, jak ktoś mi coś wmawia :) Co do stylu to też nie jestem raczej zwolennikiem... ostrygi to mi pasują, ale do szampana, a nie do piwa - jeszcze w dodatku stouta Choć z drugiej strony nie powiem - ciekawy jestem wyników osiągniętych w warunkach domowych. Sam jednak z pewnością się nie podejmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Czytam i się dziwię. Czego wy po stoucie ostrygowym oczekujecie? Smaku ostryg? Ryb? Czy czego? Jedyne co charakteryzuje to piwo, to specyficzna słoność. Niczego więcej innego w nim nie znajdziecie. Edytowane 3 Stycznia 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Czytam i się dziwię. Czego wy po stoucie ostrygowym oczekujecie? Smaku ostryg? Ryb? Czy czego? Jedyne co charakteryzuje to piwo, to specyficzna słoność. Niczego więcej innego w nim nie znajdziecie. To nie lepiej ( taniej ) sypnąć soli ? z tego co czytam jeszcze się nikt nie znalazł co by ostrygi w piwie wyczuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zamiast odp konkretnych offtopiczek Jedną butelczynę mógłbym 'wydoić' w ramach testów po uwarzeniu przez Usiu, nie widzę przeciwskazań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Czytam i się dziwię. Czego wy po stoucie ostrygowym oczekujecie? Smaku ostryg? Ryb? Czy czego? Jedyne co charakteryzuje to piwo, to specyficzna słoność. Niczego więcej innego w nim nie znajdziecie. To nie lepiej ( taniej ) sypnąć soli ? z tego co czytam jeszcze się nikt nie znalazł co by ostrygi w piwie wyczuł. Dokładnie taka myśl pojawiła się u mnie gdzieś tam z tyłu głowy... odnoszę wrażenie, że to piwo jest po prostu czyjąś fanaberią tudzież dziwnym wymysłem Stout ostrygowy! Wow! Ależ to niesamowicie brzmi Tylko co dalej z tymi ostrygami? Edytowane 4 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Jak to co, wyciągasz ugotowane i zjadasz ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 W Makro widziałem ostrygi w sprzedaży, 1szt kosztuje ok 3zł. Ładna muszla. Usiu, co wykombinowałeś w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się