wojtekp Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Witam. W najbliższym czasie zamierzam uwarzyć kolońskie i mam pytanie o drożdże. Po kliku warkach na suchych, chciałbym spróbować płynnych. Zastanawiam się nad nad FM42 Stare Nadreńskie. Czy może polecacie coś innego? Czy gęstwę z takimi drożdżami mogę wykorzystać do Belgian Pale Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zrób kolońskie, alta,pseudolagera,czy też pszeniczne amerykańskie,można przy pewnej dozie fantazji zrobić wita, BPA ci nie wyjdzie,te drożdże nie mają kompletnie nic z belgijskich klimatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Tak samo jakbyś chciał zrobić kawę z torebki herbacianej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekp Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Zrób kolońskie, alta,pseudolagera,czy też pszeniczne amerykańskie,można przy pewnej dozie fantazji zrobić wita, BPA ci nie wyjdzie,te drożdże nie mają kompletnie nic z belgijskich klimatów. Tak też myślałem. Ponieważ mam smaka na BPA (ostatnio wyszło zajefajne), trzeba użyć różnych drożdży. Dzięki Edytowane 2 Stycznia 2015 przez wojtekp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Witaj. Swoją przygodę z drożdżami płynnymi również zacząłem od tego szczepu. Zrobiłem na nich pseudo Alta, z gęstwy IIPA, a na koniec fermentuje na nich RIS. Są to drożdże dedykowane piwu, które chcesz uwarzyć, więc jak najbardziej do kolońskiego się nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi