tdzip Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Czy ktoś może używał tych drożdży? zadane zgodnie z zaleceniem na opakowaniu temp. 12 st. ponad 48 godzin temu i do tej pory brak oznak fermentacji, uzbroić się w cierpliwość i czekać? a może jakieś sugestie? czytałem gdzieś, że warto przenieść fermentor do wyższej temp. poczekać aż wystartują i wtedy powrót do niskiej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 uwadniałeś ? skąd wiesz że nie fermentuje ? napowietrzałęś dobrze ? możesz spróbować trochę podnieść temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Tak zrób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Uwodnione wszystko jak pan bóg przykazał, napowietrzone jak zwykle przelewaniem wężykiem z wysoka, wydaje mi się że nie fermentuje bo brak piany, nawet wieko nie jest odrobinę wybulone nie wspomnę o bulkaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Ja zapodałem te drożdze do warki Vienna Pils 12,1Blg na 28l brzeczki temperatura otoczenia 13-14 stopni i też długo nie ruszały ! Poczekaj jeszcze 24h i zobaczysz. Jeśli masz brzeczke w szczelnej beczce z rurką i nie bulga to sprawdz szczelność fermentatora, może gdzieś ucieka. Generalnie na burzliwej fermrntacji pracowały 17 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Uwodnione wszystko jak pan bóg przykazał, napowietrzone jak zwykle przelewaniem wężykiem z wysoka, wydaje mi się że nie fermentuje bo brak piany, nawet wieko nie jest odrobinę wybulone nie wspomnę o bulkaniu najlepiej jakbyś sprawdził blg brzeczki. super doświadczony nie jestem, ale na 10 zrobionych piw w 2 nie miałem piany w ogóle a wyszły niczego sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Po 15 h w cieplejszym miejscu nieśmiało rusza, pokrywa naprężona, 2 razy na min bulka, chyba coś z tego będzie, poczekam jeszcze trochę i wieczorem przeniosę do właściwej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Miałem już 2x podobną sytuację, tyle, że z WY Bavarian Lager. Dopiero po 3 dobach pojawiły się mocne oznaki fermentacji (piana, dużo CO2). Pierwsze piwo na nich wyszło super, drugie jeszcze fermentuje, ale wszystko wygląda ok. PS. Obniżaj już temp od razu, tylko powoli - nie ma co czekać aż naprodukuję estrów Edytowane 6 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się