mpolak154 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, planuję zrobić IIPA 16-18oBLG. Recepturę układałem sam więc proszę o ew podpowiedzi co zmienić co poprawić. Zasyp: 5kg Pale Ale 0,8kg Monachijski typ II 0,6 kg Carapils + szyszki sybilla 50g 64°C ->50 min 72°C->10 min 76°C -> 5 min gotowanie 70 min chmielenie 70min -> Ahtanum 30g, Citra 20g, Simcoe 20g 30min -> Ahtanum 30g, Cascade 15g, Simcoe 10g 10min -> Cascade 10g, Ahtanum 20g, Citra 10g na zimno 85g Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mpolak154 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Dodałbym puszkę ekstraktu do zasypu. Lepiej mieć IIPA w górnej granicy stylu niż ryzykować, że otrzymasz AIPA. Chmiel na smak przerzuciłbym na goryczkę cały. Na zimno dość skromnie jak na to piwo, zwiększyłbym o jakieś 50%. Dekstrynującą wydłużyłbym do 20 minut. Gotowanie też dłuższe, nawet 90 minut. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 do IIPA warto dodać 300-600g cukru, amerykanie zacierają jednotemperaturowo na wytrawnie chmielu mało na aromat i smak zobacz jakieś sprawdzone ameryckie receptury na przykład tu https://byo.com/stories/item/1702-imperial-ipa-style-profile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zwiększe trochę zasyp + 0,5 kg karmelowy i dodam więcej chmielu na zimmo. A jakbym dorzucił jeszcze topaz 40 g na 70 min i np zamiast ahtanum na 10 i 30 minut to wrzucić 80g na 70 minut ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zwiększanie karmelu to chyba nie ta droga jak chce się otrzymać stylowe IIPA FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zacznijmy od podstawowego pytania: chcesz robić rasowego konkretnego Imperiala, czy trochę mocniejsze AIPA? 16 - 18 blg to tak na prawdę piwo na granicy tych dwóch styli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Karmelu i tak masz sporo, dodaj pale albo monacha z kilogram plus kilogram cukru. Chmielu więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Trochę zmodyfikowałem recepturę: Zasyp: 5kg Pale Ale 1 kg Monachijski typ I 0,8 kg Monachijski tym II 0,5 kg Carapils szyszki Zacieranie 64oC - 50 min 72oC - 20 min 76oC - 5 min Gotowanie 90 minut + 800 g cukru 80min -> Herkules 60g, Citra 50g, Simcoe 50g, Topaz 50g 30 min -> Herkules 40g, Citra 25g,Topaz 25g, Ahtanum 25g 10 min -> Ahtanum 25g, Cascade 25g, Citra 25g, do chmielenia na zimno zostaje mi -> 180 g chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) szyszki Co to? Goryczka nie 80 a 60 minut. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 ok ok, szyszki chmielu do zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Ja bym zmniejszył Caramunich do 200g, wyrzucił Carapils i dodał brakującą ilość pale ale. Wrzucałeś to do jakiegoś programu aby policzył IBU? Masz 400g chmielu w kotle, to już sporo tanin może przejść, może na goryczkę wystarczyła by mniejsza ilość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 To dać 6,5 kg Pale Ale ? Jeszcze nie wrzucałem do żadnego programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Ja bym tak zrobił, z tym zasypem to wyjdzie Ci raczej mocno chmielony American Barleywine, chyba że taki efekt chcesz osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Na goryczkę zmniejszyłem trochę chmielu i zrobię tak jak mówisz. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 A co kolega się tak tego cukru boi i podbija ekstrakt slodem? Panowie powyżej mają rację, że warto w tym stylu użyć cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 No właśnie mam zamiar podbić cukrem, mam to wpisane w zeszyt, akurat tutaj tego z szybkości nie zapisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się