Skocz do zawartości

Konsultacja w sprawie IIPA


mpolak154

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję zrobić IIPA 16-18oBLG. Recepturę układałem sam więc proszę o ew podpowiedzi co zmienić co poprawić.

 

Zasyp:

 

5kg Pale Ale

0,8kg Monachijski typ II

0,6 kg Carapils

+ szyszki sybilla 50g

 

64°C ->50 min

72°C->10 min

76°C -> 5 min

 

gotowanie 70 min

 

chmielenie

70min -> Ahtanum 30g, Citra 20g, Simcoe 20g

30min -> Ahtanum 30g, Cascade 15g, Simcoe 10g

10min -> Cascade 10g, Ahtanum 20g, Citra 10g

 

na zimno 85g

Edytowane przez mpolak154
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodałbym puszkę ekstraktu do zasypu. Lepiej mieć IIPA w górnej granicy stylu niż ryzykować, że otrzymasz AIPA. Chmiel na smak przerzuciłbym na goryczkę cały. Na zimno dość skromnie jak na to piwo, zwiększyłbym o jakieś 50%. Dekstrynującą wydłużyłbym do 20 minut. Gotowanie też dłuższe, nawet 90 minut.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do IIPA warto dodać 300-600g cukru,

amerykanie zacierają jednotemperaturowo na wytrawnie

chmielu mało na aromat i smak

 

zobacz jakieś sprawdzone ameryckie receptury

na przykład tu

https://byo.com/stories/item/1702-imperial-ipa-style-profile

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę zmodyfikowałem recepturę:

 

Zasyp:

5kg Pale Ale

1 kg Monachijski typ I

0,8 kg Monachijski tym II

0,5 kg Carapils

szyszki

 

Zacieranie

64oC - 50 min

72oC - 20 min

76oC - 5 min

 

Gotowanie

 

90 minut + 800 g cukru

80min -> Herkules 60g, Citra 50g, Simcoe 50g, Topaz 50g

30 min -> Herkules 40g, Citra 25g,Topaz 25g, Ahtanum 25g

10 min -> Ahtanum 25g, Cascade 25g, Citra 25g,

 

do chmielenia na zimno zostaje mi -> 180 g chmielu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zmniejszył Caramunich do 200g, wyrzucił Carapils i dodał brakującą ilość pale ale.

Wrzucałeś to do jakiegoś programu aby policzył IBU?

Masz 400g chmielu w kotle, to już sporo tanin może przejść, może na goryczkę wystarczyła by mniejsza ilość?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.