agfarius Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 że nie odfermentowało głęboko, bałem się, że te zawirowania temperaturowe na początku mogły spowodować jakiś problem z drożdżami z tego co tam wyczytałem "zwykle oczekujemy spadku ekstraktu ok. 3/4, a przynajmniej 2/3, ale zależne to jest od stylu piwa" także mam nadzieje, że jeszcze trochę zejdzie. w sobotę zrobię pomiar, będzie akurat tydzień cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Dobra, tylko zrób tak jak Gąska zauważył jeżeli próbka się pieni i uwalania się gaz, zadbaj żeby się odgazowała (odczekaj z 2 h zanim zrobisz pomiar) oraz sprawdź w jakiej temperaturze dokonujesz pomiaru, bo areometry skalibrowane są dla 20C (albo w 16C w niektórych przypadkach) i w takiej temperaturze należy robić pomiar. Niższa/wyższa temp. podwyższa/zaniża wynik będzie akurat tydzień cichej Przelałeś już piwo na cichą to może coś tam jeszcze sobie dojedzą drożdże, ale nie jestem zwolennikiem tej metody... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agfarius Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 minęło 9 dni cichej... balingomierz wciąż pokazuje 7 blg, piwo ma 20 stopni, jest odgazowane. jakbym nie zarzuci spławika wciąż pokazuje tyle samo. chyba nie pozostaje mi nic innego jak butelkować, niżej już nie zjedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) postępowałem zgodnie z instrukcją zawartą w zestawie A jak wygląda instrukcja zacierania? Nie jest czasem uogólniona, dla wszystkich stoutów taka sama? Edytowane 9 Lutego 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agfarius Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 ...w sumie nie wiem:P wygląda mniej więcej jak w tutorialu Kopyra. instrukcja wygląda tak: Zacieranie: Do 15l wody w temp 72 stopni C wsypać ześrutowany słód Pale Ale i płatki jęczmienne. 68 stopni C przez 50-60 (było 60) minut do negatywnej próby jodowej (faktycznie negatywna). dodać słody Pale Chocolate i Chocolate i utrzymać zacier w temparaturze 68 stopni C przez 15 min. Po czym dodać jęczmień palony i utrzymać przez 10 min w temp 68 stopni C. Następnie podnieść temperaturę do 78 stopni C i utrzymać przez 5 min. wysładzać wodą o temp. 80 stopni C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) 68 stopni C przez 50-60 Przy tak wysokiej temperaturze trudno oczekiwać wysokiej fermentowalności. Dla tego konkretnego piwa, które powinno być mocne, przedział 64-66° byłby optymalny. Wtedy można by liczyć na odfermentowanie do 3-4 Blg. Trzeba uwzględnić wahania temperatury w czasie zacierania. Dość ciężko jest utrzymać dokładnie taką jaką się planuje. Od indywidualnego podejścia zależy, jak to w rzeczywistości wygląda. Jeden czeka aż spadnie o kilka stopni i wtedy podgrzewa, inny nie czeka, tylko co chwilę grzeje. W efekcie choć obydwaj twierdzą, że w 68 zacierali, to w rzeczywistości jeden trzymał dłużej w np 64, a drugi w aż 72, a to potężna różnica. No i te 120' potrzymać powinieneś. Nic więcej nie wyciągniesz z niego, butelkuj. Edytowane 10 Lutego 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agfarius Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 to by wiele wyjaśniało:P 2 piwo pod rząd zepsute, ale tym razem nie do końca przeze mnie, kolejne chyba skonsultuje tutaj:P dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się