PCzachor Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Witam, Właśnie warzę pierwsze piwo ze słodów (wcześniejsze były z ekstraktów niechmielonych), i dodatkowo pierwszy raz mniejszą warkę, mianowicie 10 litrów. Do 20l dodawałem całą saszetkę drożdży 11.5g. Pytanie ile dodać do 10l ? To jest proste przeliczenie że dwa razy mniej piwa, to dwa razy mniej drożdży (6g) ? Szukałem odpowiedzi na to pytanie ale nigdzie nie ma. Jeśli gdzieś jest już taki temat, to wystarczy link. Z góry dzięki za odpowiedź, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Ja bym dodał całą jeśli po prostu wysypujesz ją na powierzchni brzeczki. Dużej różnicy w smaku nie powinno być, większa pewność a gęstwę i tak później zbierzesz. Poza tym nie bardzo opłaca się robić 10L piwa. Postaraj się o zwiększenie wybicia do min 20L Edytowane 11 Stycznia 2015 przez zamyślony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 http://www.mrmalty.com/calc/calc.html W zakładce 'Preferences' zmień sobie na litry i Plato (chyba, że wolisz inne jednostki) i do dzieła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCzachor Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Ja bym dodał całą jeśli po prostu wysypujesz ją na powierzchni brzeczki. Dużej różnicy w smaku nie powinno być, większa pewność a gęstwę i tak później zbierzesz. Poza tym nie bardzo opłaca się robić 10L piwa. Postaraj się o zwiększenie wybicia do min 20L Nie mam takiego garnka (mam 13 litrowy), wcześniej robiłem 20litrów, bo robiłem sobie domowe HGB. Gotowałem 10-12 litrów w garnku i dodawałem wody do fermentowa żeby mieć 20l. Nie wiem jak HGB zastosować czy warzeniu z zacieraniem, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Polowa saszetki powinna spokojnie wystartować. Jak wsypiesz całą to tez nic się nie stanie. A na przyszłość polecam zwiększyć wybicie do 20, bo szkoda czasu i pracy na tak małą warkę. A tu garnek http://allegro.pl/garnek-emaliowany-30-l-36-cm-z-pokrywa-i4980191822.html Edytowane 11 Stycznia 2015 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Ja robię jedynie warki 10-11 litrów, pracy mi nie szkoda, bo workload/butelkę się mało zmienia w sotsunku do warki 20L, a drożdże używam całe i działa (chociaż pewnie połowa paczki też by była OK). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 To ile drożdży zadać zależy nie tylko od objętości warki ale także od gęstości początkowej oraz typu fermentacji, nie mówiąc już o zamierzonych efektach jakie chcemy uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 drożdży zawsze jest za mało, więc dawaj cała saszetkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się