vettis Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) WARKA 223 Weissbier 11,7°Blg – 12,6IBU – 50l Skład: Słód pszeniczny (Strzegom) – 5 kg Słód pilzneński (Sufflet) – 3,5kg Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg Słód Carahell (Weyermann®) – 0,5 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania (Kwas fosforowy 8ml dodany w 63°C) 44°C - 20min (pszeniczny) 63°C - 40min 72°C - 20min 76°C - Po 35 min zacierania - 5,6 pH Wysładzanie: 34l wody 76°C (8ml kwasu fosforowego, 5,8pH) do uzyskania 60l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 15g Perle 2014 5% A-A (szyszka) 30 min – 30g Perle 2014 5% A-A (szyszka) 10 min – 40g Perle 2014 5% A-A (szyszka) Drożdże: Fermentum Mobile FM41 Gwoździe i Banany - gęstwa 0,3l Drożdże zadane w 16°C, fermentacja w 20°C Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 WARKA 221 Polotmave 13,4°Blg – 37,9IBU – 50l rozlana do 20x0,5l 8g/1l 1 kega pepsi i 1 petainera 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 WARKA 222 Pilsner - Single Hop Herkules II 11,9°Blg – 44IBU – 50l przelana do lagerowania. Do niedzieli w 12,5°C, potem 2-4°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 WARKA 223 Weissbier 11,7°Blg – 12,6IBU – 50l przelana na cichą 12°C. Zeszło do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 WARKA 222 Pilsner - Single Hop Herkules II 11,9°Blg – 44IBU rozlana do 2 petainerów 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Wczorajsza warka: WARKA 224 Kölsch 12,5°Blg – 27,9IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 8 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg Słód Caramel Pils (Bestmalz) – 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell Weyermann® – 0,3 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania Kwas fosforowy 5ml 54°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Po 20 min zacierania - 5,6 pH Wysładzanie: 33l wody 76°C (6ml kwasu fosforowego, 5,6pH) do uzyskania 62l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 15g Magnum (szyszka) 11,0% A-A 40 min – 15g Magnum (szyszka) 11,0% A-A 10 min – 50g Perle (szyszka) 5,0% A-A 0 min – 120g Perle (szyszka) 5,0% A-A Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - starter 2,7l Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) WARKA 225 American Wheat 13,5°Blg – 26,6IBU – 28l Skład: Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 3 kg Słód pilzneński (Sufflet) – 2 kg Słód monachijski (Sufflet) – 0,7 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,15 kg Płatki ryżowe (flaked rice) – 0,5 kg Zacieranie: 20l wody do zacierania 67°C - 70min 76°C - Po 20 min zacierania - 5,7 pH Wysładzanie: 20l wody 76°C (4ml kwasu fosforowego, 5,6pH) do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 5g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A 20 min – 15g Citra 2013 (USA) 13,1% A-A 10 min – 20g Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A 0 min – 20g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A Chmielenie na zimno: 20g Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A 30g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A Drożdże: Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - starter 1,5l Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 16°C Edytowane 9 Maja 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 WARKA 224 Kölsch 12,5°Blg – 27,9IBU – 50l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Warka warzona 15.05. 1 z 2 warek przygotowywanych jak co roku na wakacyjne biesiadowanie przy piwie Tym razem Kolsch, w tamtym roku była lekka APA, wcześniej 2 razy z rzędu pils. Piwo trochę podrasowane chmielem w odróżnieniu do standardowego i ekstrakt w górnych widełkach. Myślę, że piwo będzie smakować całemu gronu. WARKA 226 Kölsch II 12,5°Blg – 30,7IBU – 50l (1/2) Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 8 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1,5 kg Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 0,5 kg Słód karmelowy czerwony (Strzegom) – 0,5 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania Kwas fosforowy 4ml 54°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Po 20 min zacierania - 5,5 pH Wysładzanie: 33l wody 76°C (4ml kwasu fosforowego, 5,8pH) do uzyskania 62l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 15g Magnum (szyszka) 11,0% A-A 40 min – 20g Magnum (szyszka) 11,0% A-A 10 min – 50g Perle (szyszka) 5,0% A-A 0 min – 120g Perle (szyszka) 5,0% A-A Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - gęstwa I 0,4l Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 14,6°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Możesz coś więcej napisać na temat połączenie pompki ardo z szybkozłączkami, jak to zrealizowałeś ? Może jakieś bliższe foto. Z tego co kojarze pompka ma zwykłe rurowe wy/wej bez gwintów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Możesz coś więcej napisać na temat połączenie pompki ardo z szybkozłączkami, jak to zrealizowałeś ? Może jakieś bliższe foto. Z tego co kojarze pompka ma zwykłe rurowe wy/wej bez gwintów. Do pompy ARDO montujesz nypel 3/4 i 3/8 wkręcasz je powoli i robi się gwint. Potem wykręcasz owijasz teflonem i wkręcasz z powrotem. Dla lepszego mocowania (w przypadku 3/8 użyłem z zewnątrz poxipolu i wszystko skręciłem szeroką opaską (jak jeszcze klej nie zaschnął) Jak już masz gwinty przy nyplach to możesz sobie przykręcić co chcesz redukcje, zawory, króćce na węże. Edytowane 18 Maja 2015 przez vettis wizi i WiHuRa 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) Dzieki za info. Widzę że pompę (tą do wymiennika) masz przykręconą ze spadkiem, rozumie, że świadomie żeby najpierw ją zalać a później dopiero włączyć ? Zawór przed wymiennikiem po to aby dławić przepływ ? Czy nie lepiej dławić przepływ na wylocie brzeczki ? Jak w ogóle oceniasz żywtoność tej pompy, w środku korpus jest plastikowy i pewnie max do 80-90°C, czekasz po gotowaniu chwilę na ostygnięcie czy odrazu lecisz z prawie wrzątkiem ? Edytowane 19 Maja 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) Dzieki za info. Widzę że pompę (tą do wymiennika) masz przykręconą ze spadkiem, rozumie, że świadomie żeby najpierw ją zalać a później dopiero włączyć ? Zawór przed wymiennikiem po to aby dławić przepływ ? Czy nie lepiej dławić przepływ na wylocie brzeczki ? Jak w ogóle oceniasz żywtoność tej pompy, w środku korpus jest plastikowy i pewnie max do 80-90°C, czekasz po gotowaniu chwilę na ostygnięcie czy odrazu lecisz z prawie wrzątkiem ? Nie, formalnie to nie powinna być tak ustawiona Chodzi o to, że do standardowych wiader jej nie używam, leci grawitacyjnie. Jak chcesz używać cały czas pompy to powinna być delikatnie poniżej wymiennika, żeby się wypełniła. Mi takie ustawienie nie powoduje zapowietrzania więc ok. Ale powinna być niżej. Mam zawór do dławienia brzeczki za wymiennikiem. Ten jest cały czas otwarty, na samym początku go tam wstawiłem i tak już został, potem dołożyłem za i tym dławię przepływ. Ułożenie pompy TU Pompa śmiga, leci przez nią 100-95°C przez 20-30min i parę warek przepompowała, Ta od wymiennika ma dłuższy staż i jest ok. Po wyłączeniu palnika robię wir i czekam z 5 min na ułożenie. Edytowane 19 Maja 2015 przez vettis WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 WARKA 224 Kölsch 12,5°Blg – 27,9IBU – 50l rozlana do 2 petainerów 4x2Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 WARKA 225 American Wheat 13,5°Blg – 26,6IBU – 28l przelana na cichą z dodatkiem: 20g Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A 30g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A Zeszło do 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 WARKA 226 Kölsch II 12,5°Blg – 30,7IBU – 50l (1/2) przelana do lagerowania. Zeszło do 3,6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 WARKA 225 American Wheat 13,5°Blg – 26,6IBU rozlana do 1 petainera 3x2,5Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 (edytowane) WARKA 227 Kölsch II 12,5°Blg – 30,7IBU – 50l (2/2) Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 8 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1,5 kg Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 0,5 kg Słód karmelowy czerwony (Strzegom) – 0,5 kg Zacieranie: 35l wody do zacierania Kwas fosforowy 4ml 54°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Po 20 min zacierania - 5,5 pH Wysładzanie: 33l wody 76°C (4ml kwasu fosforowego, 5,8pH) do uzyskania 62l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 15g Magnum (szyszka) 11,0% A-A 40 min – 20g Magnum (szyszka) 11,0% A-A 10 min – 50g Perle (szyszka) 5,0% A-A 0 min – 120g Perle (szyszka) 5,0% A-A Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - gęstwa I 0,4l Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 14,6°C Edytowane 3 Czerwca 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Wczorajsza warka: WARKA 228 Witbier 11,7°Blg – 14,4IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,7 kg Słód zakwaszający Weyermann® – 0,2 kg pszenica – 3 kg płatki owsiane – 1 kg płatki orkiszowe – 0,4 kg płatki żytnie – 0,2 kg Inne: kolendra - 35g curacao - 20g skórka pomarańczy - 120g Zacieranie: 35l wody do zacierania Płatki i pszenica skleikowana w 80°C 68°C - 90min 76°C - Po 20 min zacierania - 5,5 pH Wysładzanie: 33l wody 76°C (4ml kwasu fosforowego, 5,8pH) do uzyskania 62l brzeczki Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 20g Mandarina Bavaria 2014 7,6% A-A (szyszka) 20 min – 30g Mandarina Bavaria 2014 7,6% A-A (szyszka) 15 min – 20g kolendra 15 min – 60g skórka pomarańczy 5 min – 15g kolendra 5 min – 20g curacao 5 min – 60g skórka pomarańczy Drożdże: Fermentum Mobile FM20 Białe walonki - starter 2l Drożdże zadane w 16°C, fermentacja w 19-21°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 WARKA 226 Kölsch II 12,5°Blg – 30,7IBU – 50l (1/2) rozlana do 3 kegów pepsi 4x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 WARKA 227 Kölsch II 12,5°Blg – 30,7IBU – 50l (2/2) przelana do lagerowania. Zeszło do 3,6°Blg (jak poprzednik ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 WARKA 228 Witbier 11,7°Blg – 14,4IBU – 50l przelana na cichą. Zeszło do 3,2°Blg, 2 dni jeszcze postoi w temp. pokojowej, a potem do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 WARKA 227 Kölsch II 12,5°Blg – 30,7IBU – 50l rozlana do 2 kegów pepsi 4x3Bar i 16x0,5l 6g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 WARKA 228 Witbier 11,7°Blg – 14,4IBU – 50l rozlana do 20x0,5l 7g/1l i 2xPetainer 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Vettis we wcześniejszych tematach miałeś emalie z kranem. Dało to radę czy korodowało ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się