Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 223 Weissbier 11,7°Blg – 12,6IBU – 50l

 

Skład:

Słód pszeniczny (Strzegom) – 5 kg

Słód pilzneński (Sufflet) – 3,5kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg

Słód Carahell (Weyermann®) – 0,5 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

(Kwas fosforowy 8ml dodany w 63°C)

 

44°C - 20min (pszeniczny)

63°C - 40min

72°C - 20min

76°C -

 

Po 35 min zacierania - 5,6 pH

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C (8ml kwasu fosforowego, 5,8pH)

do uzyskania 60l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min –  15g Perle 2014 5% A-A (szyszka)

30 min –  30g Perle 2014 5% A-A (szyszka)

10 min –  40g Perle 2014 5% A-A (szyszka)

 

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM41 Gwoździe i Banany  - gęstwa 0,3l

 

Drożdże zadane w 16°C, fermentacja w 20°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza warka:

 

WARKA 224 Kölsch 12,5°Blg – 27,9IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 8 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg

Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg

Słód Caramel Pils (Bestmalz) – 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Carahell Weyermann® – 0,3 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

Kwas fosforowy 5ml

 

54°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Po 20 min zacierania - 5,6 pH

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C (6ml kwasu fosforowego, 5,6pH)

do uzyskania 62l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Magnum (szyszka) 11,0% A-A

40 min – 15g Magnum (szyszka) 11,0% A-A

10 min – 50g Perle (szyszka) 5,0% A-A

  0 min – 120g Perle (szyszka) 5,0% A-A

 

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - starter 2,7l

 

Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 15°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 225 American Wheat 13,5°Blg – 26,6IBU – 28l

 

Skład:

Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 3 kg

Słód pilzneński (Sufflet) – 2 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 0,7 kg

Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,15 kg

 

Płatki ryżowe (flaked rice) – 0,5 kg

 

Zacieranie:

20l wody do zacierania

 

67°C - 70min

76°C -

 

Po 20 min zacierania - 5,7 pH

 

Wysładzanie:

20l wody 76°C (4ml kwasu fosforowego, 5,6pH)

do uzyskania 36l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min –   5g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A

20 min – 15g Citra 2013 (USA) 13,1% A-A

10 min – 20g Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A

  0 min – 20g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A

 

Chmielenie na zimno:

20g Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A

30g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A

 

 

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - starter 1,5l

 

Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 16°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka warzona 15.05. 1 z 2 warek przygotowywanych jak co roku na wakacyjne biesiadowanie przy piwie ;)

Tym razem Kolsch, w tamtym roku była lekka APA, wcześniej 2 razy z rzędu pils.

Piwo trochę podrasowane chmielem w odróżnieniu do standardowego i ekstrakt w górnych widełkach.

Myślę, że piwo będzie smakować całemu gronu.

 

WARKA 226 Kölsch II 12,5°Blg – 30,7IBU – 50l (1/2)

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 8 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1,5 kg

Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 0,5 kg

Słód karmelowy czerwony (Strzegom) – 0,5 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

Kwas fosforowy 4ml

 

54°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Po 20 min zacierania - 5,5 pH

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C (4ml kwasu fosforowego, 5,8pH)

do uzyskania 62l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Magnum (szyszka) 11,0% A-A

40 min – 20g Magnum (szyszka) 11,0% A-A

10 min – 50g Perle (szyszka) 5,0% A-A

  0 min – 120g Perle (szyszka) 5,0% A-A

 

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - gęstwa I 0,4l

 

Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 14,6°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz coś więcej napisać na temat połączenie pompki ardo z szybkozłączkami, jak to zrealizowałeś ? Może jakieś bliższe foto. Z tego co kojarze pompka ma zwykłe rurowe wy/wej bez gwintów.

Do pompy ARDO montujesz nypel 3/4 i 3/8 wkręcasz je powoli i robi się gwint. Potem wykręcasz owijasz teflonem i wkręcasz z powrotem.

Dla lepszego mocowania (w przypadku 3/8 użyłem z zewnątrz poxipolu i wszystko skręciłem szeroką opaską (jak jeszcze klej nie zaschnął)

Jak już masz gwinty przy nyplach to możesz sobie przykręcić co chcesz redukcje, zawory, króćce na węże.

 

2wqa8tk.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za info.

 

Widzę że pompę (tą do wymiennika) masz przykręconą ze spadkiem, rozumie, że świadomie żeby najpierw ją zalać a później dopiero włączyć ? Zawór przed wymiennikiem po to aby dławić przepływ ? Czy nie lepiej dławić przepływ na wylocie brzeczki ?

 

Jak w ogóle oceniasz żywtoność tej pompy, w środku korpus jest plastikowy i pewnie max do 80-90°C, czekasz po gotowaniu chwilę na ostygnięcie czy odrazu lecisz z prawie wrzątkiem ?

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za info.

 

Widzę że pompę (tą do wymiennika) masz przykręconą ze spadkiem, rozumie, że świadomie żeby najpierw ją zalać a później dopiero włączyć ? Zawór przed wymiennikiem po to aby dławić przepływ ? Czy nie lepiej dławić przepływ na wylocie brzeczki ?

 

Jak w ogóle oceniasz żywtoność tej pompy, w środku korpus jest plastikowy i pewnie max do 80-90°C, czekasz po gotowaniu chwilę na ostygnięcie czy odrazu lecisz z prawie wrzątkiem ?

Nie, formalnie to nie powinna być tak ustawiona ;) Chodzi o to, że do standardowych wiader jej nie używam, leci grawitacyjnie. Jak chcesz używać cały czas pompy to powinna być delikatnie poniżej wymiennika, żeby się wypełniła. Mi takie ustawienie nie powoduje zapowietrzania więc ok. Ale powinna być niżej.

Mam zawór do dławienia brzeczki za wymiennikiem. Ten jest cały czas otwarty, na samym początku go tam wstawiłem i tak już został, potem dołożyłem za i tym dławię przepływ. Ułożenie pompy TU

Pompa śmiga, leci przez nią 100-95°C przez 20-30min i parę warek przepompowała, Ta od wymiennika ma dłuższy staż i jest ok.

Po wyłączeniu palnika robię wir i czekam z 5 min na ułożenie.

 

ou8wox.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 227 Kölsch II 12,5°Blg – 30,7IBU – 50l (2/2)

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 8 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1,5 kg

Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 0,5 kg

Słód karmelowy czerwony (Strzegom) – 0,5 kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

Kwas fosforowy 4ml

 

54°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Po 20 min zacierania - 5,5 pH

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C (4ml kwasu fosforowego, 5,8pH)

do uzyskania 62l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Magnum (szyszka) 11,0% A-A

40 min – 20g Magnum (szyszka) 11,0% A-A

10 min – 50g Perle (szyszka) 5,0% A-A

  0 min – 120g Perle (szyszka) 5,0% A-A

 

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - gęstwa I 0,4l

 

Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 14,6°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 228 Witbier 11,7°Blg – 14,4IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg

Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,7 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,2 kg

 

pszenica  – 3 kg

płatki owsiane – 1 kg

płatki orkiszowe – 0,4 kg

płatki żytnie – 0,2 kg            

 

Inne:

kolendra - 35g

curacao - 20g

skórka pomarańczy - 120g

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

Płatki i pszenica skleikowana w 80°C

68°C - 90min

76°C -

 

Po 20 min zacierania - 5,5 pH

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C (4ml kwasu fosforowego, 5,8pH)

do uzyskania 62l brzeczki
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Mandarina Bavaria 2014 7,6% A-A (szyszka)

20 min – 30g Mandarina Bavaria 2014 7,6% A-A (szyszka)

 

15 min – 20g kolendra

15 min – 60g skórka pomarańczy

 

  5 min – 15g kolendra

  5 min – 20g curacao

  5 min – 60g skórka pomarańczy

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM20 Białe walonki - starter 2l

 

Drożdże zadane w 16°C, fermentacja w 19-21°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.