Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 47 American Cream Ale przelana na cichą, zeszło do 2,5°Blg. Na pewno będzie użyta żelatyna, bo dość mętne.

 

 

Edit: 08.10.10 Rozlałem do 1 kega 4g/1l i do dymionka jeszcze resztę. W smaku dość dziwne takie lambikowate :) Nieszczęsne US-05 No zobaczymy co z tego wyjdzie jak posiedzi, szampan czy piwo :smilies:

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 50 Strong Scotch Ale - Wee-Heavy/ Mocna 50-tka/ 19°Blg 28l

 

 

Skład:

Słód pilzneński Weyermann? - 5 kg

Słód monachijski typ I Weyermann? - 2,5 kg

Słód karmelowy jasny Strzegom ? 0,45 kg

Słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,16 kg

Słód owsiany Steinach ? 0,15 kg

Słód Carafa? typ III Weyermann? - 0,05 kg

 

Zacieranie:

20l wody - zacieranie

 

67C - 60 min

72C ? 10 min

76C ?

 

Wysładzanie:

26l wody ? 76C

 

Chmielenie:

80 min - 40g Lubelski

15 min - 20g Lubelski

 

15 min ? 5g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 1728 Scottish Ale ? gęstwa 200 ml

 

50 Warka, więc trzeba było uwarzyć coś specjalnego na tą okazję, jestem w trakcie chłodzenia.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 51 Oatmeal Stout II 14°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pale ale Weyermann - 5 kg

Słód karmelowy ciemny Special B (Belgia) - 0.25kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom ? 0,15 kg

Słód Carafa? typ I Weyermann - 0,13 kg

Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann - 0,25 kg

 

Płatki owsiane błyskawiczne ? 1 kg

 

 

Zacieranie:

Płatki skleikowane w 13l wody doprowadzone do wrzenia.

W sumie wody do zacierania 22l

 

68°C - 70 min

76°C ?

 

Wysładzanie:

22 l wody 76C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min East Kent Goldings 40g

15 min East Kent Goldings 10g

 

 

Drożdże:

1187 Ringwood Ale - gęstwa

 

Jestem w trakcie wysładzania.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety chmielenie zostawiam na dzisiaj popołudniu, była przerwa w dostawie prądu :/ Chmielić jak ciemno to nie bardzo, może po 100 warkach dojdę do wprawy, że będę mógł warzyć po omacku :) Dobrze, że wyłączyli przed wrzuceniem chmielu. Popołudniu dokończę, co zacząłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 48 IPA rozlana. Wyszło 20x0,5l. Zabutelkowane z dodatkiem cukru 4g/1l i 18l do kega 2g/1l. Zeszło do 2,5°Blg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 47 American Cream Ale nagazowanie ok, klarowność ok, tyle że kwaskowate. Poszło w kanał. Został dymionek 5l, ale pewnie też pójdzie w kanał. Zbyt kwaśne. Pechowa paczka US-05 :okey: Pierwsze piwo jakie wylałem po 51 warkach.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kwaskowe, czy kwaśne? Czasem dla gości można serwować takie piwko z sokiem np. malinowym. Typowego kwasa jeszcze nie miałem, ale takie mini infekcje to jak najbardziej a jak jakieś (zazwyczaj) kobitki same proszą o to piwo z sokiem, to co będę wylewał. (Jedyny minus, to taki, że nie zawsze takie zainfekowane piwo jest na stanie hehe, odpukać :okey: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kwaskowe, czy kwaśne? Czasem dla gości można serwować takie piwko z sokiem np. malinowym. Typowego kwasa jeszcze nie miałem, ale takie mini infekcje to jak najbardziej a jak jakieś (zazwyczaj) kobitki same proszą o to piwo z sokiem, to co będę wylewał. (Jedyny minus, to taki, że nie zawsze takie zainfekowane piwo jest na stanie hehe, odpukać :okey: )

Mocno kwaskowate, ocet to nie był. Wypiłem z 3 kufelki, ale potem stwierdziłem, że wyleję. Na cichej fermentacji był jeszcze kwaskowaty zapach, który potem zniknął w niższej temperaturze i pozostał tylko smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 52 Foreign Extra Stout 17°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pale ale Weyermann ? 3,8 kg

Słód pilzneński Weyermann? - 2,7 kg

Słód pszeniczny Weyermann? - 0,5 kg

Słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,3 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom- 0,1 kg

Słód Carafa? typ I Weyermann - 0,12 kg

Słód Carafa? typ III Weyermann ? 0,05 kg

Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann - 0,1 kg

 

 

Zacieranie:

21 wody zacierania

 

64°C - 40 min

72°C ? 30 min

76°C ?

 

Wysładzanie:

24 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - Perle 60g

15 min - Perle 40g

 

 

Drożdże:

Wyeast 1728 Scottish Ale ? gęstwa 150 ml

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zima idzie, nadszedł czas lagerów, na początek pils na drożdżach, które lubią górny zakres dolnej fermentacji. Ale paczka bohemianów już siedzi w lodówce, czeka na niższą temperaturę, poniżej 12°C

 

WARKA 53 Pils Niemiecki 12,5°Blg 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann? - 4 kg

Słód monachijski Weyermann? - 1,5 kg

Słód Caramunich typ III Weyermann? - 0,05 kg

Słód zakwaszający Weyermann? - 0,1 kg

 

 

Zacieranie:

21 wody zacierania

 

- 45°C wsypane słody

- 52°C - 15 min

- 62°C - 30 min

- 72°C - 30 min

- 76°C -

 

 

Wysładzanie:

23 l wody 76°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - Hallertauer Tradition - 40g

15 min - Saaz - 20g

 

10 min - Saaz - 10g (podczas chłodzenia w 70°C)

 

Inne:

Mech irlandzki ? 7g

 

Drożdże:

Brewferm Lager

 

 

Drożdże zadane w temperaturze 18°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 36 godzinach od zadania, brak oznak fermentacji. Widać, że na spodzie utworzyła się 0,5 cm warstwa drożdży, ale tak i wczoraj było i nic po za tym. Temperatura 13°C. Nie wiem ile jeszcze czekać. Wyciągnąłem gęstwę Scottish Ale z lodówki. Fermentator przeniosłem do 16°C i zamieszałem. Coraz bardziej przestaje lubić suche drożdże ;)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja kiedyś dałem paczkę W34/70 na 22 litry brzeczki 15 Blg. Po 3 dniach dodałem kolejną paczkę. Po 5 dniach wystartowało i w piwie nie było nic złego, może mocne nachmielenie to przykryło. Jak widzisz w niskich temperaturach (u mnie 12 °C ) to długi start nie jest taki groźny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.