vettis Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Poczekam do rana, bo brzeczka pachnie całkiem przyjemnie, tyle że nie aromatem drożdżowym, który nie raz można wyczuć kiedy drożdże zaczynają się zabierać za robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Chyba jednak będzie Pils. Drożdże ruszyły do ataku Gdy wróciłem rano, była już ładna czapa piany, podniesienie temperatury pomogło. Zniosłem do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Chyba jednak będzie Pils. Drożdże ruszyły do ataku Gdy wróciłem rano, była już ładna czapa piany, podniesienie temperatury pomogło. Zniosłem do piwnicy. No to super. Ciekaw jestem efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 WARKA 52 Foreign Extra Stout 17°Blg przelana na cichą, zeszła do 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Temperatura fermentacji Pilsa - 13,5°C i niech tak zostanie nie będą schładzał. Właśnie ześrutowałem słody na sobotniego Dortmundera, paczka Bohemianów aktywowana od wczoraj. Mam nadzieję, że napęcznieje do jutra, pasuje zrobić jakiś starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 (edytowane) WARKA 54 Dortmunder 12,5°Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann? - 5 kg Słód wiedeński Weyermann? - 0,8 kg Słód karmelowy jasny Karapils - 0,3 kg Słód Caramunich typ I Weyermann - 0,07 kg Słód zakwaszający Weyermann? - 0,15 kg Zacieranie: 21 wody zacierania - 45°C wsypane słody - 52°C - 15 min - 62°C - 30 min - 72°C - 30 min Wysładzanie: 23 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 20g Magnum 30 min - 20g Saaz 15 min - 20g Saaz 10 min ? 10g Saaz (podczas chłodzenia w 70°C) Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager Inne: Mech Irlandzki ? 10g Jestem w trakcie zacierania, a tak wygląda przyszły Dortmunder Ostatnio zamontowałem kran do mojego 50l gara, od paru warek sprawdza się bezproblemowo. I jest to straszna wygoda Browar się ciągle rozbudowuje, trochę się zmieniło od ostatnich zdjęć,było małe przemeblowanie i trochę doszło usprawnień Edytowane 7 Listopada 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Zastanawiam się nad wstawieniem kranika do garnka jak u Ciebie. Jaka jest odległość od dna do wylotu? Nie porywa osadów? Jakie zrobiłeś uszczelnienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Zastanawiam się nad wstawieniem kranika do garnka jak u Ciebie. Jaka jest odległość od dna do wylotu? Nie porywa osadów?Jakie zrobiłeś uszczelnienie? Rozwiązałem to w taki sposób jak na zdjęciach. Mam założony oplot, więc wysokość jest na minimum (około 1-1,5 cm) i leci klarowne. Tyle, że chmielę w torbie, więc nie mam dużo osadów na dnie, jedynie po przełomie, mech i jak chmielę przy studzeniu. Przy chmieleniu bez torby nie wiem, czy podołałby taki oplot, nie długo się przekonam, bo dzisiaj było bez torby. Otwór zrobiony wiertłem 20mm. Od wewnętrznej strony podkładka miedziana, od zewnętrznej strony podkładka miedziana+duża stalowa, dodatkowo uszczelnione Technicollem do 1200°C. Jeśli zrobisz odpowiedni otwór to wystarczą tylko podkładki, mi się zrobił trochę większy i dla bezpieczeństwa użyłem kleju od zewnętrznej strony. Klej się robi twardy jak stal pod wpływem temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Nie pomyślałem żeby dać oplot jeszcze, chyba skopiuje Twoje rozwiązanie A zastanawiałeś się żeby dać większy oplot, umieścić go w jakimś stelażu żeby przylegał do dna i filtrować zacier od razu z garnka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Nie pomyślałem żeby dać oplot jeszcze, chyba skopiuje Twoje rozwiązanie A zastanawiałeś się żeby dać większy oplot, umieścić go w jakimś stelażu żeby przylegał do dna i filtrować zacier od razu z garnka? Narazie filtruje w plastikowej kadzi 33l lub 50l. bo używam 2 garnków 50l zacieram i chmielę. I drugiego 30l do grzania wody do wysładzania. Powoli przygotowuję się się do systemu 3 poziomowego, wtedy gar 50l będzie jako kadź zacierana i filtracyjna i wtedy zamontuję większy oplot. Jeśli chodzi o osady to oplot dzisiaj dał radę, a chmieliłem bez torby. Było ich dużo, a zeszło wszystko, tak więc spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 A co ze szczelnością samego kranika? Te zawory kulowe (mosiądz niklowany, uszczelnienie z PTFE) są przystosowane do zimnej i ciepłej wody użytkowej i mają najczęściej maks. temperaturę pracy +80°C , chwilową dopuszczalną +95°C. Obawiam się, że przy wyższych temperaturach (gotowanie brzeczki przez 1,5h!) uszczelnienie może puszczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 (edytowane) A co ze szczelnością samego kranika? Te zawory kulowe (mosiądz niklowany, uszczelnienie z PTFE) są przystosowane do zimnej i ciepłej wody użytkowej i mają najczęściej maks. temperaturę pracy +80°C , chwilową dopuszczalną +95°C. Obawiam się, że przy wyższych temperaturach (gotowanie brzeczki przez 1,5h!) uszczelnienie może puszczać. Poczytaj sobie wątek http://www.piwo.org/forum/t3855-Keg--spawanie.html A tu masz ten kran, bo też się zastanawiałem nad tym, bo babka mi w sklepie powiedziała, że się nie nadaje, ale się myliła. http://www.ferro.pl/foto/3_pl/c/KC.jpg http://www.piwo.org/forum/p67674-02-10-2010-14-15-35.html#p67674 Edytowane 9 Listopada 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Właśnie rozlałem WARKA 52 Foreign Extra Stout 17°Blg - 20x0,5l 3g/1L 1keg 2g/1L Zeszło z 17°Blg do 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 (edytowane) WARKA 55 Scottish Export 80 12°Blg 28l Skład: Słody: Słód pale ale Weyermann? (Niemcy) - 5 kg Słód wędzony Weyermann? (Niemcy) ? 0,3 kg Słód karmelowy jasny Caraamber? Weyermann ? 0,3 kg Słód karmelowy monach. Caramunich? typ III Weyermann ? 0,05kg Słód Carafa? typ III Weyermann? - 0,05 kg Zacieranie: 22 wody zacierania 67C - 70 min 76C ? Wysładzanie: 23 l wody 76°C Karmelizacja: 10min Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 50g Hallertauer Hersbrucker 15 min ? 10g Hallertauer Hersbrucker Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale ? gęstwa III 150 ml Inne: Mech Irlandzki ? 7g Płatki dębowe francuskie, średnio opiekane - 50g (cicha fermentacja) Jestem w trakcie zacierania. Edytowane 9 Grudnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 (edytowane) Scottish Export 80 - drożdże od samego rana już ostro śmigają, temperatura 15°C, chcę żeby zeszło do 13°C i w takiej żeby fermentowało. Edytowane 20 Listopada 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Jeśli chodzi o osady to oplot dzisiaj dał radę, a chmieliłem bez torby. Było ich dużo, a zeszło wszystko, tak więc spoko Hej. Zamontowałem u siebie kranik w garnku jak u Ciebie. Niestety u mnie kompletnie nie zdało to egzaminu. Do gotowaniu filtr z oplotu kompletnie zapchał się chmielinami (55g chmielu), i po 5-ciu litrach ciurkania po prostu przestało lecieć. Nie miałeś później problemów z zapychaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Jeśli chodzi o osady to oplot dzisiaj dał radę' date=' a chmieliłem bez torby. Było ich dużo, a zeszło wszystko, tak więc spoko [/quote']Hej. Zamontowałem u siebie kranik w garnku jak u Ciebie. Niestety u mnie kompletnie nie zdało to egzaminu. Do gotowaniu filtr z oplotu kompletnie zapchał się chmielinami (55g chmielu), i po 5-ciu litrach ciurkania po prostu przestało lecieć. Nie miałeś później problemów z zapychaniem? Witam, Jeśli zaraz po ostygnięciu spróbowałbym spuścić brzeczkę, to się zapcha, dlatego robię wir łyżką i zostawiam na około 1 godzinę, wtedy już leci (kiedyś próbowałem zaraz sprawdzić czy poleci i się zdygałem, bo nic nie leciało). Zawsze możesz zamiast oplotu zastosować rurkę miedzianą podwiniętą do góry i wtedy powinno być ok. Ale u mnie się sprawdza oplot nawet bez torby, tak jak pisałem, tylko trzeba poczekać, bo zaraz jak się będzie chciało przelać, to się zapcha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 WARKA 53 Pils Niemiecki 12,5°Blg przelana na cichą. Zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 WARKA 54 Dortmunder 12,5°Blg przelana na cichą zeszło do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 (edytowane) WARKA 56 Pilsner- Urodzinowy 12°Blg 28l Skład: Słody: Słód bohemian pilsner Weyermann? - 5 kg Słód carapils Weyermann? - 0.5 kg Słód zakwaszający Weyermann? - 0,15 kg Zacieranie: 22 wody zacierania 45°C ? wsypanie słodów 52°C - 15min. 63°C - 20min. Odebrana 1/3 zacieru 72°C ? 15 min dekokt Gotowanie 20minut. 72°C ? 20 min 76°C - Wysładzanie: 25 l wody 76°C Gotowanie: 90 min Chmielenie: 90 min - 50g Saaz 60 min - 20g Saaz 30 min - 20g Saaz 0 min - 20g Saaz Drożdże: Wyeast 2124 Bohemian Lager ? gęstwa I 150 ml Inne: Mech Irlandzki ? 7g Edytowane 4 Grudnia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 WARKA 56 Pilsner- Urodzinowy 28l też robiłem w urodziny pilsnera nawet recepturę podobną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Warka 56 Pilsner fermentuje na całego, Temperatura 10,5°C. Warka 54 Dortmunder leżakuje na cichej w 5°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 "Każdy powinien w coś wierzyć. Ja wierzę, że zamówię jeszcze jedno piwo" :) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 WARKA 53 Pils Niemiecki 12,5°Blg rozlana 20x0,5l 4g/1l i 1 keg 2g/1l Wyszło bardzo klarowane, faktycznie Brewferm Lager dają czyste piwo i są neutralne smakowo. Zobaczymy jakie będzie jak po leżakuje sobie jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 WARKA 55 Scottish Export 80 12°Blg przelana na cichą. Zeszło do 2°Blg. Dodałem do fermentatora 50g płatków dębowych średnio opiekanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się