vettis Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 WARKA 45 Witbier II 12°Blg 45l Skład: Słody: słód pilzneński ? 4,1 kg słód pszeniczny ? 1,8 kg słód zakwaszający 0,2kg pszenica ? 2,7 kg płatki owsiane błyskawiczne ? 0,5 kg Chmiel: Hallertauer Tradition ? 40g Drożdże: 3944 Belgian Witbier - gęstwa 50ml Inne dodatki: Kolendra - 40g Curacao - 40g Zacieranie; Pszenica i owies skleikowane w 17l wody Gotowane 10 min. Dolane 16l wody, temperatura ustalona na 58° Wysładzanie: 28l wody - 75°C Zacier główny: 54°C - 30min 64°C - 60min 72°C - 20min 76°C - Czas gotowania 65 minut Gotowanie: 65 min ? 40g Hallertauer Tradition 15 min ? 15g Kolendra + 15g curacao 5 min ? 25g kolendra + 25g curacao Wyszło 45l brzeczki 12°Blg, wlałem trochę brzeczki wcześniej dla obudzenia gęstwy, po 30 min rwały się do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 WARKA 45 Witbier II - wczoraj zadane gęstwą, dzisiaj piana na około 20cm, temperatura 21°C WARKA 44 Stout - piana chyba już powoli opada, temperatura fermentacji 19°C WARKA 43 Bitter - piana już znikła z powierzchni, temperatura fermentacji również w 19°C, zmierzyłem i zeszło z 12°Blg do 3,5°Blg po 72h, więc szybko przy takiej temperaturze. WARKA 42 6 Zbóż - dalej fermentuje, piana unosi się na powierzchni, ale te drożdże tak mają, że nie chcą opadać na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 WARKA 41 Witbier trafił do butelek. Szybko, bo szybko, ale potrzebowałem zwolnić fermentator na Bittera. Na sobotę musi być już nagazowany w keg w pogotowiu 3g cukru/1l piwa. Wyszło 55 butelek 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Bitter przelany na cichą, Stout stanął na 10°Blg, 6 zbóż II na 8°Blg przeniosłem z piwnicy, bo się tam za zimno zrobiło do temperatury pokojowej, mam nadzieję że się drożdże pozbierają i dofermentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Bitter przelany na cichą, Stout stanął na 10°Blg, 6 zbóż II na 8°Blg . Coś słyszałem o tych Ringwoodach, że są chimeryczne. Dziwi za to lenistwo US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 WARKA 43 Best Bitter rozlana. Wyszło 20x0,5l - 2,6g cukru/1l i 1 keg. Zapodałem 3 strzały mieszając po 4 bar poszło do 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 WARKA 46 Cream Ale 28l 12°Blg Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann - 4,5 kg Słód wiedeński Weyermann - 0,2 kg Słód karmelowy Carahell - 0,28 kg Słód karmelowy jasny Karapils - 0,2 kg Kasza kukurydziana - 0,5 kg Zacieranie: 63°C - 60min 72°C - 10 min 76°C - Chmielenie: 60 min - 30g Hallertauer Tradition 10 min - 25g Saaz Drożdże: S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 WARKA 44 Oatmeal Stout przelana na cichą z 13°Blg zeszło do 3°Blg. Warka 42 6 zbóż nie chce skończyć fermentacji zeszła do 6°Blg i siedzi dalej w 20°C Coś z nią nie tak, choć widzę, że dalej wytwarza się CO2, więc coś tam sobie pracuje. WARKA 46 Cream Ale - już rano było widać oznaki fermentacji, więc ok, tylko podczas warzenia zapomniałem o dodaniu mchu irlandzkiego i mam pytanie. Można dodać wywar na etapie fermentacji? Ma to jakiś sens w ogóle, czy brzeczka musi się gotować, żeby podziałał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Cześć zdarzyło mi się ze trzy razy że jak już wystudziłem brzeczkę znajdowałem mech którego zapomniałem dosypać na etapie chmielenia. Zazwyczaj obiecywałem sobie że go dodam do następnej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 podczas warzenia zapomniałem o dodaniu mchu irlandzkiego i mam pytanie. Można dodać wywar na etapie fermentacji? Ma to jakiś sens w ogóle, czy brzeczka musi się gotować, żeby podziałał? Musi się gotować, tak że na zimno dodawanie jest bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 WARKA 44 Oatmeal Stout - rozlana. Wyszło 20x0,5l 4g/1l i 1 keg 2x4bar i tyle powinno wystarczyć. Poszło do 14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 WARKA 42 6 Zbóż po 22 dniach burzliwej zeszła do 3,5°Blg , podobnie WARKA 46 Cream Ale również do 3,5°Blg tyle że, po 8 dniach burzliwej Wczoraj przelałem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Warka 42 6 Zbóż w końcu rozlana. Zeszło po prawie miesiącu fermentacji do 3,5 °Blg Wyszedł 1 keg 3g/1l + 20x0,5l 4g/1l Przelałem również część warki 45 Witbiera II na cichą (20l), a druga część poszła do kega. 4g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 (edytowane) WARKA 47 American Cream Ale 28l 12 Blg Skład: Słód pilzneński Weyermann? - 5 kg Słód monachijski typ I Weyermann? - 0,4 kg Słód karmelowy monach. Caramunich? typ III - 0,05 kg Kasza kukurydziana - 0,5 kg Zacieranie: 63°C - 50 min 72°C - 15 min Chmielenie: 65 min - 30g Perle 15 min - 20g Saaz Schłodzone do 70°C 10 min w 70°C - 15g Saaz 15 min - 10g Mech Irlandzki Wyszło około 30l brzeczki 12°Blg, zadam US-05 Do WARKI 46 Cream Ale w środę zadałem 20g żelatyny w 16°C ładnie się sklarowało i to w 16°C , jutro prawdopodobnie rozlew. Edytowane 18 Września 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 WARKA 46 Cream Ale rozlana, wyszło 20x0,5l 7g/1l i 1 keg 4g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Ta kaszka kukurydziana to taka zwykła dla dzieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Ta kaszka kukurydziana to taka zwykła dla dzieci? Nie wiem jaka jest dla dzieci, po prostu najzwyklejsza kasza kukurydziana, żółta, prawie zmielona jak mąka za około 1,80 zł za 0,5 kg Miałem dawać zwykłą, ześrutowaną kukurydzę, ale gdzieś wyczytałem, że część skorupy zawiera dużo tłuszczu co by wpłynęło negatywnie na piwo, dlatego browary ją obrabiają i dopiero potem śrutują. Edit: Tzw. Zarodek http://www.portalspozywczy.pl/inne/piwo/artykuly/produkty-przemialu-ziarna-kukurydzy-w-piwowarstwie,11964.html Edytowane 19 Września 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Ciekawe, czy da się ją wyczuć w smaku. Dałeś poniżej 10%, czyli niewiele. Piana się nie przejmuj w Cream Ale nie musi być trwała. Być może też spróbuje tego stylu, bo pasują do niego drożdże Koelscha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Ciekawe, czy da się ją wyczuć w smaku. Dałeś poniżej 10%, czyli niewiele. Piana się nie przejmuj w Cream Ale nie musi być trwała. Być może też spróbuje tego stylu, bo pasują do niego drożdże Koelscha. No zobaczę, to była próba, piwo jest super klarowne, widziałem dno fermentatora i super pachnie Może następnym razem dam więcej. Zobaczę za kilka tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Dzisiaj rozlałem drugą część WARKI 45 Wyszło 42x0,5l + 2l pet zabutelkowane z dodatkiem cukru 6g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 WARKA 48 IPA 28l 14,5 Blg Skład Słód pale ale Weyermann? - 6,3 kg Słód karmelowy monach. Caramunich? typ II - 0.5kg Zacieranie 22l wody - do zacierania 10g gipsu piwowarskiego 67C - 70 min 76C ? Wysładzanie 24l wody ? 76C Chmielenie 70 min 80g East Kent Goldings 20 min 20g East Kent Goldings 15min 7g Mech Irlandzki Drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale - starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) WARKA 49 Roggenbier 27l 11,5°Blg Skład: Słody: Słód żytni Weyermann? - 3 kg Słód pilzneński Weyermann? - 1,3 kg Słód monachijski typ I Weyermann? - 1kg Słód karmelowy jasny Carared? - 0,17 kg Słód Carafa? typ III Weyermann? - 0,04 kg Słód zakwaszający Weyermann? - 0,1 kg Chmiel: Tettnanger - 40g Drożdże: Wyeast 3068 ? gęstwa II zbiór 100ml Zacieranie: Zacieranie dekokcyjne jednowarowe Woda zacieranie/wysładzanie ? 20l/23l - 20 minut w 44°C - 10 minut w 54°C - podgrzane do 64°C - 1/3 zacieru odebrana (8,5 l) - podgrzana do 72°C przerwa 20 minut - doprowadzone do wrzenia - gotowanie 20 minut - zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 70°C - podgrzane do 72°C - 20 minut w 72°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 30g Tettnanger 15 min ? 10g Tettnanger To moje pierwsze i ostatnie żytnie. Jak zauważyłem co się dzieje przy filtracji (na początku leciało, potem co raz mniej), to zaraz przelałem do 50l kadzi zacier i 23l wody do wysładzania, żeby rozrzedzić zacier. Mętne było strasznie, nie zwracałem mętnego. Zobaczymy co opadnie po chmieleniu na dno i przeleję. O wydajności nie piszę, dobrze że jakaś wogóle jest Edytowane 2 Października 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 z carafa 0,04 g to się przypadkiem nie pomyliłeś? ...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 z carafa 0,04 g to się przypadkiem nie pomyliłeś? ...pozdr Nie, chciałem uzyskać coś pod odcień czerwieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 W Żytnim drożdże 3068 już od rana śmigają w temperaturze 18°C Mam nadzieję, że piwo wyjdzie przednie za tą filtrację i że było warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się