Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 45 Witbier II 12°Blg 45l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński ? 4,1 kg

słód pszeniczny ? 1,8 kg

słód zakwaszający 0,2kg

 

pszenica ? 2,7 kg

płatki owsiane błyskawiczne ? 0,5 kg

 

Chmiel:

Hallertauer Tradition ? 40g

 

Drożdże:

3944 Belgian Witbier - gęstwa 50ml

 

Inne dodatki:

Kolendra - 40g

Curacao - 40g

 

Zacieranie;

 

Pszenica i owies skleikowane w 17l wody

Gotowane 10 min.

Dolane 16l wody, temperatura ustalona na 58°

 

Wysładzanie:

28l wody - 75°C

 

Zacier główny:

54°C - 30min

64°C - 60min

72°C - 20min

76°C -

 

Czas gotowania

65 minut

 

Gotowanie:

65 min ? 40g Hallertauer Tradition

15 min ? 15g Kolendra + 15g curacao

5 min ? 25g kolendra + 25g curacao

 

Wyszło 45l brzeczki 12°Blg, wlałem trochę brzeczki wcześniej dla obudzenia gęstwy, po 30 min rwały się do pracy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 45 Witbier II - wczoraj zadane gęstwą, dzisiaj piana na około 20cm, temperatura 21°C

WARKA 44 Stout - piana chyba już powoli opada, temperatura fermentacji 19°C

WARKA 43 Bitter - piana już znikła z powierzchni, temperatura fermentacji również w 19°C, zmierzyłem i zeszło z 12°Blg do 3,5°Blg po 72h, więc szybko przy takiej temperaturze.

WARKA 42 6 Zbóż - dalej fermentuje, piana unosi się na powierzchni, ale te drożdże tak mają, że nie chcą opadać na dno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 41 Witbier trafił do butelek. Szybko, bo szybko, ale potrzebowałem zwolnić fermentator na Bittera. Na sobotę musi być już nagazowany w keg w pogotowiu :tort: 3g cukru/1l piwa. Wyszło 55 butelek 0,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bitter przelany na cichą, Stout stanął na 10°Blg, 6 zbóż II na 8°Blg :D przeniosłem z piwnicy, bo się tam za zimno zrobiło do temperatury pokojowej, mam nadzieję że się drożdże pozbierają i dofermentują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 46 Cream Ale 28l 12°Blg

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Weyermann - 4,5 kg

Słód wiedeński Weyermann - 0,2 kg

Słód karmelowy Carahell - 0,28 kg

Słód karmelowy jasny Karapils - 0,2 kg

 

Kasza kukurydziana - 0,5 kg

 

Zacieranie:

63°C - 60min

72°C - 10 min

76°C -

 

Chmielenie:

60 min - 30g Hallertauer Tradition

10 min - 25g Saaz

 

Drożdże:

S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 44 Oatmeal Stout przelana na cichą z 13°Blg zeszło do 3°Blg. Warka 42 6 zbóż nie chce skończyć fermentacji zeszła do 6°Blg i siedzi dalej w 20°C Coś z nią nie tak, choć widzę, że dalej wytwarza się CO2, więc coś tam sobie pracuje.

WARKA 46 Cream Ale - już rano było widać oznaki fermentacji, więc ok, tylko podczas warzenia zapomniałem o dodaniu mchu irlandzkiego i mam pytanie. Można dodać wywar na etapie fermentacji? Ma to jakiś sens w ogóle, czy brzeczka musi się gotować, żeby podziałał?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

zdarzyło mi się ze trzy razy że jak już wystudziłem brzeczkę znajdowałem mech którego zapomniałem dosypać na etapie chmielenia. Zazwyczaj obiecywałem sobie że go dodam do następnej warki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podczas warzenia zapomniałem o dodaniu mchu irlandzkiego i mam pytanie. Można dodać wywar na etapie fermentacji? Ma to jakiś sens w ogóle, czy brzeczka musi się gotować, żeby podziałał?

Musi się gotować, tak że na zimno dodawanie jest bez sensu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 42 6 Zbóż po 22 dniach burzliwej zeszła do 3,5°Blg :) , podobnie WARKA 46 Cream Ale również do 3,5°Blg tyle że, po 8 dniach burzliwej :/ Wczoraj przelałem na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 42 6 Zbóż w końcu rozlana. Zeszło po prawie miesiącu fermentacji do 3,5 °Blg Wyszedł 1 keg 3g/1l + 20x0,5l 4g/1l Przelałem również część warki 45 Witbiera II na cichą (20l), a druga część poszła do kega. 4g/1l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 47 American Cream Ale 28l 12 Blg

 

 

Skład:

 

Słód pilzneński Weyermann? - 5 kg

Słód monachijski typ I Weyermann? - 0,4 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich? typ III - 0,05 kg

 

Kasza kukurydziana - 0,5 kg

 

Zacieranie:

63°C - 50 min

72°C - 15 min

 

Chmielenie:

65 min - 30g Perle

15 min - 20g Saaz

 

Schłodzone do 70°C

10 min w 70°C - 15g Saaz

 

15 min - 10g Mech Irlandzki

 

Wyszło około 30l brzeczki 12°Blg, zadam US-05

 

Do WARKI 46 Cream Ale w środę zadałem 20g żelatyny w 16°C ładnie się sklarowało i to w 16°C , jutro prawdopodobnie rozlew.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta kaszka kukurydziana to taka zwykła dla dzieci?

Nie wiem jaka jest dla dzieci, po prostu najzwyklejsza kasza kukurydziana, żółta, prawie zmielona jak mąka za około 1,80 zł za 0,5 kg :lol:

Miałem dawać zwykłą, ześrutowaną kukurydzę, ale gdzieś wyczytałem, że część skorupy zawiera dużo tłuszczu co by wpłynęło negatywnie na piwo, dlatego browary ją obrabiają i dopiero potem śrutują.

 

Edit: Tzw. Zarodek http://www.portalspozywczy.pl/inne/piwo/artykuly/produkty-przemialu-ziarna-kukurydzy-w-piwowarstwie,11964.html

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe, czy da się ją wyczuć w smaku. Dałeś poniżej 10%, czyli niewiele. Piana się nie przejmuj w Cream Ale nie musi być trwała. Być może też spróbuje tego stylu, bo pasują do niego drożdże Koelscha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe, czy da się ją wyczuć w smaku. Dałeś poniżej 10%, czyli niewiele. Piana się nie przejmuj w Cream Ale nie musi być trwała. Być może też spróbuje tego stylu, bo pasują do niego drożdże Koelscha.

No zobaczę, to była próba, piwo jest super klarowne, widziałem dno fermentatora i super pachnie :lol: Może następnym razem dam więcej. Zobaczę za kilka tygodni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 48 IPA 28l 14,5 Blg

 

 

Skład

Słód pale ale Weyermann? - 6,3 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich? typ II - 0.5kg

 

Zacieranie

22l wody - do zacierania

10g gipsu piwowarskiego

 

67C - 70 min

76C ?

 

Wysładzanie

24l wody ? 76C

 

Chmielenie

70 min 80g East Kent Goldings

20 min 20g East Kent Goldings

 

15min 7g Mech Irlandzki

 

Drożdże

Wyeast 1728 Scottish Ale - starter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 49 Roggenbier 27l 11,5°Blg

 

Skład:

 

Słody:

 

Słód żytni Weyermann? - 3 kg

Słód pilzneński Weyermann? - 1,3 kg

Słód monachijski typ I Weyermann? - 1kg

Słód karmelowy jasny Carared? - 0,17 kg

Słód Carafa? typ III Weyermann? - 0,04 kg

Słód zakwaszający Weyermann? - 0,1 kg

 

Chmiel:

Tettnanger - 40g

 

Drożdże:

Wyeast 3068 ? gęstwa II zbiór 100ml

 

 

Zacieranie:

 

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe

 

Woda zacieranie/wysładzanie ? 20l/23l

 

- 20 minut w 44°C

- 10 minut w 54°C

- podgrzane do 64°C

- 1/3 zacieru odebrana (8,5 l)

- podgrzana do 72°C przerwa 20 minut

- doprowadzone do wrzenia

- gotowanie 20 minut

- zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 70°C

- podgrzane do 72°C

- 20 minut w 72°C

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min ? 30g Tettnanger

15 min ? 10g Tettnanger

 

To moje pierwsze i ostatnie żytnie. Jak zauważyłem co się dzieje przy filtracji (na początku leciało, potem co raz mniej), to zaraz przelałem do 50l kadzi zacier i 23l wody do wysładzania, żeby rozrzedzić zacier. Mętne było strasznie, nie zwracałem mętnego. Zobaczymy co opadnie po chmieleniu na dno i przeleję. O wydajności nie piszę, dobrze że jakaś wogóle jest :)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.