vettis Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 (edytowane) WARKA 47 American Cream Ale przelana na cichą, zeszło do 2,5°Blg. Na pewno będzie użyta żelatyna, bo dość mętne. Edit: 08.10.10 Rozlałem do 1 kega 4g/1l i do dymionka jeszcze resztę. W smaku dość dziwne takie lambikowate Nieszczęsne US-05 No zobaczymy co z tego wyjdzie jak posiedzi, szampan czy piwo Edytowane 8 Października 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 (edytowane) WARKA 48 IPA przelana na cichą, po próbkach ciekawie się zapowiada Na cichą dodałem 1/3 Hop Aroma Tabs Edytowane 8 Października 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 (edytowane) WARKA 50 Strong Scotch Ale - Wee-Heavy/ Mocna 50-tka/ 19°Blg 28l Skład: Słód pilzneński Weyermann? - 5 kg Słód monachijski typ I Weyermann? - 2,5 kg Słód karmelowy jasny Strzegom ? 0,45 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,16 kg Słód owsiany Steinach ? 0,15 kg Słód Carafa? typ III Weyermann? - 0,05 kg Zacieranie: 20l wody - zacieranie 67C - 60 min 72C ? 10 min 76C ? Wysładzanie: 26l wody ? 76C Chmielenie: 80 min - 40g Lubelski 15 min - 20g Lubelski 15 min ? 5g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale ? gęstwa 200 ml 50 Warka, więc trzeba było uwarzyć coś specjalnego na tą okazję, jestem w trakcie chłodzenia. Edytowane 9 Października 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 WARKA 49 Żytnie przelana na cichą, zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 (edytowane) WARKA 51 Oatmeal Stout II 14°Blg 28l Skład: Słody: Słód pale ale Weyermann - 5 kg Słód karmelowy ciemny Special B (Belgia) - 0.25kg Słód karmelowy ciemny Strzegom ? 0,15 kg Słód Carafa? typ I Weyermann - 0,13 kg Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann - 0,25 kg Płatki owsiane błyskawiczne ? 1 kg Zacieranie: Płatki skleikowane w 13l wody doprowadzone do wrzenia. W sumie wody do zacierania 22l 68°C - 70 min 76°C ? Wysładzanie: 22 l wody 76C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min East Kent Goldings 40g 15 min East Kent Goldings 10g Drożdże: 1187 Ringwood Ale - gęstwa Jestem w trakcie wysładzania. Edytowane 10 Października 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Niestety chmielenie zostawiam na dzisiaj popołudniu, była przerwa w dostawie prądu Chmielić jak ciemno to nie bardzo, może po 100 warkach dojdę do wprawy, że będę mógł warzyć po omacku Dobrze, że wyłączyli przed wrzuceniem chmielu. Popołudniu dokończę, co zacząłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 WARKA 49 Roggenbier rozlany. Wyszło 20x0,5l Zabutelkowane z dodatkiem cukru 6g/1l i 16l poszło do kega 3g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) WARKA 48 IPA rozlana. Wyszło 20x0,5l. Zabutelkowane z dodatkiem cukru 4g/1l i 18l do kega 2g/1l. Zeszło do 2,5°Blg Edytowane 14 Października 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) WARKA 50 Wee-Heavy przelana na cichą. Z 19°Blg zeszło do 5,5°Blg Fermentacja odbywała się w 15°C Edytowane 17 Października 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 WARKA 51 Oatmeal Stout II przelana na cichą. Z 14°Blg zeszło do 4°Blg Za 2 dni pójdzie do 14°C w celu sklarowania, bo dość mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) WARKA 47 American Cream Ale nagazowanie ok, klarowność ok, tyle że kwaskowate. Poszło w kanał. Został dymionek 5l, ale pewnie też pójdzie w kanał. Zbyt kwaśne. Pechowa paczka US-05 Pierwsze piwo jakie wylałem po 51 warkach. Edytowane 19 Października 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Kwaskowe, czy kwaśne? Czasem dla gości można serwować takie piwko z sokiem np. malinowym. Typowego kwasa jeszcze nie miałem, ale takie mini infekcje to jak najbardziej a jak jakieś (zazwyczaj) kobitki same proszą o to piwo z sokiem, to co będę wylewał. (Jedyny minus, to taki, że nie zawsze takie zainfekowane piwo jest na stanie hehe, odpukać ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Kwaskowe, czy kwaśne? Czasem dla gości można serwować takie piwko z sokiem np. malinowym. Typowego kwasa jeszcze nie miałem, ale takie mini infekcje to jak najbardziej a jak jakieś (zazwyczaj) kobitki same proszą o to piwo z sokiem, to co będę wylewał. (Jedyny minus, to taki, że nie zawsze takie zainfekowane piwo jest na stanie hehe, odpukać ) Mocno kwaskowate, ocet to nie był. Wypiłem z 3 kufelki, ale potem stwierdziłem, że wyleję. Na cichej fermentacji był jeszcze kwaskowaty zapach, który potem zniknął w niższej temperaturze i pozostał tylko smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 (edytowane) WARKA 52 Foreign Extra Stout 17°Blg 28l Skład: Słody: Słód pale ale Weyermann ? 3,8 kg Słód pilzneński Weyermann? - 2,7 kg Słód pszeniczny Weyermann? - 0,5 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,3 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom- 0,1 kg Słód Carafa? typ I Weyermann - 0,12 kg Słód Carafa? typ III Weyermann ? 0,05 kg Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann - 0,1 kg Zacieranie: 21 wody zacierania 64°C - 40 min 72°C ? 30 min 76°C ? Wysładzanie: 24 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - Perle 60g 15 min - Perle 40g Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale ? gęstwa 150 ml Edytowane 24 Października 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Fermentacja na całego. Drożdże zadane dopiero wczoraj o 18:00 temperatura 19°C Mam nadzieje, że spadnie do 15-16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 WARKA 51 Oatmeal Stout II rozlana. Wyszło 20x0,5l 4g cukru/1l + 1 keg 2g cukru/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 WARKA 50 Wee-Heavy trafiła do butelek i kega. Butelki 4g/1l, keg 2g/1l z 19°Blg zeszło do 5°Blg WARKA 52 narazie zeszła do 6°Blg, fermentuje w 14-15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 (edytowane) Zima idzie, nadszedł czas lagerów, na początek pils na drożdżach, które lubią górny zakres dolnej fermentacji. Ale paczka bohemianów już siedzi w lodówce, czeka na niższą temperaturę, poniżej 12°C WARKA 53 Pils Niemiecki 12,5°Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann? - 4 kg Słód monachijski Weyermann? - 1,5 kg Słód Caramunich typ III Weyermann? - 0,05 kg Słód zakwaszający Weyermann? - 0,1 kg Zacieranie: 21 wody zacierania - 45°C wsypane słody - 52°C - 15 min - 62°C - 30 min - 72°C - 30 min - 76°C - Wysładzanie: 23 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - Hallertauer Tradition - 40g 15 min - Saaz - 20g 10 min - Saaz - 10g (podczas chłodzenia w 70°C) Inne: Mech irlandzki ? 7g Drożdże: Brewferm Lager Drożdże zadane w temperaturze 18°C Edytowane 1 Listopada 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Drożdże:Brewferm Lager Ciekawe jakie będą efekty pracy tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Jeszcze czekam na start. Drożdże zadałem o północy. Temperatura na fermentatorze spadła do 14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 (edytowane) Po 36 godzinach od zadania, brak oznak fermentacji. Widać, że na spodzie utworzyła się 0,5 cm warstwa drożdży, ale tak i wczoraj było i nic po za tym. Temperatura 13°C. Nie wiem ile jeszcze czekać. Wyciągnąłem gęstwę Scottish Ale z lodówki. Fermentator przeniosłem do 16°C i zamieszałem. Coraz bardziej przestaje lubić suche drożdże Edytowane 2 Listopada 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Chyba za szybko schłodziłeś. Trzeba było poczekać na oznaki fermentacji w temp. blisko 20°C i dopiero do zimnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 No dobra, 18-14°C przez 12h to znowu nie taka niska temperatura. Pytanie co teraz robić? Ile jeszcze czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Poczekaj do wieczora. Tych drożdży jest trochę mało na 28l brzeczki i zimny start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 ja kiedyś dałem paczkę W34/70 na 22 litry brzeczki 15 Blg. Po 3 dniach dodałem kolejną paczkę. Po 5 dniach wystartowało i w piwie nie było nic złego, może mocne nachmielenie to przykryło. Jak widzisz w niskich temperaturach (u mnie 12 °C ) to długi start nie jest taki groźny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się