LJajecznica Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 takie towarzystwo i nie dałeś znać. Na pewno wam nie wyjdzie, a w ogóle to przestań drażnić pilsem w połowie lipca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Cześć Piwo wyjdzie napewno. Podczas warzenia sporo wyszło z kegeratora Dzięki Łukasz i do zobaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 (edytowane) takie towarzystwo i nie dałeś znać. Na pewno wam nie wyjdzie, a w ogóle to przestań drażnić pilsem w połowie lipca. Wyjdzie tak samo jak nam zawsze nie wychodzi Lagery cały rok! Edytowane 22 Lipca 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 (edytowane) Cześć Piwo wyjdzie napewno. Podczas warzenia sporo wyszło z kegeratora Dzięki Łukasz i do zobaczenia Z obydwóch kegeratorów Bo mam je już dwa Edytowane 22 Lipca 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 WARKA 168 Pils II 11,5°Blg – 38,8 IBU rozlana do 2 kegów 3x3bar, poszło dalej w kegach do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Wczorajsza warka warzona z udziałem jkocurek & Szwed Powiedzmy szczerze: nasz udział polegał na siedzeniu w kąciku i zabawianiem piwowara rozmową. Fajna była desitka z pysznym diacetylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 Używasz jeszcze tej pompki akwarystycznej do napowietrzania brzeczki, sprawdza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Używasz jeszcze tej pompki akwarystycznej do napowietrzania brzeczki, sprawdza się? Nie, bo nie mam kamienia, muszę kupic. Ale ogólnie sama pompka z odpowiednio drobnym kamieniem wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. I mi się sprawdzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 A to co się stało z kamieniem który miałeś ? Potrzeba wymiany czy zaginął w akcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 A to co się stało z kamieniem który miałeś ? Potrzeba wymiany czy zaginął w akcji ? Odpadła od kamienia plastikowa końcówka do której mocuje się węża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 WARKA 169 Dry Stout 11,5°Blg przelana na cichą, zeszło do 3°Blg, poszło do lodówki do 2°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Pytanie z czystej ciekawości o bąbelki zamiast kamienia czy dyfuzora, czy ma sens napowietrzać wężem z naciętymi-przebitymi otworkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 WARKA 171 Bitter 12°Blg – 32,4IBU – 27l Skład: Słody: Słód pilzneński (Optima) – 3,4 kg Słód monachijski (Czechy) – 2 kg Słód pszeniczny (Strzegom) – 0,2 kg Słód karmelowy Cara 50 EBC CastleMaltingBelgia – 0,3 kg Zacieranie: - 55°C – wsypane słody - 65°C – 40 min - 72°C – 30 min - 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 35l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 20g East Kent Goldings (szyszka) 6,5% A-A 50 min – 20g East Kent Goldings (szyszka) 6,5% A-A 15 min – 20g Fuggles (szyszka) 5,3% A-A Inne: Mech Irlandzki – 7g Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale – gęstwa I Warka warzona 26.07, dzisiaj rozlałem do 2 kegów WARKA 169 Dry Stout 11,5° 3x2Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 WARKA 170 Pils 11,5°Blg – 38,9IBU przelana do lagerowania, zeszło do 2°Blg WARKA 171 Bitter 12°Blg – 32,4IBU przelana na cichą, zeszło do 2,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) WARKA 172 Kolsch 11,5°Blg – 24,1IBU – 42l Skład: Słody: słód pilzneński (Czechy) – 6,5 kg słód pszeniczny (Strzegom) – 0,8 kg słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,2 kg słód zakwaszający Weyermann® – 0,08 kg płatki jęczmienne błyskawiczne – 0,2 kg Zacieranie: 55°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 52l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 80 min – 15g Magnum 14,5% A-A 40 min – 25g Perle 6,0% A-A 15 min – 20g Perle 6,0% A-A Inne: Mech Irlandzki 15g – 15 min Drożdże: Wyeast 2565 Kölsch – starter 2l Fermentacja w 15°C Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Żebyś się nie czuł samotny, ja też robię dzisiaj piwko, bo w piwniczce pusto, a pić się chcę. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Ale przy takiej temperaturce, to ciężko. Ja podzieliłem warzenie na dwie raty. Wieczorem zatarłem i przefiltrowałem, a rano chmieliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Na szczęście warzę w jednym pomieszczeniu, a fermentacja w innym, mam 16 °C. Posłuchałem twojej rady i zrobiłem wentylację uchylając drzwi i okno, dzięki temu mam 2 * mniej. P.S. ciekawe ile stopni Yanek ma w piwniczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 WARKA 171 Bitter 12°Blg – rozlana 13.08 do 2 kegów 2x2Bar WARKA 170 Pils 11,5°Blg – rozlana 16.08 do 2 kegów 3xBbar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 WARKA 172 Kolsch 11,5°Blg – 24,1IBU przelana do lagerowania. Zeszło do 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) WARKA 173 Kölsch II 11°Blg – 25,1IBU – 42l Skład: Słody: słód pilzneński (Czechy) – 6,5 kg słód monachijski (Czechy) – 0,7 kg słód pszeniczny (Strzegom) – 0,4 kg słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,1 kg Zacieranie: 43°C – 52°C – 10 min 65°C – 40 min 72°C – 25 min 76°C – Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 52l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 15g Magnum 14,5% A-A 40 min – 30g Perle 6,0% A-A 20 min – 25g Perle 6,0% A-A Inne: Mech Irlandzki 15g – 15 min Drożdże: Wyeast 2565 Kölsch – gęstwa I Wczorajsza warka, drożdże zadam dzisiaj. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 WARKA 172 Kolsch 11,5°Blg rozlana do 2 kegów 3x3bar WARKA 173 Kölsch II 11°Blg przelana do lagerowania. Ponad 80l Kolońskiego zrobione, teraz czas na Alta, na ostatniej gęstwie z Wyeast 2565 Kölsch, ogólnie to wolę 1007 Germany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Wczorajsza warka, zadana drożdżami dzisiaj rano. WARKA 174 Altbier 12°Blg – 38IBU – 42l Skład: Słody: słód pilzneński (Optima) – 3,7 kg słód monachijski (Czechy) – 3,5 kg słód pszeniczny (Strzegom) – 0,4 kg słód karmelowy jasny Carahell® – 0,5 kg słód karmelowy monach. Caramunich® typ I – 0,3 kg słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,02 kg Zacieranie: 55°C - 10min 64°C - 40min 72°C - 30min 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 52l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 25g Magnum 14,5% A-A 40 min – 20g Hallertauer Tradition 7,0% A-A 20 min – 30g Hallertauer Tradition 7,0% A-A 10 min – 10g Hallertau Hersbrucker (DE) 4,3 % A-A Inne: Mech Irlandzki 15g – 15 min Drożdże: Wyeast 2565 Kölsch – gęstwa 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) Wczorajsza warka: WARKA 175 Polskie Ale 12°Blg – 33,0IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński (Czechy) – 5 kg Słód monachijski (Czechy) – 0,8 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg Inne: Mech Irlandzki 7g – 15 min Zacieranie: 55°C - 10min 64°C - 40min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 10g Marynka 10% A-A 30 min – 10g Marynka 10% A-A 20 min – 30g Sybilla 6,5% A-A 10 min – 30g Sybilla 6,5% A-A 0 min – 50g Lubelski 3,8% A-A Drożdże: Mangrove Jack's- Workhorse Beer Yeast Uwodnione i przekręcone na karuzeli z dwoma litrami brzeczki przez 10godzin. Zadane dzisiaj rano w temperaturze 16°C WARKA 173 Kölsch II 11°Blg rozlana do 2 kegów 3x3Bar WARKA 174 Altbier 12°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 2°Blg Edytowane 21 Września 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Wczorajsza warka, zadana drożdżami dzisiaj rano. WARKA 176 Marcowe 13 °Blg – 23,2IBU – 42l Skład: Słody: słód pilzneński (Czechy) – 5 kg słód monachijski (Czechy) – 3,5 kg słód karmelowy jasny Carahell® – 0,4 kg słód zakwaszający Weyermann – 0,1 kg Zacieranie: 55°C - 10min 63°C - 30min 72°C - 30min 76°C – 30l do zacierania Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 52l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 20g Magnum 14,5% A-A 20 min – 20g Lubelski 3,8% A-A Inne: Mech Irlandzki 10g – 15 min Drożdże: Wyeast 2308 Munich Lager – starter 2,5l Stolarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się