Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

takie towarzystwo i nie dałeś znać. :(

Na pewno wam nie wyjdzie, :smilies: a w ogóle to przestań drażnić pilsem w połowie lipca.

 

Wyjdzie tak samo jak nam zawsze nie wychodzi :P

 

Lagery cały rok!

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć

Piwo wyjdzie napewno. Podczas warzenia sporo wyszło z kegeratora :)

Dzięki Łukasz i do zobaczenia

 

Z obydwóch kegeratorów :) Bo mam je już dwa :smilies:

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka warzona z udziałem jkocurek & Szwed

 

Powiedzmy szczerze: nasz udział polegał na siedzeniu w kąciku i zabawianiem piwowara rozmową. Fajna była desitka z pysznym diacetylem. :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używasz jeszcze tej pompki akwarystycznej do napowietrzania brzeczki, sprawdza się?

 

Nie, bo nie mam kamienia, muszę kupic. Ale ogólnie sama pompka z odpowiednio drobnym kamieniem wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. I mi się sprawdzało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 171 Bitter 12°Blg – 32,4IBU – 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Optima) – 3,4 kg

Słód monachijski (Czechy) – 2 kg

Słód pszeniczny (Strzegom) – 0,2 kg

Słód karmelowy Cara 50 EBC CastleMaltingBelgia – 0,3 kg

 

Zacieranie:

- 55°C – wsypane słody

- 65°C – 40 min

- 72°C – 30 min

- 76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g East Kent Goldings (szyszka) 6,5% A-A

50 min – 20g East Kent Goldings (szyszka) 6,5% A-A

15 min – 20g Fuggles (szyszka) 5,3% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

Wyeast 1728 Scottish Ale – gęstwa I

 

Warka warzona 26.07, dzisiaj rozlałem do 2 kegów WARKA 169 Dry Stout 11,5° 3x2Bar

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 172 Kolsch 11,5°Blg – 24,1IBU – 42l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński (Czechy) – 6,5 kg

słód pszeniczny (Strzegom) – 0,8 kg

słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,2 kg

słód zakwaszający Weyermann® – 0,08 kg

płatki jęczmienne błyskawiczne – 0,2 kg

 

Zacieranie:

55°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 52l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 15g Magnum 14,5% A-A

40 min – 25g Perle 6,0% A-A

15 min – 20g Perle 6,0% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki 15g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2565 Kölsch – starter 2l

 

Fermentacja w 15°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na szczęście warzę w jednym pomieszczeniu, a fermentacja w innym, mam 16 °C. Posłuchałem twojej rady i zrobiłem wentylację uchylając drzwi i okno, dzięki temu mam 2 * mniej.

 

P.S. ciekawe ile stopni Yanek ma w piwniczce?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

WARKA 173 Kölsch II 11°Blg – 25,1IBU – 42l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński (Czechy) – 6,5 kg

słód monachijski (Czechy) – 0,7 kg

słód pszeniczny (Strzegom) – 0,4 kg

słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,1 kg

 

Zacieranie:

43°C –

52°C – 10 min

65°C – 40 min

72°C – 25 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 52l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Magnum 14,5% A-A

40 min – 30g Perle 6,0% A-A

20 min – 25g Perle 6,0% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki 15g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2565 Kölsch – gęstwa I

 

Wczorajsza warka, drożdże zadam dzisiaj.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 172 Kolsch 11,5°Blg rozlana do 2 kegów 3x3bar

WARKA 173 Kölsch II 11°Blg przelana do lagerowania.

Ponad 80l Kolońskiego zrobione, teraz czas na Alta, na ostatniej gęstwie z Wyeast 2565 Kölsch, ogólnie to wolę 1007 Germany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka, zadana drożdżami dzisiaj rano.

 

WARKA 174 Altbier 12°Blg – 38IBU – 42l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński (Optima) – 3,7 kg

słód monachijski (Czechy) – 3,5 kg

słód pszeniczny (Strzegom) – 0,4 kg

słód karmelowy jasny Carahell® – 0,5 kg

słód karmelowy monach. Caramunich® typ I – 0,3 kg

słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,02 kg

 

Zacieranie:

55°C - 10min

64°C - 40min

72°C - 30min

76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 52l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 25g Magnum 14,5% A-A

40 min – 20g Hallertauer Tradition 7,0% A-A

20 min – 30g Hallertauer Tradition 7,0% A-A

10 min – 10g Hallertau Hersbrucker (DE) 4,3 % A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki 15g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2565 Kölsch – gęstwa 0,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 175 Polskie Ale 12°Blg – 33,0IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Czechy) – 5 kg

Słód monachijski (Czechy) – 0,8 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,2 kg

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

 

Zacieranie:

55°C - 10min

64°C - 40min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Marynka 10% A-A

30 min – 10g Marynka 10% A-A

20 min – 30g Sybilla 6,5% A-A

10 min – 30g Sybilla 6,5% A-A

0 min – 50g Lubelski 3,8% A-A

 

Drożdże:

Mangrove Jack's- Workhorse Beer Yeast

 

Uwodnione i przekręcone na karuzeli z dwoma litrami brzeczki przez 10godzin.

Zadane dzisiaj rano w temperaturze 16°C

 

WARKA 173 Kölsch II 11°Blg rozlana do 2 kegów 3x3Bar

WARKA 174 Altbier 12°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 2°Blg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka, zadana drożdżami dzisiaj rano.

 

WARKA 176 Marcowe 13 °Blg – 23,2IBU – 42l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński (Czechy) – 5 kg

słód monachijski (Czechy) – 3,5 kg

słód karmelowy jasny Carahell® – 0,4 kg

słód zakwaszający Weyermann – 0,1 kg

 

Zacieranie:

55°C - 10min

63°C - 30min

72°C - 30min

76°C –

 

30l do zacierania

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 52l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Magnum 14,5% A-A

20 min – 20g Lubelski 3,8% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki 10g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2308 Munich Lager – starter 2,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.