vettis Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Dzisiaj został zabutelkowany ALT, Weizenbock po 10 dniach od rozpoczęcia burzliwej z 20 °Blg zszedł do 6,5 °Blg i zejdzie jeszcze niżej bo ewidentnie widać, że fermentacja jeszcze trwa. Jasne Ale zeszło do 7 °Blg i coś zamarło Zamieszałem w fermentatorze, może to coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Wczoraj przelałem na cichą Weizenbocka, z 20°Blg zszedł do 6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 W sobotę 09.01.10 r została uwarzona kolejna warka WARKA 20 Pilzneńskie Jasne Ale 15 Blg (25 l) Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann? - 6 kg Słód karmelowy jasny Karapils Litovel ? 0,2 kg Słód karmelowy jasny Carared? Weyermann - 0,1 kg Drożdże: S-33 ? paczki Chmiel: Chmiel goryczkowy Magnum ? 15 g Chmiel aromatyczny Perle ? 50 g Inne: Mech Irlandzki ? 5 g Zacieranie: 18 l wody do zacierania 54 st. - 15 min 64 st. - 30 min 72 st. - 40 min do 78 i filtracja Chmielenie: '0 ? 15 g Magnum + 25 g Perle '45 - 25 g Perle Gotowanie: 65 min Wyszło 25 litrów brzeczki, 15 Blg Wczoraj zakończyła się faza wysokich krążków Fermentowało w 17-18 °C Teraz jest 16,5 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Wczoraj zabutelkowany Weizenbock i Jasne Ale. Wyszło w sumie 100 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Cześć No to się w sumie urobiłeś. Rozmawiałem wczoraj na GG z Bnp i doszliśmy do wniosku że najbardziej nie lubimy tego etapu w browarnictwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Cześć No to się w sumie urobiłeś. Rozmawiałem wczoraj na GG z Bnp i doszliśmy do wniosku że najbardziej nie lubimy tego etapu w browarnictwie. W całym procesie warzenia nie lubię filtracji, a zacieranie to sama przyjemność (zapach, słód w wodzie-bajka). Zaś z całego procesu to rozlewanie do butelek jest jeszcze ok, ale samo przygotowanie tych butelek (fuu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Macie rację nie lubimy tego etapu, dobrze że mam pomocnika Robota się rozkłada na dwoje. Sam rozlew jest ok, ale przygotowywanie do rozlewu jest monotonne. Poważnie się zastanawiam nad laniem w kegi i to postanowiłem sobie na ten rok, a w niedługim czasie zaczynamy stawiać warki po 50l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Pilzneńskie Jasne Ale zeszło do 5 °Blg i nie chciało zejść niżej po 3 dniach czekania czy się ruszy dlatego przed wczoraj, czyli w środę 20.01 przelałem na cichą. Potrzymam w temp. pokojowej do niedzieli, a potem na 3-4 dni przeniosę do 10°C i rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) WARKA 21 - Oczko - Marcowe 25.01.2010 - Temperatura 10,5 °C Fermentacja w toku Edytowane 25 Stycznia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 WARKA 20 Pilzneńskie Jasne Ale 15°Blg (25 l) poszła dzisiaj do butelek. Z 15 °Blg zeszło do 5°Blg zabutelkowane z dodatkiem 4g na 0,5l Wyszło 48 butelek. Na tydzień wniosłem na górę do ciepłego, a potem na dół do 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 (edytowane) Wczoraj wieczorem uwarzona WARKA 22 Pils WARKA 22 - Pils 13,5 °Blg (27l) Surowce: Słody: Słód pilzneński Weyermann? - 5kg Słód monachijski Strzegom - 0,7kg Słód zakwaszający Weyermann? - 0,1 kg Słód carared - jedna garść (wsypana pod koniec pierwszej przerwy) Chmiel: Chmiel goryczkowy Magnum - 30g Chmiel aromatyczny Perle 25g Inne: Mech Irlandzki - 8 g Drożdże: Gęstwa Wyeast 2001 Urquell Lager 100 ml Zacieranie: 63 °C - 40 min 72 °C - 20 min do 76 °C - filtracja Gotowanie: 70 min Chmielenie: 0' ? 30 g Magnum (granulat) 55' - 25g Perle (granulat) Schłodzone do temperatury 14 °C Zaraz idę popatrzyć jakie postępy drożdże zrobiły przez noc Dzisiaj pewnie też coś uwarzę. Zastanawiam się między Altem, a Monachijskim Ciemnym. Mam gęstwę z Urquell Lager, albo drożdże S-33 i tak się właśnie zastanawiam co będzie lepsze. Edytowane 31 Stycznia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Po zejściu na dół i zaglądnięciu do fermentatora zastał mnie o to taki widok jak na zdjęciach. Nigdy wcześniej jakoś nie spotkałem się z taką ilością unoszących się drożdży na powierzchni. Aktualna temperatura to 10,5 °C Zobaczymy co będzie dalej, ale widać, że drożdże się namnożyły na dnie fermentatora i idą do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Po zejściu na dół i zaglądnięciu do fermentatora zastał mnie o to taki widok jak na zdjęciach. Nigdy wcześniej jakoś nie spotkałem się z taką ilością unoszących się drożdży na powierzchni. Aktualna temperatura to 10,5 °C Zobaczymy co będzie dalej, ale widać, że drożdże się namnożyły na dnie fermentatora i idą do góry. Powiem szczerze, że dziwnie to wygląda. Ta gęstwa była świeża? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 A jak zapach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 W tej chwili wygląda to tak jak na zdjęciu. Drożdże ewidentnie podjęły prace. A ten zlepek to chmiel i chyba trochę umarlaków, które mi się wlały nie chcący. Gęstwa ma ponad miesiąc. Ale nie wykazywała żadnych oznak zepsucia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 W tej chwili wygląda to tak jak na zdjęciu. Drożdże ewidentnie podjęły prace. A ten zlepek to chmiel i chyba trochę umarlaków, które mi się wlały nie chcący. Gęstwa ma ponad miesiąc. Ale nie wykazywała żadnych oznak zepsucia. Ja bym to zdezynfekowaną łyżką wywalił, piwo będzie ładniej wyglądało, a nie wiadomo czy te zdechlaki potem na dno nie opadną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Możliwe że to chmiel , dawałeś granulat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Możliwe że to chmiel , dawałeś granulat ? Tak, granulat i do tego był również mech irlandzki, z którego zrobiła się nie zła galareta przed dodaniem do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Tak, granulat i do tego był również mech irlandzki, z którego zrobiła się nie zła galareta przed dodaniem do brzeczki. Więc to zielone to resztki po granulacie , będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Wiem Jestem w trakcie warzenia WARKI 23 Monachijskie Ciemne. Kolorek bardzo mi się już podoba. Za chwilę biorę się za filtrację, tylko muszę trochę jeszcze poczekać, aż wszystko się ułoży w filtratorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 (edytowane) WARKA 23 - Monachijskie Ciemne 13 Blg (26 l) Surowce: Słody: Słód pilzneński Weyermann? - 1,7 kg Słód monachijski Strzegom - 3,5 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,25 kg Słód karmelowy jasny Litovel - 0,12 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma? - 0,1 kg Chmiel: Chmiel goryczkowy Magnum - 25 g Chmiel aromatyczny Perle - 25 g Inne: Mech irlandzki - 4 g Drożdże: Gęstwa Wyeast 2001 Urquell Lager - 130 ml Zacieranie: 64 st. - 40 min 72 st. - 20 min do 78 i filtracja Gotowanie: 60 min Chmielenie: 0' ? 25g Magnum(granulat) 45' - 25g Perle(granulat) Schłodzone do 14 °C W pomieszczeniu 10 °C Więc do rana powinno spaść do odpowiedniej temperatury i drożdże powinny się pozbierać Edytowane 31 Stycznia 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Dzisiaj zostało przelane Marcowe na cichą, po 15 dniach zeszło z 15°Blg do 4 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Pils zszedł do 4 Blg (11 dni burzliwej), a Monachijskie Ciemne do 3,5 (10 burzliwej) Przed weekendem muszę przelać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 WARKA 24 - Hefeweizen 13°Blg (50l) (Śniegowy weizen) Warzone - 13.02.2010r Skład: Słody: Słód pszeniczny jasny Weyermann? - 6 kg Słód pilzneński Weyermann? - 5 kg Słód karmelowy jasny Carahell? - 0,5 kg Drożdże: Gęstwa Wyeast 3056 Bavarian Wheat - 250ml Chmiel: Chmiel aromatyczny Perle (granulat) - 60 g Zacieranie: 42 C - 30 min - tylko pszenny po połączeniu z jęczmiennym: 64 C - 30 min 72 C - 40 min Chmielenie: Od początku gotowania - Perle (granulat) - 60g Gotowanie: 70 min Wyszło: 50l 13°Blg Nowa kadź filtracyjna sprawdziła się bardzo dobrze, ma pojemność 50l. A cały proces filtracji przebiegł prawie dobrze, bo gdy zabierałem się do grzania wody do wysładzania, nastąpiła przerwa w dostawie wody Zabrakło wody w studni?! Nigdy nie miałem z wodą problemów, no ale stało się. Przez co ziarno układało się przez godzinę. Poratowaliśmy się śniegiem, była to jedna myśl jaka wpadła mi do głowy. Dlatego wyszło piwo śniegowe Co nie miało się z naleźć z tej wody w piwie zostało w młótnie, lub się wygotowało, choć woda była nawet w miarę czysta z tego śniegu. Brzeczkę zostawiliśmy do ostygnięcia. Zadane wczoraj popołudniu gęstwą Bavarian Wheat około 16 godz. Dzisiaj rano na powierzchni unosi się już piękna piana. Wczoraj również przelane na cichą Pils i Monachijskie Ciemne Poniżej kilka fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Wczoraj zabutelkowane Marcowe z 15°Blg zeszło do 3,5 °Blg. Wyszło 52 butelki, z dodatkiem 4 g cukru na 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się