Łukasz Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Takiej temperatury wody to ja nawet nie mam w zimę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Takiej temperatury wody to ja nawet nie mam w zimę U mnie w blokowisku zimna woda ma teraz 19-21°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 (edytowane) WARKA 202 Witbier 11,5°Blg przelana na cichą, powędrowała do ~3°C, zeszło do 2,3°Blg. WARKA 201 American Pale Ale 12,5°Blg rozlana do 3 kegów 3x3bar Edytowane 27 Lipca 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 WARKA 203 American Pale Ale 12,5°Blg przelana na cichą, zeszło do 3,6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 WARKA 204 Kölsch 12,3°Blg – 25,0IBU – 50l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1,2 kg Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,3 kg Zacieranie: 38l wody do zacierania 54°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: 33l wody 76°C, do uzyskania 58l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 15g Magnum 13,0% A-A 40 min – 30g Perle 5,5% A-A 20 min – 40g Perle 5,5% A-A Inne: 15 min – 15g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2565 Kölsch – starter 2l Schłodzone do 17°C Wymiennik to jest to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 WARKA 202 Witbier 11,5°Blg rozlana do 20x0,5l 6g/1l i 1 kega 3x3bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) WARKA 204 Kölsch 12,3°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 3°Blg. A jutro kolejny będzie ten sam skład WARKA 203 American Pale Ale 12,5°Blg rozlana do 3 kegów 3x3Bar Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 WARKA 205 Kölsch II 11,7°Blg – 24,0IBU – 52l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1,2 kg Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,3 kg Zacieranie: 40l wody do zacierania 54°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: 33l wody 76°C, do uzyskania 62l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 15g Magnum 13,0% A-A 40 min – 30g Perle 5,5% A-A 20 min – 40g Perle 5,5% A-A Inne: 15 min – 15g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2565 Kölsch – gęstwa I Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) WARKA 206 Belgian Pale Ale 13,3°Blg – 22,6IBU – 28l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 3 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2,6 kg Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,2 kg Słód karmelowy jasny Carabelge® Weyermann – 0,6 kg Zacieranie: 22l wody do zacierania 54°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: 20l wody 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 10g Marynka 10,0% A-A 40 min – 15g Perle 5,5% A-A 5 min – 40g Perle 5,5% A-A Inne: 15 min – 7g Mech Irlandzki 5 min – 400g ekstrakt słodowy płynny Weyermann® Drożdże: Fermentis Abbaye Drożdże zadane w 17,5°C Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Wczorajsza warka warzona wraz z JacekKocurek WARKA 207 Altbier 12,2°Blg – 38,1IBU – 42l Słody: Słód monachijski (Sufflet) – 4 kg Słód pilzneński (Sufflet) – 4 kg Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg Słód karmelowy 600 (Strzegom) – 0,3 kg Słód barwiący (Strzegom) – 0,05 kg Zacieranie: 30l wody do zacierania 54°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: 29l wody 76°C, do uzyskania 50l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 20g Magnum 13,0% A-A 40 min – 15g Magnum 13,0% A-A 20 min – 30g Hallertauer Tradition 5,5% A-A 5 min – 40g Hallertauer Tradition 5,5% A-A Inne: Mech Irlandzki 15g – 15 min Drożdże: Wyeast 2565 Kölsch – gęstwa 0,5l Podczas warzenie został przetestowany kosz do chmielenia od lewatywa8 Musze powiedzieć, że jakość wykonania super! Ocena nachmielenia za kilka tygodni, ale myślę, że będzie dobrze, już jestem zadowolony, Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 WARKA 206 Belgian Pale Ale 13,3°Blg przelana na cichą, zeszło do 3,3°Blg. Startowało od 17°C, max temp. to 21°C Co mogę napisać o Fermentis Abbaye, w smaku dominują głównie brzoskwinie, ogólnie fenole i daje lekki profil kwaskowy. Są szybkie, praktycznie w 4-5 dni przerobiły to co miały, po 10 dniach ekstrakt się nie zmienił. Osiadając zbijają się na dnie, choć nie dają bardzo klarownego piwa. Więcej ciężko napisać po krótkim czasie. Ogólnie odebrałem je pozytywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 A gdzie kupiłeś siatkę do chmielenia i co to za siatka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Mat, myślę, że to dokładnie to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 A gdzie kupiłeś siatkę do chmielenia i co to za siatka? Mat, myślę, że to dokładnie to Tak, to to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 WARKA 204 Kölsch 12,3°Blg rozlana do 3 kegów 3x3Bar WARKA 205 Kölsch II 11,7°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 2,9°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Wczorajsza warka: WARKA 208 Belgian IPA 15,0°Blg – 43,0IBU – 30l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,2 kg Słód karmelowy jasny Carahell Weyermann® – 0,4 kg Cukier - 0,15 kg Zacieranie: 21l wody do zacierania 67°C - 70min 76°C - Wysładzanie: 25l wody 76°C, do uzyskania 38l brzeczki Gotowanie: 80 min Chmielenie: 70 min – 5g Simcoe (USA) 13,2% A-A v 40 min – 10g Simcoe (USA) 13,2% A-A v 20 min – 20g Mosaic (USA) 12% A-A 10 min – 30g Simcoe (USA) 13,2% A-A 0 min – 50g Mosaic (USA) 12% A-A Inne: 15 min – 7g Mech Irlandzki 5 min – 150g Cukier Drożdże: Fermentis Abbaye - gęstwa 200ml Drożdże zadane w 17°C, do fermentacji trafiło 28l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Wczorajsza warka: WARKA 209 Kölsch III 12,5°Blg – 26,8IBU – 52l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 8 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,8 kg Słód karmelowy jasny Carahell Weyermann® – 0,2 kg Zacieranie: 40l wody do zacierania 54°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min 76°C - Wysładzanie: 33l wody 76°C, do uzyskania 62l brzeczki Gotowanie: 70 min Chmielenie: 70 min – 15g Magnum 13,0% A-A 40 min – 30g Hallertauer Tradition 5,5% A-A 10 min – 40g Hallertauer Tradition 5,5% A-A 0 min – 80g Perle 5,5% A-A Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2565 Kölsch – gęstwa II 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 WARKA 206 Belgian Pale Ale 13,3°Blg rozlana do 20x0,5l 6g/1l i jednego kega 3x3Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) WARKA 208 Belgian IPA 15,0°Blg przelana na cichą, zeszło do 3°Blg Cicha 8°C, dodano: 25g Simcoe (USA) 13,2% A-A 30g Mosaic (USA) 12% A-A Edytowane 8 Września 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) WARKA 205 Kölsch II 11,7°Blg rozlana do 3 kegów 3x3Bar WARKA 207 Altbier 12,2°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 2,9°Blg Edytowane 9 Września 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Kolsch II juz podpiety do wyszynku czy nadal lagerujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Kolsch II juz podpiety do wyszynku czy nadal lagerujesz? Wczoraj rozlany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 W całosci!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 W całosci!? A czemu nie miałbym rozlać w całości? Poszło do 3 kegów: WARKA 205 Kölsch II 11,7°Blg rozlana do 3 kegów 3x3Bar WARKA 207 Altbier 12,2°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 2,9°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 W całosci!? Coś się zakręciłem i zrozumiałem, że rozlany = spożyty Swoją drogą masz 6 kegów tylko z Kolschem zrobię Kolsch z Twojej receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się