Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 202 Witbier 11,5°Blg przelana na cichą, powędrowała do ~3°C, zeszło do 2,3°Blg.

WARKA 201 American Pale Ale 12,5°Blg rozlana do 3 kegów 3x3bar

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 204 Kölsch 12,3°Blg – 25,0IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1,2 kg

Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,3 kg

 

Zacieranie:

38l wody do zacierania

 

54°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C, do uzyskania 58l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Magnum 13,0% A-A

40 min – 30g Perle 5,5% A-A

20 min – 40g Perle 5,5% A-A

 

Inne:

15 min – 15g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2565 Kölsch – starter 2l

 

Schłodzone do 17°C Wymiennik to jest to :D

 

zsppx4.jpg

2yvvxok.jpg

sqk0g0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 204 Kölsch 12,3°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 3°Blg. A jutro kolejny będzie ten sam skład ;)

 

WARKA 203 American Pale Ale 12,5°Blg rozlana do 3 kegów 3x3Bar

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 205 Kölsch II 11,7°Blg – 24,0IBU – 52l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1,2 kg

Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,3 kg

 

Zacieranie:

40l wody do zacierania

 

54°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C, do uzyskania 62l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Magnum 13,0% A-A

40 min – 30g Perle 5,5% A-A

20 min – 40g Perle 5,5% A-A

 

Inne:

15 min – 15g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2565 Kölsch – gęstwa I

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 206 Belgian Pale Ale 13,3°Blg – 22,6IBU – 28l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 3 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2,6 kg

Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,2 kg

Słód karmelowy jasny Carabelge® Weyermann – 0,6 kg

 

Zacieranie:

22l wody do zacierania

 

54°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

20l wody 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Marynka 10,0% A-A

40 min – 15g Perle 5,5% A-A

5 min – 40g Perle 5,5% A-A

 

Inne:

15 min – 7g Mech Irlandzki

5 min – 400g ekstrakt słodowy płynny Weyermann®

 

Drożdże:

Fermentis Abbaye

 

Drożdże zadane w 17,5°C

 

2je6b8p.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka warzona wraz z JacekKocurek

 

WARKA 207 Altbier 12,2°Blg – 38,1IBU – 42l

 

Słody:

Słód monachijski (Sufflet) – 4 kg

Słód pilzneński (Sufflet) – 4 kg

Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg

Słód karmelowy 600 (Strzegom) – 0,3 kg

Słód barwiący (Strzegom) – 0,05 kg

 

Zacieranie:

30l wody do zacierania

54°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

29l wody 76°C, do uzyskania 50l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Magnum 13,0% A-A

40 min – 15g Magnum 13,0% A-A

20 min – 30g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

5 min – 40g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki 15g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2565 Kölsch – gęstwa 0,5l

 

Podczas warzenie został przetestowany kosz do chmielenia od lewatywa8

Musze powiedzieć, że jakość wykonania super! Ocena nachmielenia za kilka tygodni, ale myślę, że będzie dobrze, już jestem zadowolony,

2q182eh.jpg

zx07o.jpg

r9quf8.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 206 Belgian Pale Ale 13,3°Blg przelana na cichą, zeszło do 3,3°Blg.

Startowało od 17°C, max temp. to 21°C Co mogę napisać o Fermentis Abbaye, w smaku dominują głównie brzoskwinie, ogólnie fenole i daje lekki profil kwaskowy. Są szybkie, praktycznie w 4-5 dni przerobiły to co miały, po 10 dniach ekstrakt się nie zmienił. Osiadając zbijają się na dnie, choć nie dają

bardzo klarownego piwa. Więcej ciężko napisać po krótkim czasie. Ogólnie odebrałem je pozytywnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 208 Belgian IPA 15,0°Blg – 43,0IBU – 30l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 5 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg

Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,2 kg

Słód karmelowy jasny Carahell Weyermann® – 0,4 kg

Cukier - 0,15 kg

 

Zacieranie:

21l wody do zacierania

 

67°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

25l wody 76°C, do uzyskania 38l brzeczki

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

70 min – 5g Simcoe (USA) 13,2% A-A v

40 min – 10g Simcoe (USA) 13,2% A-A v

20 min – 20g Mosaic (USA) 12% A-A

10 min – 30g Simcoe (USA) 13,2% A-A

0 min – 50g Mosaic (USA) 12% A-A

 

Inne:

15 min – 7g Mech Irlandzki

5 min – 150g Cukier

 

Drożdże:

Fermentis Abbaye - gęstwa 200ml

 

Drożdże zadane w 17°C, do fermentacji trafiło 28l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 209 Kölsch III 12,5°Blg – 26,8IBU – 52l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 8 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg

Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann – 0,8 kg

Słód karmelowy jasny Carahell Weyermann® – 0,2 kg

 

Zacieranie:

40l wody do zacierania

 

54°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

33l wody 76°C, do uzyskania 62l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Magnum 13,0% A-A

40 min – 30g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

10 min – 40g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

0 min – 80g Perle 5,5% A-A

 

Inne:

15 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2565 Kölsch – gęstwa II 0,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 208 Belgian IPA 15,0°Blg przelana na cichą, zeszło do 3°Blg

Cicha 8°C, dodano:

25g Simcoe (USA) 13,2% A-A

30g Mosaic (USA) 12% A-A

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 205 Kölsch II 11,7°Blg rozlana do 3 kegów 3x3Bar

WARKA 207 Altbier 12,2°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 2,9°Blg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W całosci!?

 

A czemu nie miałbym rozlać w całości? Poszło do 3 kegów:

 

WARKA 205 Kölsch II 11,7°Blg rozlana do 3 kegów 3x3Bar

WARKA 207 Altbier 12,2°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 2,9°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.