Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem coś uwarzyć na wzór Kormorana Jasnego, nie znalazłem nigdzie żadnych zapisków, oprócz tego co na etykiecie.

Wydaję mi się, że jest chmielony na zimno lub w przepływie (ma dość mocny surowy smak chmielu)

 

WARKA 239 Pilsner (Kormoran Jasny - klon) 12,5°Blg – 38,0 IBU – 60l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg

Słód karmelowy jasny 30 (Strzegom) – 1 kg

Słód Melanoidynowy 40 EBC (Belgia) – 0,4 kg

Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,25 kg

 

Zacieranie:

42l wody do zacierania

 

  54°C - 10 min

  63°C - 20 min

 

Odebrana 1/3 zacieru  (17l)

100°C - 10 min dekokt

 

  72°C - 30 min

  76°C -

 

Wysładzanie:

42l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki (95°C)
 

Gotowanie:
80 min

 

Chmielenie:

80 min – 35g Marynka (PL) 2014 10,5% A-A   

40 min – 30g Sybilla (PL) 2014 6,5% A-A 

20 min – 50g Lubelski (PL) 2014 3,5% A-A 

10 min – 40g Sybilla (PL) 2014 6,5% A-A

  0 min – 50g Lubelski (PL) 2014 3,5% A-A

  0 min – 50g Tettnanger (GER) 2013 5,5% A-A

  0 min – 50g Saaz 2014 (CZ) 3,1% A-A

 

Inne:

20 min – 15g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa II 1l

 

Drożdże zadane w 11°C, fermentacja w 11°C

 

Montując zawór dla wody za wymiennikiem schłodziłem 60l brzeczki ze 100°C do 11°C przy użyciu 100l wody.

Kluczem do wydajnego chłodzenia jest dławić i brzeczkę i wodę za wymiennikiem. Wymienniki muszą się napełnić, wtedy pokazują swoją efektywność :)

Jest git :)

Woda z chłodzenia trafiła do kadzi zaciernej i zbiornika wody do wysładzania. Jutro Amerykańska Pszenica 60l :)

 

wvrbt1.jpg

 

2ur8fmo.jpg

 

2ql606v.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 240 American Wheat 13,5°Blg – 24,8IBU – 65l

 

Skład:

Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 6,5 kg

Słód pilzneński (Sufflet) – 4,5 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1,3 kg

Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,35 kg

 

Płatki ryżowe (flaked rice) – 1,2 kg

 

Zacieranie:

45l wody do zacierania

 

67°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

42l wody 76°C do uzyskania 78l brzeczki (96°C)
 

Gotowanie:
70 min

 

Chmielenie:

70 min – 15g Tomahawk 2013 (USA) 12,5 % A-A

20 min – 40g Citra 2013 (USA) 13,5% A-A

10 min – 40g Simcoe 2013 (USA) 11,4 % A-A

  0 min – 40g Centennial 2013(USA) 8,5 % A-A

 

Chmielenie na zimno:

60g Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A

60g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A

20g Citra 2013 (USA) 13,5% A-A

 

Drożdże:

Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - starter 2,6l

 

Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 16-17°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozlałem dzisiaj WARKA 237 Bohemian Pilsner II 13,0°Blg – 42,5 IBU – 55l, do 20x0,5l 6g/1l i 2 petainerów 2x2Bar.

Warka rozlana dość szybko (~9dni), ale potrzebuję lodówki.

Warka 238 powędrowała do lagerowania do dużej lodówki, bo potrzebuję małą :)

 

Na mieszadło trafiły Wyeast 2308 Munich Lager ;)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza warka w tym roku. Pierwsze drożdże.

Już dawno za mną chodziły Vienna i Marzen ;)

 

WARKA 241 Vienna Lager 12,7°Blg – 28,0 IBU – 42l                                         

 

Skład:

Słód wiedeński (Bestmalz) – 5 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 2,3 kg

Słód Melanoidynowy 40 EBC (Belgia) – 0,2 kg

Słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,1 kg

Słód zakwaszający (Weyermann) – 0,15 kg

 

Zacieranie:

28l wody do zacierania

  54°C - 10 min

  63°C - 20 min

 

Odebrana 1/3 zacieru (11l)

100°C - 15 min dekokt

 

  72°C - 30 min

  76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (95°C)
 

Gotowanie:
80 min

 

Chmielenie:

80 min – 15g Magnum 2013 (GER) 13% A-A

50 min – 30g Perle 2014 (GER) 5% A-A (szyszka)

20 min – 30g Perle 2014 (GER) 5% A-A (szyszka)

     

Inne:

20 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Wyeast 2308 Munich Lager - starter 2,1l

 

Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 11°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Śledzę twój wątek od dłuższego czasu. Wiele przydatnych rzeczy podpatrzyłem, zdjęcia robią swoje ;)

Mam podobną instalację opartą na 3 garnkach po 100 litrów. I pytanie ...

W jaki sposób dokonujesz mycia i dezynfekcji instalacji, głównie chodzi mi o pompy i wymienniki, w przypadku warzenia po tygodniu i drugi wariant po dłuższej przerwie np. 3-4 tygodniowej.

Mam na myśli przemywanie, zalewanie i przepłukiwanie przed użyciem? jak postępujesz kolejno?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Śledzę twój wątek od dłuższego czasu. Wiele przydatnych rzeczy podpatrzyłem, zdjęcia robią swoje ;)

Mam podobną instalację opartą na 3 garnkach po 100 litrów. I pytanie ...

W jaki sposób dokonujesz mycia i dezynfekcji instalacji, głównie chodzi mi o pompy i wymienniki, w przypadku warzenia po tygodniu i drugi wariant po dłuższej przerwie np. 3-4 tygodniowej.

Mam na myśli przemywanie, zalewanie i przepłukiwanie przed użyciem? jak postępujesz kolejno?

 

Pompę od zaciernej przepłukuję tylko ciepłą wodą podczas mycia garnka po zacieraniu.

Przez drugą pompę i wymienniki po chłodzeniu przepuszczam wodę w przeciwną stronę, niż leciała brzeczka.

Nie dezynfekuje od razu po użyciu, czasem i 3-5 dni po (ale nie zostawiam suchego wymiennika).

Co do dezynfekcji, to przepuszczam roztwór nadwęglanu sodu w obiegu zamkniętym przez około 20-30min.

Potem spuszczam, ale w wymienniku i pompie zostawiam roztwór, aż do użycia (nawet na 3-4 tyg.)

Co średnio 5 warek używam NaOh 2-2,5% - woda - kwasek cytrynowy 2-2,5% - woda - nadwęglan sodu.

 

Co do chłodzenia, to pogotowaniu i odczekaniu paru minut odkręcam zawór i czekam aż brzeczka wypcha środek z węży i wymiennika, jak już zaczyna lecieć brzeczka to podłączam węża i do tanka.

Mi się mieści około 1-1,5l cieczy w wymienniku pompie i wężach, więc odpuszczam 2l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za informacje. Mój sprzęt mam spięty na sztywno, nie ma możliwości przepłukania instalacji w drugim kierunku.

Postępuje tak. Po warzeniu od razu przepłukuje ciepłą woda, która pozostała mi w garnku z wodą do wysładzania. Następnie spuszczałem całą wodę z instalacji i zostawiałem na sucho. Przy kolejnej warce, w trakcie zacierania, przepłukuje instalację ciepłą wodą bez chemii.

Nim temperatury spadły znacznie poniżej zera, zostawiałem instalację zalaną woda z piro. Teraz w atelier mam temperaturę około zera, a przy mrozach poniżej -10, mam około -2o C, dlatego nie pozostawiam zalanej instalacji.

Na początku sezonu przemyłem NaOH i po warzeniu zostawiłem na tydzień zalane też NaOH, przepłukanie instalacji do uzyskania czystej wody zajęło mi jakieś 30 minut.

Kombinuje czym zabezpieczyć instalację, NaOH jest skuteczne, ale strasznie pracochłonne jest przepłukanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.