vettis Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 WARKA 236 Bohemian Pilsner 12,5°Blg – 43,5 IBU – 50l rozlana do 20x0,5l 6g/1 2 kegów (pepsi, petainer) 2x2,5Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Garnek na wodę do wysładzania podłączony Zestaw w komplecie rysmis i Gemin 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazior Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Podziwiam i zazdroszczę Super warzelnia!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Vettis to może teraz zamiast mieszadła pompa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Kozacki sprzęt Teraz to chyba podwójna kłódka do pomieszczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Skąd brałeś termometry wkręcane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Skąd brałeś termometry wkręcane? Rozumiem, że chodzi ci o tarczowy? http://allegro.pl/termometr-tarczowy-63-gz-1-2-0-120-c-i5859777194.html profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Byłem w tym roku chyba jednak grzeczny Sezon lagerowy zakończę chyba dopiero w przyszłym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Te wysokie fermentory 42l mają taką samą średnicę dna jak standardowe 33l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rwasala Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Nie - przynajmniej te z browamatora i centrum piwowarstwa sa szersze u podstawy. Średnica góry jest mniej więcej taka sama ale wieka nie pasuja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Te wysokie fermentory 42l mają taką samą średnicę dna jak standardowe 33l? Podobnie, 42l ma 31cm. Z BA te co mam, mają 32cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 27 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 WARKA 237 Bohemian Pilsner II 13,0°Blg – 42,5 IBU – 55l przelana do lagerowania. Zeszło do 4°Blg. Na 24h trafiła do 14°C, potem lag w 3-4°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Chciałem coś uwarzyć na wzór Kormorana Jasnego, nie znalazłem nigdzie żadnych zapisków, oprócz tego co na etykiecie. Wydaję mi się, że jest chmielony na zimno lub w przepływie (ma dość mocny surowy smak chmielu) WARKA 239 Pilsner (Kormoran Jasny - klon) 12,5°Blg – 38,0 IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg Słód karmelowy jasny 30 (Strzegom) – 1 kg Słód Melanoidynowy 40 EBC (Belgia) – 0,4 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,25 kg Zacieranie: 42l wody do zacierania 54°C - 10 min 63°C - 20 min Odebrana 1/3 zacieru (17l) 100°C - 10 min dekokt 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 42l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki (95°C) Gotowanie:80 min Chmielenie: 80 min – 35g Marynka (PL) 2014 10,5% A-A 40 min – 30g Sybilla (PL) 2014 6,5% A-A 20 min – 50g Lubelski (PL) 2014 3,5% A-A 10 min – 40g Sybilla (PL) 2014 6,5% A-A 0 min – 50g Lubelski (PL) 2014 3,5% A-A 0 min – 50g Tettnanger (GER) 2013 5,5% A-A 0 min – 50g Saaz 2014 (CZ) 3,1% A-A Inne: 20 min – 15g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa II 1l Drożdże zadane w 11°C, fermentacja w 11°C Montując zawór dla wody za wymiennikiem schłodziłem 60l brzeczki ze 100°C do 11°C przy użyciu 100l wody. Kluczem do wydajnego chłodzenia jest dławić i brzeczkę i wodę za wymiennikiem. Wymienniki muszą się napełnić, wtedy pokazują swoją efektywność Jest git Woda z chłodzenia trafiła do kadzi zaciernej i zbiornika wody do wysładzania. Jutro Amerykańska Pszenica 60l Edytowane 28 Grudnia 2015 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Wczorajsza warka: WARKA 240 American Wheat 13,5°Blg – 24,8IBU – 65l Skład: Słód pszeniczny jasny (Niemcy) – 6,5 kg Słód pilzneński (Sufflet) – 4,5 kg Słód monachijski (Sufflet) – 1,3 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,35 kg Płatki ryżowe (flaked rice) – 1,2 kg Zacieranie: 45l wody do zacierania 67°C - 80min 76°C - Wysładzanie: 42l wody 76°C do uzyskania 78l brzeczki (96°C) Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 15g Tomahawk 2013 (USA) 12,5 % A-A 20 min – 40g Citra 2013 (USA) 13,5% A-A 10 min – 40g Simcoe 2013 (USA) 11,4 % A-A 0 min – 40g Centennial 2013(USA) 8,5 % A-A Chmielenie na zimno: 60g Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A 60g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A 20g Citra 2013 (USA) 13,5% A-A Drożdże: Fermentum Mobile FM42 Stare Nadreńskie - starter 2,6l Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 16-17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 WARKA 240 American Wheat 13,5°Blg – 24,8IBU – 65l już fermentuje w 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 ale ładna pianka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 WARKA 238 Pilsner 13,5°Blg – 38,0 IBU – 40l przelana do lagerowania. Zeszło do 4°Blg Dwie doby potrzymam w 13-14°C, potem lag w 2-4°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 powiedz mi ty masz ta filtr FD czy rurowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 powiedz mi ty masz ta filtr FD czy rurowy ? Z rurki miedzianej, fi18mm. Taki jak na zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Rozlałem dzisiaj WARKA 237 Bohemian Pilsner II 13,0°Blg – 42,5 IBU – 55l, do 20x0,5l 6g/1l i 2 petainerów 2x2Bar. Warka rozlana dość szybko (~9dni), ale potrzebuję lodówki. Warka 238 powędrowała do lagerowania do dużej lodówki, bo potrzebuję małą Na mieszadło trafiły Wyeast 2308 Munich Lager Edytowane 5 Stycznia 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Pierwsza warka w tym roku. Pierwsze drożdże. Już dawno za mną chodziły Vienna i Marzen WARKA 241 Vienna Lager 12,7°Blg – 28,0 IBU – 42l Skład: Słód wiedeński (Bestmalz) – 5 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2,3 kg Słód Melanoidynowy 40 EBC (Belgia) – 0,2 kg Słód barwiący Strzegom (Polska) – 0,1 kg Słód zakwaszający (Weyermann) – 0,15 kg Zacieranie: 28l wody do zacierania 54°C - 10 min 63°C - 20 min Odebrana 1/3 zacieru (11l) 100°C - 15 min dekokt 72°C - 30 min 76°C - Wysładzanie: 34l wody 76°C do uzyskania 55l brzeczki (95°C) Gotowanie:80 min Chmielenie: 80 min – 15g Magnum 2013 (GER) 13% A-A 50 min – 30g Perle 2014 (GER) 5% A-A (szyszka) 20 min – 30g Perle 2014 (GER) 5% A-A (szyszka) Inne: 20 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2308 Munich Lager - starter 2,1l Drożdże zadane w 12°C, fermentacja w 11°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Witam, Śledzę twój wątek od dłuższego czasu. Wiele przydatnych rzeczy podpatrzyłem, zdjęcia robią swoje Mam podobną instalację opartą na 3 garnkach po 100 litrów. I pytanie ... W jaki sposób dokonujesz mycia i dezynfekcji instalacji, głównie chodzi mi o pompy i wymienniki, w przypadku warzenia po tygodniu i drugi wariant po dłuższej przerwie np. 3-4 tygodniowej. Mam na myśli przemywanie, zalewanie i przepłukiwanie przed użyciem? jak postępujesz kolejno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Witam, Śledzę twój wątek od dłuższego czasu. Wiele przydatnych rzeczy podpatrzyłem, zdjęcia robią swoje Mam podobną instalację opartą na 3 garnkach po 100 litrów. I pytanie ... W jaki sposób dokonujesz mycia i dezynfekcji instalacji, głównie chodzi mi o pompy i wymienniki, w przypadku warzenia po tygodniu i drugi wariant po dłuższej przerwie np. 3-4 tygodniowej. Mam na myśli przemywanie, zalewanie i przepłukiwanie przed użyciem? jak postępujesz kolejno? Pompę od zaciernej przepłukuję tylko ciepłą wodą podczas mycia garnka po zacieraniu. Przez drugą pompę i wymienniki po chłodzeniu przepuszczam wodę w przeciwną stronę, niż leciała brzeczka. Nie dezynfekuje od razu po użyciu, czasem i 3-5 dni po (ale nie zostawiam suchego wymiennika). Co do dezynfekcji, to przepuszczam roztwór nadwęglanu sodu w obiegu zamkniętym przez około 20-30min. Potem spuszczam, ale w wymienniku i pompie zostawiam roztwór, aż do użycia (nawet na 3-4 tyg.) Co średnio 5 warek używam NaOh 2-2,5% - woda - kwasek cytrynowy 2-2,5% - woda - nadwęglan sodu. Co do chłodzenia, to pogotowaniu i odczekaniu paru minut odkręcam zawór i czekam aż brzeczka wypcha środek z węży i wymiennika, jak już zaczyna lecieć brzeczka to podłączam węża i do tanka. Mi się mieści około 1-1,5l cieczy w wymienniku pompie i wężach, więc odpuszczam 2l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dzięki za informacje. Mój sprzęt mam spięty na sztywno, nie ma możliwości przepłukania instalacji w drugim kierunku. Postępuje tak. Po warzeniu od razu przepłukuje ciepłą woda, która pozostała mi w garnku z wodą do wysładzania. Następnie spuszczałem całą wodę z instalacji i zostawiałem na sucho. Przy kolejnej warce, w trakcie zacierania, przepłukuje instalację ciepłą wodą bez chemii. Nim temperatury spadły znacznie poniżej zera, zostawiałem instalację zalaną woda z piro. Teraz w atelier mam temperaturę około zera, a przy mrozach poniżej -10, mam około -2o C, dlatego nie pozostawiam zalanej instalacji. Na początku sezonu przemyłem NaOH i po warzeniu zostawiłem na tydzień zalane też NaOH, przepłukanie instalacji do uzyskania czystej wody zajęło mi jakieś 30 minut. Kombinuje czym zabezpieczyć instalację, NaOH jest skuteczne, ale strasznie pracochłonne jest przepłukanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 WARKA 239 Pilsner (Kormoran Jasny - klon) 12,5°Blg – 38,0 IBU – 60l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się