vettis Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 WARKA 240 American Wheat 13,5°Blg – 24,8IBU – 65l przelana na cichą z dodatkiem: 70g Simcoe 2013 (USA) 12,9 % A-A 70g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A Zeszło do 4,2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 WARKA 239 Pilsner (Kormoran Jasny - klon) 12,5°Blg – 38,0 IBU – 60l Na zimno poszło: 60g – Ahtanum 2014 (USA) 3,2% A-A 40g – Saaz 2013 3,1% A-A 40g – Tettnanger 2013 5,5% A-A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 WARKA 238 Pilsner 13,5°Blg – 38,0 IBU – 40l rozlana do 20x0,5l 6g/1l i jednego petainera 3x2Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Świeża dostawa 2-letnich lodówek, zakupionych w dobrej cenie Jedna pójdzie na kegerator na podmianę (muszę wymienić z tym pierwszym z powodu nieszczelności), będzie to trzeci zbudowany w mojej karierze Zdecydowałem się na montaż kranów w ścianie lodówki, ze względu: - niska lodówka nie pomieści peta i pepsi - dostępność podwójnego nalewaka do piwa - cena nalewaka w dobrym stanie - lodówka 150cm pomieści 2 pepsi+1petainer+duża butla Etap I - pomiar (sprawdzanie możliwości pomieszczenia ilości kegów+butla) , kolejnym etapem będzie mocny stelaż na kegi. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) WARKA 239 Pilsner (Kormoran Jasny - klon) 12,5°Blg – 38,0 IBU – 60l Na zimno poszło: 60g – Ahtanum ™ 2014 (USA) 3,2% A-A Nie piłem tego kormorana, ale takich aromatów się w nim nie spodziewałem;) Edytowane 21 Stycznia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 WARKA 239 Pilsner (Kormoran Jasny - klon) 12,5°Blg – 38,0 IBU – 60l Na zimno poszło: 60g – Ahtanum ™ 2014 (USA) 3,2% A-A Nie piłem tego kormorana, ale takich aromatów się w nim nie spodziewałem;) To już moja inwencja twórcza Po pobraniu próbki stwierdzam, że chmielenie jest całkiem inne i nie przypomina oryginału, więc co tam bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Na pewno fajne piwko wyjdzie, też się przymierzam do pilsa delikatnie nachmielonego amerykańcami. Po pierwszej warce toporka mi taki pils kręci się po głowie - nie to co aipy, ipy itp, ale normalne delikatne jasne piwo z nutką cytrusa i ogólnie ameryki w tle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 WARKA 241 Vienna Lager 12,7°Blg – 28,0 IBU – 42l przelana do lagerowania. Zeszło do 3,7°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 WARKA 240 American Wheat 13,5°Blg – 24,8IBU – 65l rozlana po 10 dniach chmielenia na zimno w temp. 7°C Wyszło 20x0,5l 7g/1l i 2 petainery 2x2Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 WARKA 241 Vienna Lager 12,7°Blg – 28,0 IBU – 42l rozlana do 20x0,5l 7g/1l i 1 petainera. Dobiłem 2,5 bar. Nie ma co leżakować dłużej tej warki jest już bardzo dobra. Miło mnie zaskoczyły tym razem te drożdże. Po 2 tyg. burzliwej, w tym 1 tyg w 13°C ładnie się wszystko ułożyło. Żadnych niepożądanych aromatów, czysty profil. Reszta lagerowania w butelkach po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 szybkie piwko hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) WARKA 242 Marcowe 12,8°Blg – 23,5 IBU – 60l Skład: Słód pilzneński (Sufflet) – 9 kg Słód monachijski (Sufflet) – 2 kg Słód Caramunich® typ I Weyermann – 0,5 kg Słód Carahell® (Weyermann) – 0,5 kg Słód zakwaszający (Bestmalz) – 0,25 kg Zacieranie: 42l wody do zacierania 54°C - 10 min 63°C - 40 min 72°C - 20 min 76°C - Wysładzanie: 45l wody 76°C do uzyskania 75l brzeczki (95°C) Gotowanie:70 min Chmielenie: 70 min – 20g Magnum 2013 (GER) 13% A-A 40 min – 30g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A 10 min – 40g Hallertauer Tradition 2014 6,0% A-A Inne: 15 min – 10g Mech Irlandzki Drożdże: Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 1l Drożdże zadane w 13°C, fermentacja w 12,0°C Edytowane 29 Stycznia 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Wstępny rozruch nowego kegeratora zakończony powodzeniem Teraz jeszcze ociekacz i kosmetyka, nie będę jej chyba malował, tylko użyję okleinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Vettis ile posiadasz kegów w swoim browarze? Na ile opróżnionych kegów wystarczy taka butla? Usprawniłem teraz mycie butelek i nie wiem czy warto iść w kegi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Maciek ja usprawniles mycie butelek?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Maciek ja usprawniles mycie butelek?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Piękne a może taka farba tablicowa ? tak jak tu Edytowane 30 Stycznia 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Vettis ile posiadasz kegów w swoim browarze? Na ile opróżnionych kegów wystarczy taka butla? Usprawniłem teraz mycie butelek i nie wiem czy warto iść w kegi . Mam 9 kegów pepsi i około 12 petainerów Ciężko powiedzieć na ile kegów, ale taką butle, którą używam tylko do wyszynku wystarcza na około rok. Mam drugą taką którą używam przy rozlewie i odkażaniu i starcza na około 6-7 miesięcy. Trzecią butlę mam 2kg i używam sporadycznie na jakieś wypady itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Piękne a może taka farba tablicowa ? tak jak tu Miałem na uwadze farbę tablicową, ale jakoś mi się nie widzi ze względów estetycznych, wydaje mi się brudna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Widze, że mój RIS i FES się chłodzą Szkoda że reduktor nie potrójny. Sonda termometru na którym kegu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Widze, że mój RIS i FES się chłodzą Szkoda że reduktor nie potrójny. Sonda termometru na którym kegu? Sonda na tylnym kegu położona. Potem termometr usunę. Sprawdzam orientacyjnie zakresy termostatu. Raczej nie bede potrzebował regulatora jak przy tamtym kegeratorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Maciek ja usprawniles mycie butelek?? Hej, jeżeli chodzi o mycie butelek to: 1) do butelki wsypuję łyżeczkę NaOH, zalewam gorącą wodą po brzeg butelki i zostawiam na noc, 2) następnego dnia odwracam wszystkie butelki do góry dnem, żeby wyciekło cała soda, 3) następnie do pierwszej butelki wlewam roztwór woda + jedna paczka kwasku cytrynowego (po brzeg) i przelewam z jednej butelki do następnej. Jak ubędzie trochę roztworu to dolewam odrobinę wody. 4)do butelek psikam kilka razy mocnym roztworem piro, 5) jak wszystkie butelki są już psiknięte to wylewam piro i przepłukuję niewielką ilością wody (kieliszek, może dwa). Ustawienie butelek w kilku kratkach to chwila, później przelewanie tego jest też dużo lepsze niż szczotkowanie (bo 30 ostatnich warek traktowałem zawsze szczotką i płynem do mycia naczyń, bo bałem się brudu i infekcji). Teraz jest dużo wygodniej, wystarczy poprzelewać trochę wody. Należy pamiętać o okularach i rękawicach ochronnych, zwłaszcza jeżeli zalewa się NaOH wodą, a nie wsypuje do wody. Moim zdaniem dobra metoda. Nie odkażam starsanem bo mnie nie stać na takie rzeczy, piro w zupełności wystarcza - stara szkoła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Maciek ja usprawniles mycie butelek?? Hej, jeżeli chodzi o mycie butelek to: 1) do butelki wsypuję łyżeczkę NaOH, zalewam gorącą wodą po brzeg butelki i zostawiam na noc, 2) następnego dnia odwracam wszystkie butelki do góry dnem, żeby wyciekło cała soda, 3) następnie do pierwszej butelki wlewam roztwór woda + jedna paczka kwasku cytrynowego (po brzeg) i przelewam z jednej butelki do następnej. Jak ubędzie trochę roztworu to dolewam odrobinę wody. 4)do butelek psikam kilka razy mocnym roztworem piro, 5) jak wszystkie butelki są już psiknięte to wylewam piro i przepłukuję niewielką ilością wody (kieliszek, może dwa). Ustawienie butelek w kilku kratkach to chwila, później przelewanie tego jest też dużo lepsze niż szczotkowanie (bo 30 ostatnich warek traktowałem zawsze szczotką i płynem do mycia naczyń, bo bałem się brudu i infekcji). Teraz jest dużo wygodniej, wystarczy poprzelewać trochę wody. Należy pamiętać o okularach i rękawicach ochronnych, zwłaszcza jeżeli zalewa się NaOH wodą, a nie wsypuje do wody. Moim zdaniem dobra metoda. Nie odkażam starsanem bo mnie nie stać na takie rzeczy, piro w zupełności wystarcza - stara szkoła. Dość pracochłonna i czasochłonna metoda mycia butelek ! Ale ja przy pierwszej i drugiej swojej warce też ponad miarę myłem i sterylizowałem butelki. Od około 20 warek moje mycie butelek wygląda następująco bez względu czy butelki są czyste czy maja pleśń lub inny syf na dnie: 1) do wanny wlewam wodę z płynem do mycia naczyń i zatapiam butelki 2) po 1-2h wyjmuje butelki z wanny usuwam ewentualne etykiety wylewam z nich wodę pozostawiam w nich około 50ml wody z płynem i wkładam je do skrzynki 3) myje je szczotka obrotowa zamontowana na wiertarce, mycie 20 butelek zajmuje około 4-5min 4) wyjmuje butelki ze skrzynki do wanny i płucze je pod bieżącą wodą i wstawiam na suszarkę dnem do góry i gotowe Dodam ze nigdy nie miałem żadnej infekcji ! Edytowane 30 Stycznia 2016 przez DoktorPio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Maciek ja usprawniles mycie butelek?? Hej, jeżeli chodzi o mycie butelek to: 1) do butelki wsypuję łyżeczkę NaOH, zalewam gorącą wodą po brzeg butelki i zostawiam na noc, 2) następnego dnia odwracam wszystkie butelki do góry dnem, żeby wyciekło cała soda, 3) następnie do pierwszej butelki wlewam roztwór woda + jedna paczka kwasku cytrynowego (po brzeg) i przelewam z jednej butelki do następnej. Jak ubędzie trochę roztworu to dolewam odrobinę wody. 4)do butelek psikam kilka razy mocnym roztworem piro, 5) jak wszystkie butelki są już psiknięte to wylewam piro i przepłukuję niewielką ilością wody (kieliszek, może dwa). Ustawienie butelek w kilku kratkach to chwila, później przelewanie tego jest też dużo lepsze niż szczotkowanie (bo 30 ostatnich warek traktowałem zawsze szczotką i płynem do mycia naczyń, bo bałem się brudu i infekcji). Teraz jest dużo wygodniej, wystarczy poprzelewać trochę wody. Należy pamiętać o okularach i rękawicach ochronnych, zwłaszcza jeżeli zalewa się NaOH wodą, a nie wsypuje do wody. Moim zdaniem dobra metoda. Nie odkażam starsanem bo mnie nie stać na takie rzeczy, piro w zupełności wystarcza - stara szkoła. Dość pracochłonna i czasochłonna metoda mycia butelek ! Ale ja przy pierwszej i drugiej swojej warce też ponad miarę myłem i sterylizowałem butelki. Od około 20 warek moje mycie butelek wygląda następująco bez względu czy butelki są czyste czy maja pleśń lub inny syf na dnie: 1) do wanny wlewam wodę z płynem do mycia naczyń i zatapiam butelki 2) po 1-2h wyjmuje butelki z wanny usuwam ewentualne etykiety wylewam z nich wodę pozostawiam w nich około 50ml wody z płynem i wkładam je do skrzynki 3) myje je szczotka obrotowa zamontowana na wiertarce, mycie 20 butelek zajmuje około 4-5min 4) wyjmuje butelki ze skrzynki do wanny i płucze je pod bieżącą wodą i wstawiam na suszarkę dnem do góry i gotowe Dodam ze nigdy nie miałem żadnej infekcji ! Tak na koniec, żeby nie robić offtopa w temacie Vettisa (bo o myciu butelek jest już temat), widziałem Twoją obrotową szczotkę, niestety takie szczotki są już trudno dostępne (szczególnie takie,do których użyto części z broni(jakaś teflonowa tulejka?), te z browamatora też trudno dostać. Tutaj nie jest zbyt pracochłonnie, ostatnio jak butelkowałem 50 butelek pilsa, to łącznie z myciem butelek i myciem całego sprzętu po rozlewie zajęło mi to godzinę i 45 minut. Wcześniej przy myciu ręcznym szczotką, płukaniu piany po płynie(bo to było najgorsze) schodziło mi się 3 godziny i plecy mi pękały po tej robocie. Jakbym miał szczotkę na wiertarkę to bym skorzystał i się wypowiedział. A, że nie mam, to zostanę na razie przy NaOH bo spodobało mi się automatyczne czyszczenie chemią Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 WARKA 239 Pilsner 12,5°Blg – 38,0 IBU – 60l rozlana do 3 kegów, 2,5Bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się